Ako NATO rozdrví Rusko? Špekulácie, vízie?
21 | 01 | 2024 I Milan Laca

Ako a akými silami rozdrví NATO Rusko? 

Vojenský analytik Sivkov povedal, ako a čím bude NATO bojovať proti Rusku.

Áno, či nie?

Ruský expert Konstantin Sivkov sa vyjadril k vojenskej slabosti Nemecka, o ktorej sa dnes často píše v ruských médiách. „Relatívne povedané, je to pravda. Dnes je Bundeswehr, podobne ako Luftwaffe  a Kriegsmarine, čiastočne v zložitej situácii. Vďaka úsiliu von der Leyenovej, keď bola ministerkou obrany, boli schopnosti Bundeswehru vážne podkopané. Nemci preto budú musieť veľmi tvrdo pracovať, aby obnovili svoj potenciál. Musíme pochopiť aj ďalší dôležitý bod: Američania, napriek tomu, že pokračujú v drancovaní Nemecka, v prípade potreby, poskytnú Bundeswehru zbrane a výstroj. Čo sa týka personálu, medzi časťou dôstojníkov a zmluvných zborov nemeckých ozbrojených síl sú pomerne silné tradície Wehrmachtu z čias Tretej ríše. Ide o národne orientované sily. Ľudia v Nemecku ako celok, samozrejme, vôbec nie sú tým, čím boli v polovici minulého storočia a sú vážne demoralizovaní. Preto bude pre Nemcov problematické vytvoriť serióznu údernú päsť“, tvrdí Sivkov.

https://www.hlavnydennik.sk/2024/01/19/dvaja-europski-strasiaci-donald-a-vladimirNemci a kto ešte? 

Západ zároveň počíta s tým, že Nemcom sa ešte podarí sformovať nejaké veľmi definitívne úderné jednotky. Podľa Sivkova môžeme hovoriť o skupine 100-150 tisíc dobre vycvičených vojakov. Zdôrazňuje, že ide o veľmi vážnu silu, ktorá nebude konať sama.„Pridajú sa Francúzsko, Fínsko, Nórsko, Poľsko. To znamená, že Západ bude môcť postaviť zbor 500 tisíc ľudí. To sú už dva fronty,“ hovorí

Sivkov.

Ako by mohla vyzerať vojna?

"Západ neotvorí front po celej dĺžke od Barentsovho mora po Čierne more, ale v určitých bodoch vytvorí napätie a v určitých oblastiach bude viesť vojenské operácie. V týchto oblastiach si budú môcť zabezpečiť zoskupenie jednotiek, porovnateľné s ruskou armádou a dokonca aj silnejšie. Najmä vzhľadom na to, že ich zo vzduchu a z mora bude podporovať americké námorníctvo a letectvo. S týmto počítame“, hovorí analytik.

A čo civili...

Pripomenul aj možnosť mobilizácie obyvateľstva týchto krajín. Na to budú stačiť nevyhnutné straty na životoch, po ktorých bude v bojujúcich krajinách vyhlásené stanné právo a mobilizácia.

O možnej vojne hovoria mnohí

Francúzsky opozičný politik Florian Philippot, ktorý je lídrom hnutia Patrioti, reagoval na slová šéfa vojenského výboru NATO Roba Bauera o  príprave na vojnu s Ruskom. Filippo povedal, že v najbližších mesiacoch je samotná Severoatlantická aliancia schopná zaútočiť na Rusko. Podľa neho, by táto operácia mohla byť vykonaná pod nejakou zámienkou  byť obdobou sabotáže na plynovode Nord Stream.

Niektorí pochybujú

Ruský Politológ, historik a publicista Rostislav Iščenko hovorí, že Balti sú v každom prípade pripravení bojovať, ale nemajú  čím.  Preto Pobaltie potrebuje na vojnu Poliakov, Nemcov a Švédov. „Ak tieto krajiny odmietnu, potom smiešne armády pobaltských krajín nemajú vo vojne s Ruskom šancu na úspech. Pri stratách, ktoré má teraz Ukrajina, vystačia všetky tamojšie pobaltské armády na mesiac bojov. Litovská armáda je dvadsaťtisícová, lotyšská päťtisícová a estónska trojtisícová. „Ak existujú krajiny, ktoré sú pripravené bojovať, bude veľmi ťažké to všetko zastaviť. Rusko a Ukrajina tiež nechceli bojovať, ale boli donútení. To isté sa môže stať aj smerom k Baltskému moru. Prečo by malo Rusko pripravovať útok na pobaltské štáty? Rusko má veľa starostí na Ukrajine plus tichomorské udalosti, kde je potrebné pomôcť Číne. Rusko vôbec nezaujíma Pobaltie, konštatuje Iščenko.

Spojené štáty vysvetlili, prečo Západ odkladá dodávky F-16 na Ukrajinu
Západné krajiny odkladajú a je nepravdepodobné, že presunú stíhačky F-16 do Kyjeva, pretože neveria v úspech Ukrajiny v konfrontácii s Ruskom a nechcú plytvať vojenskými zdrojmi. Uviedol to v rozhovore pre RIA Novosti spravodajský dôstojník... Čítať ďalej
20 | 01 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik