OBROVSKÉ OPOZIČNÉ FARIZEJSTVO!
11 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Predseda NR SR Peter Pellegrini dostal darček. Hračkársky valec. Aj s petíciou s 38-tisíc podpismi. Odovzdali mu to štyri renomované mimovládne organizácie. Dôvod? Rýchle prijímanie zásadných zmien v trestnom práve. Kvitujeme, takto má fungovať občianska spoločnosť. No má to niekoľko háčikov. Skonštatoval to v komentári pre denník Pravda publicista Igor Daniš.

Ako prvé zarazí, prečo sa mimovládky rozhodli podať petíciu s práve 38 000 podpismi. Pretože to pôsobí dosť čudne. Petícia by určite mala väčšiu váhu, keby na nej svietilo napríklad symbolických 100-tisíc podpisov. No to nie je najpodstatnejšie, ide o dôležitejšie veci. O to, či mimovládky používajú dostatočne odborné argumenty.

Áno, konečne prichádza pri reformách Trestného zákona a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na odborné argumenty. Aj vďaka tomu, že opoziční poslanci možno trochu nevyberanými – ale účinnými – obštrukciami v parlamente zabrzdili koaličný valec. A najväčšou, oprávnenou výčitkou voči reformám bolo práve ich chvatné prijímanie v skrátenom legislatívnom procese bez širšej laickej i odbornej debaty.

Nechajme teraz bokom dôvody vládnej koalície, zvlášť Smeru, prečo sa tak rýchlo ponáhľa s reformami, ako keby v tomto štáte neboli oveľa naliehavejšie problémy. No prijať argumenty koaličných politikov, že im ide o vznešené ciele, ako je ochrana ľudských práv, by bolo znakom politickej naivity.

Ale vráťme sa k meritu veci

Odborná diskusia sa spustila a opozícia i mimovládni aktivisti ťahajú napodiv za kratší koniec. O novele Trestného zákona sa totiž debatovalo už za minulej koalície. Bývalý minister spravodlivosti Viliam Karas (dnes KDH) ju predložil pred rokom. Pripravovať ju začala už ministerka Mária Kolíková (dnes SaS). V máji 2023 novela prešla v NR SR do druhého čítania hlasmi až 127 poslancov. Schválená nakoniec nebola, lebo vláda Eduarda Hegera padla.

Takmer totožné argumenty, ktoré dnes používajú opoziční poslanci i aktivisti proti novele, vtedy naopak schvaľovali a komentovali ako posun vpred. Teda znižovanie trestných sadzieb, približovanie k zvyklostiam v EÚ, alternatívne a peňažné tresty, dôraz na prevýchovu, odbremenenie väzníc atď. Ani špeciálna prokuratúra, ani polícia neboli proti, až na malé výnimky. V odbornej obci panovala zhoda.

Ak by to tak nebolo, minister spravodlivosti Boris Susko by nemal šancu dať dokopy tak rýchlo akúkoľvek novelizáciu. Jednoducho len oprášil návrh, ktorý zostal v zásuvke, a trochu ho upravil. Necítime tu zo strany kritikov určité farizejstvo?

Na druhej strane zaráža fakt, že k liberalizácii trestných sadzieb sa náruživo hlásia konzervatívci vo vláde – či už z radov Smeru alebo SNS. Neboli ešte prednedávnom obhajcami tvrdého postupu voči kriminálnikom? Prečo zrazu ten obrat?

FB/Igor Daniš | Igor Daniš

Aj pri ÚŠP si musíme konečne naliať čistého vína

Nie je to žiadny „svätý grál“. Ak je zrušením úradu v stávke právny štát, tak sa pýtajme, aké výsledky dosahoval za bačovania Dušana Kováčika v rokoch 2004–2020? Nebola pridaná hodnota Daniela Lipšica iba v tom, že ÚŠP spolitizoval? Ako rázne išiel po krku bývalej koalícii, ktorá má na krku nejednu kauzu?

Politikárčenie nikam nevedie. No koalícia by nemala pretláčať reformy, ktoré ovplyvnia fungovanie celej spoločnosti, silou a mala by byť pripravená na akékoľvek zmysluplné zlepšenia. Prestaňme už s tým farizejstvom a hovorme seriózne.

Progresívci opäť burcujú do ulíc
Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka opäť zvoláva svojich voličov na námestia. Ten Šimečka, ktorý pred voľbami sľuboval upokojenie napätia, koniec chaosu, polarizácie spoločnosti a prízvukoval, že chce byť konštruktívnou opozíciou. A po... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik