Znepokojený Zelenskyj: Ukrajinci ho už tak nemilujú
11 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Washingtonský Inštitút pre štúdium vojny upozornil na ukrajinský prieskum, ktorý ukazuje na istú mieru napätia v ukrajinskej spoločnosti. Konkrétne voči prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Medzitým ruskí agresori nad napadnutú Ukrajinu posielajú toľko rakiet a dronov, že Ukrajincom pomaly dochádza potrebná obranná munícia. Problémy však pretrvávajú aj na ruskej strane. Ruské sily operujúce blízko Krynky údajne nie sú schopné zameriavať ukrajinské lietadlá a vrtuľníky, pretože im ruské velenie nedáva včasné povolenie zostreľovať ciele, informujú Parlamentní Listy.cz.

 

Rusi nad územie napadnutej susednej Ukrajiny posielajú ďalšie a ďalšie drony a rakety. Je ich toľko, že hovorca ukrajinského letectva plukovník Jurij Ihnat oznámil, že Ukrajina má nedostatok protilietadlových riadených striel. Na plukovníkove slová poukázal washingtonský Inštitút pre štúdium vojny, ktorý tiež upozornil na nedávny prieskum verejnej mienky, ktorý ukázal, že Ukrajinci v drvivej väčšine podporujú armádu aj snahu svojej krajiny brániť sa ruským agresorom, ale podľa ISW odhalil aj isté napätie panujúce v ukrajinskej spoločnosti. Konkrétne vo vzťahu k prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý má stále dôveru viac ako 60 percent ľudí, ale jeho podpra je nižšia ako u najvyššieho vojenského veliteľa ukrajinských síl generála Valerija Zalužného.

Kyjevský medzinárodný sociologický inštitút (KMIS) zverejnil prieskum, ktorý uskutočnil medzi 29. novembrom a 9. decembrom 2023, z ktorého vyplýva, že 96 % respondentov podporuje ukrajinské ozbrojené sily, 88 % dôveruje vrchnému veliteľovi Zálužnému a 66 %" napísal inštitút.

ISW tiež konštatoval, že ukrajinské nálady v decembri 2022 boli pravdepodobne optimistickejšie ako v novembri/decembri 2023, pretože ukrajinské sily v roku 2022 oslobodili veľké časti okupovaného územia v Charkovskej a Chersonskej oblasti počas úspešných protiofenzívnych operácií na jeseň 2022. „Dôvera v mnoho ukrajinských inštitúcií zaznamenala medzi decembrom 2022 a 2023 podobný pokles – vzhľadom na dlhotrvajúcu vojnu je to neprekvapivý vývoj. Ukrajinské ozbrojené sily, Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), Ukrajinská národná polícia a ukrajinskí dobrovoľníci počas tejto doby nezaznamenali podobný pokles dôvery opýtanej verejnosti,“ pokračoval ISW.

Z prieskumu je podľa inštitútu tiež jasné, že sa Ukrajinci odmietajú Rusku vzdať. Rovnako sa nedarí zasievať rozkol do ukrajinskej spoločnosti, pretože na to, koľko energie vynakladá ruská propaganda na oslabenie pozícií Zelenského, je rozdiel v dôvere Zelenskému a Zalužnému relatívne malý.

Ukrajinský lov na KANÓNOVÉ MÄSO
Ukrajinské úrady začali masové nájazdy na mužov v Záporoží. Začali hromadne zisťovať mužov. Odchyt sa začal.... V meste Záporožie sa začalo masové zatýkanie mužov, za účelom nútenej mobilizácie, povedal pre RIA Novosti Vladimir Rogov, šéf... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Milan Laca

Prieskum University of Chicago, na ktorý upozornil server Ukrajinská pravda, nazrel aj na druhú stranu. Do Ruska. Ukázalo sa, že tu podporuje vpád na Ukrajinu 63 percent respondentov.

Prieskum ukázal, že 67 % účastníkov schvaľuje Putinovu zahraničnú politiku a 58 % schvaľuje jeho domácu politiku. 66 % plánuje voliť Putina v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v marci. Sociológovia tiež poznamenali, že 63 % účastníkov podporuje vojnu na Ukrajine a že 64 % respondentov vidí vojnu ako ‚civilizačný boj medzi Ruskom a Západom'.“

Aj na ruskej strane sa objavujú problémy vojenského charakteru. „Ruské sily operujúce blízko Krynku údajne nie sú schopné zameriavať ukrajinské lietadlá a vrtuľníky, pretože im ruské velenie nedáva včasné povolenie zostreľovať ciele. Ruským veliteľom tiež údajne trvá niekoľko hodín, kým schvália delostrelecké údery, a požadujú, aby jednotky pred schválením úderov zaslali cieľové súradnice a video alebo foto potvrdenie cieľov,“ napísal k tomu ISW s odvolaním sa na jedného z ruských provojnových blogerov. Pri Krynke sa vraj Ukrajincom darí ničiť až 90 percent ruskej techniky.
 
Cintorín na Ukrajine, Foto: Repro Twitter
 

Ukrajinci riešia iný zásadný problém. S pascami okolo ruských mín. „Bankovka, krabička cigariet, telefón... Určite je to pasca,“ povedal ustaraným vojakom v mrazivom počasí jeden zo špecialistov na odstraňovanie min. „Dokonca sme prišli o vojakov kvôli nastraženému baleniu plechoviek Pepsi.“ Na tieto slová upozornil server Kyiv Post .

Sapéri sú často prví, kto sa dostane na frontovú líniu a vyčistia územie pred príchodom útočných jednotiek. Heslom ukrajinských sapérov je „vždy pred prvým“. A podľa serveru KYIV Post je čím ďalej ťažšie nájsť nové regrúty ochotné nastúpiť k sapérom, pretože mnohí pri svojej práci zomreli alebo minimálne prišli o končatiny.

RUSKO SPEJE K VÍŤAZSTVU! Lavrov o tom nepochybuje
V rozhovore pre mid.ru na aktuálne otázky ohľadne zahraničnej politiky uviedol minister zahraničia Ruskej federácie Lavrov, že víťazstvo Ruska nie je len diplomatické. „Je to predovšetkým víťazstvo, ktoré sa kuje v prvej línii, v zóne špeciálnej... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik