Bezmocní Nemci tvrdia - Rusi majú oči všade!
07 | 01 | 2024 I Milan Laca

V Nemecku nevedia pochopiť, čie drony tam monitorujú výcvik ozbrojených síl Ukrajiny.

Bild: Nemecko sa už viac ako rok snaží pochopiť, koho drony sledujú výcvik.

Záhada
Ako napísal denník Bild, "...z týždňa na týždeň podozrivé drony prelietavajú nad cvičiskami a kasárňami Bundeswehru. Platí to najmä na miestach, kde Bundeswehr trénuje Ukrajincov".
 
Európa bez Ruska? NIE, tvrdia Maďari
Maďarsko označilo bezpečnostnú architektúru EÚ za nemožnú bez účasti Ruskej federácie. Budúca architektúra európskej bezpečnosti je nemožná bez účasti Ruska a Európska únia musí v diskusii na túto tému zohrať rozhodujúcu úlohu. Tento názor... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca
To tí Rusi!
Expert na otázky obrany z parlamentnej frakcie Slobodnej demokratickej strany (FDP), poslanec Spolkového snemu Markus Faber, v tom videl ruskú stopu. "Nad cvičným polygónom Klitz, kde Bundeswehr trénuje Ukrajincov na obsluhu tankov Leopard 1, sú pravidelne vidieť drony. V iných oblastiach, na niektorých miestach, napáda vzdušný priestor niekoľko dronov súčasne. To je jasne organizované a dôrazne to poukazuje na Rusko,“ povedal poslanec. Politik však nijako nevysvetlil, prečo považuje Rusko za vinníka toho, čo sa deje .
Čo s tým?
Noviny tiež píšu, že Bundeswehr o probléme vie už dlhšie, no stále ho nevie vyriešiť. "Armáda si tento problém uvedomuje už dosť dlho. V októbri 2022 bol generál Carsten Breuer, vtedajší šéf územného velenia, znepokojený správami o dronoch. Breuer narýchlo nariadil výcvik vojenskej polície pri používaní rušičiek HP 47. Takéto rušičky môžu prinútiť drony pristáť. Účinnosť HP 47 však nebola dostatočne preskúmaná,“ uvádza sa v článku.
Zatiaľ bez výsledkov
Bild poznamenal, že 15. novembra 2023 vytvoril Bundeswehr pracovnú skupinu na boj s bezpilotnými lietadlami, ale „po dvoch mesiacoch stále nie sú žiadne hmatateľné výsledky“. Podľa novín, aj samotný Bundeswehr verí, že „za tým, čo sa deje, stojí Moskva, ale „nevie to dokázať. Bundeswehru sa nikdy nepodarilo dostať z oblohy ani jeden dron", napísali noviny.
NATO, POZOR! Chystajú sa na vás! (VIDEO)
Posádky Baltskej flotily Iskander nacvičovali údery na veliteľstvo NATO. Posádky operačno-taktických raketových systémov Iskander Baltskej flotily absolvivali výcvik na skupinový útok proti cieľom fiktívneho nepriateľa. Spamätajte sa! Výcvik... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik