KONČÍ známa strojárska firma! Priemyselný gigant z Trenčína prepúšťa stovky zamestnantcov!
20 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Trenčianska firma, založená na konci tridsiatych rokov minulého storočia hlási koniec. V posledných dňoch začali masovo opúšťať jej priestory všetci pracovníci a včera z nej s výpoveďou odišlo necelých tristo zamestnancov. Mnohí z nich v nej pracovali takmer celý život.

„V súvislosti s licenčnými nariadeniami nám neboli povolené rôzne vývozy a prišli sme takto o množstvo zákaziek a zálohových platieb a to intervenovalo výrazne chod spoločnosti. Dramaticky,“ objasnil situáciu Marko Daniš, predseda predstavenstva firmy.

Podnik, produkujúci tisícky sústruhov prešiel krízou už po Nežnej revolúcii. Výrobu to však nezastavilo a produkcia sa naďalej rozvážala do celého sveta. Krízu rozšírila však aj pandémia, kríza spôsobená vojnou na Ukrajine a energetická kríza boli však „ranami z milosti“ pre renomovanú spoločnosť.

Situácia sa odzrkadlila i na platobnej neschopnosti, keď zamestnanci, ktorú tu pracovali nedostali novembrové mzdy. Majitelia ich však uistili, že im dodatočne mzdy vyplatia.

„Zamestnanci budú mať ich nároky na mzdy plnené z garančného fondu,“ uviedol na pravú mieru otázky ohľadom finančných odmien Marko Daniš. Po vyplatení novembrových miezd dostanú zamestnanci aj mzdy za december. Pracovné priestory zostali bez svojich pracovníkov a na slovenskom pracovnom trhu pribudne mnoho nezamestnaných.

Jeden z posledných gigantov trenčianskeho priemyslu teda ohlásil koniec a časy socialistickej stopercentnej zamestnanosti sú už len hmlistou spomienkou z ďalekej minulosti a dnes snáď až neuveriteľnou sci-fi kapitolou.

Reťazcu zaoberajúcemu sa predajom elektroniky a nábytku došla energia. Príde o prácu 1500 ľudí?
Reťazec predajní so spotrebnou elektronikou a nábytok OKAY je už dlhšiu dobu v problémoch a v najbližšej dobe pôjde pravdepodobne do konkurzu. Ako je uvedené na portáli živé.sk buď bude OKAY predané novému majiteľovi alebo si bude musieť nájsť... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik