ZLÁ SPRÁVA PRE ZELENSKÉHO: Nemeckí poslanci odmietli vyslať rakety Taurus na Ukrajinu
18 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Nemeckí zákonodarcovia v stredu hlasovali proti návrhu stredopravých opozičných kresťanských demokratov, ktorý obsahoval slová o doprave rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu, informuje POLITICO.

Predsedníčka výboru pre obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ARD pred hlasovaním kritizovala kresťanských demokratov za to, že použili takzvanú „stranícku taktiku“ spájania nezáväzného návrhu o raketách Taurus s diskusiou o stave Bundeswehru. 

Bez ohľadu na stredajšie večerné hlasovanie bude konečné rozhodnutie o dodávkach Taurus na Ukrajinu na predsedovi nemeckej Federálnej bezpečnostnej rady, nemeckom kancelárovi Olafovi Scholzovi. Kancelár v minulosti namietol, keď zákonodarcovia naliehali na podobné návrhy na dodávky Taurus na Ukrajinu. A to aj napriek tomu, že Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty posielajú ukrajinským silám viacero dodávok podobnej munície s dlhším doletom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok  oznámil  balík pomoci pre Ukrajinu, ktorý zahŕňal ďalších 40 riadených striel SCALP-EG, ktoré sú podobné raketám Taurus.

Nemci majú obavy

Riadená strela vzduch-zem Taurus je jednou z najmodernejších vojenských rakiet. Má dolet asi 500 kilometrov a ciele, ako je napríklad komplex bunkrov, môže ničiť aj z veľkej výšky a vzdialenosti. Ukrajina ich od Nemecka žiada od mája minulého roka.

Zdroje z okolia nemeckého kancelára informovali, že nemecké úrady nie sú pripravené rozhodnúť o ich dodávke, pretože sa obávajú, že Ukrajina by mohla rakety použiť na útoky na ciele na ruskom území.

Čína v Davose hlboko urazila Zelenského 
Ukrajinskí lídri sa netajili, že sa chcú tento týždeň stretnúť s čínskymi predstaviteľmi vo Švajčiarsku, ale prezident Volodymyr Zelenskyj zamieril z Davosu domov s dlhým nosom. Peking dal tak Ukrajine jasne najavo, že naďalej stojí na strane... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik