NAPÄTIE NARASTÁ! Severná Kórea pokračuje s testovaním zbraní
09 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Severná Kórea v nedeľu opäť vypálila delostrelecké granáty v blízkosti hraníc s Južnou Kóreou, kde neustále panuje napätie. Sestra vodcu Severnej Kórey Kim Čong Una zosmiešnila schopnosť Južnej Kórey odhaliť odpálenie zbraní, ktoré má k dispozícii KĽDR. Zbor náčelníkov štábu Južnej Kórey odmietol tvrdenie Kim Yo Čong ako „komédiu podobnú vulgárnej propagande“, ktorá má podkopať dôveru juhokórejského ľudu vo svoje vojenské a obranné divízie. Zbor náčelníkov tiež uviedol, že Severná Kórea v nedeľu popoludní v blízkosti sporných západných morských hraníc vystrelila viac než deväťdesiat granátov. Uviedli, že Južná Kórea dôrazne vyzvala Severnú Kóreu, aby okamžite zastavila svoje provokatívne akcie.

Armáda KĽDR neskôr potvrdila, že použila pobrežné delostrelecké systémy na vykonávanie ostreľovacích cvičení. Jej velitelia uviedli, že cvičenia boli súčasťou plánov vojenského výcviku a smer vypálenia granátov nepredstavoval žiadnu hrozbu pre Južnú Kóreu. V piatok Severná Kórea vystrelila približne 200 striel. Južná Kórea sa tiež vyjadrila, že Severná Kórea v sobotu vystrelila viac ako 60 rán, ale jej rival to poprel. Kim Yo Jong povedal, že Severná Kórea v sobotu odpálila na pobreží iba výbušný prach simulujúci zvuk jej pobrežného delostrelectva, aby otestovala detekčné schopnosti juhokórejskej armády.

„Výsledok bol jasný, ako sme očakávali. Zle vyhodnotili zvuk výbuchu ako zvuk streľby a premietli ho ako provokáciu. Dokonca urobili falošné vyhlásenie, keď povedali, že granáty dopadli severne od morskej hranice, uviedol Kim Yo Čong vo vyhlásení, ktoré zverejnili štátne médiá. „Nemôžem iba povedať, že sú juhokórejskí občania veľmi poľutovaniahodní, keď zverujú bezpečnosť takýmto neschopným ľuďom a ponúkajú im obrovské dane,“ povedala Kim Yo Čong. „Je lepšie desaťkrát zveriť bezpečnosť do rúk psov s výborným sluchom a čuchom.“ Nevraživosť medzi juhom a severom Kórejského polostrova kulminuje, pretože Severná Kórea od roku 2022 vykonala množstvo raketových testov, zatiaľ čo Južná Kórea rozšírila svoj vojenský výcvik so Spojenými štátmi iba o minimum.

Piatková delostrelecká paľba Severnej Kórey podnietila Južnú Kóreu, aby v reakcii na túto aktivitu nechala svoju armádu na pohraničných ostrovoch vystreliť delostrelecké strely blízko morskej hranice. Strely vypustené oboma krajinami ležiacimi na polostrove dopadli do námornej nárazníkovej zóny, ktorú vytvorili na základe vojenskej dohody z roku 2018 o zmiernení vojenského napätia v prvej línii. Dohoda vyžaduje, aby oba štáty zastavili nácvik ostrej streľby, letecký dohľad a ďalšie nepriateľské akcie pozdĺž ich hraníc, ale teraz hrozí, že dohoda stroskotá, pretože oba štáty prijali opatrenia, ktoré spejú k jej porušeniu. Odborníci tvrdia, že Severná Kórea pravdepodobne zintenzívni testy zbraní a vystupňuje svoju typickú ohnivú rétoriku proti svojim súperom pred parlamentnými voľbami v Južnej Kórei v apríli, o ktorých hovorí Korea Herald a pred voľbami prezidenta USA, ktoré sa budú konať v novembri.

Severokórejský vodca Kim Čong-un hovorí o napadnutí a definitívnom zničení Južnej Kórey a USA. Tie začali viesť bilaterálne rozhovory
Severokórejský vodca Kim Čong-un povedal, že jeho armáda by mala "definitívne zničiť" Spojené štáty a Južnú Kóreu, ak by bola vyprovokovaná. Uviedli to v pondelok štátne médiá po tom, ako sľúbil, že posilní národnú obranu, aby sa vyrovnal s tým, čo... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Možné zvolenie Donald Trumpa do Bieleho domu by mohlo ohroziť Južnú Kóreu.

Hovorí sa, že Kim Čong Un si pravdepodobne myslí, že posilnený zbrojný arzenál by mu umožnil vybojovať si väčšie ústupky, ak sa do Bieleho domu vráti Donald Trump, ako uviedli ABC NEWS. Ten nestojí o vojenské intervencie v zahraničí a hovorí o stiahnutí americkej armády z viacerých štátov, v ktorých má USA Kim Yo Čong vo svojom nedeľnom vyhlásení nazvala juhokórejských vojenských hodnostárov ako „gangstrov“ a „klaunov vo vojenských uniformách.“ Naznačila tiež, že možný budúci nesprávny výpočet krokov Severnej Kórey zo strany Južnej Kórey by mohol spôsobiť náhodný konflikt medzi rivalmi, čo by ohrozilo bezpečnosť Soulu, mesta s 10 miliónmi obyvateľov, ktoré je len hodinu jazdy od pozemnej hranice. V utorok Kim Yo Jong vydala vyhlásenie, v ktorom označila juhokórejského konzervatívneho prezidenta Yoon Suk Yeola za „hlúpo odvážneho,“ ale jeho liberálneho predchodcu Mun Če-Ina za veľmi inteligentného. Juhokórejskí analytici tvrdia, že sa snažila pomôcť zhromaždiť tých, ktorí sú proti Yoonovej prísnejšej politike. V KĽDR sa budú v apríli tohto roku konať parlamentné voľby.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik