Sudkyňa o Lipšicovom ÚŠP: ÚRAD, KTORÝ KONTROLUJE SÁM SEBA! (VIDEO)
08 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

PRÁVNY ŠTÁT NESTOJÍ NA JEDNEJ INŠTITÚCII! Ministerstvo spravodlivosti je jedným z rezortov, na ktoré je zameraná veľká pozornosť verejnosti aj vďaka tomu, ako bol spravovaný Máriou Kolíkovou (SaS). Chystá sa novelizácia Trestného zákona a rušenie ÚŠP, realizuje sa čiastočne protiústavná nová súdna reforma. Na jej protiústavnosť upozorňovali aj niektorí členovia Súdnej rady (SR) SR.

Sudkyňa Dana Jelínková Dudzíková u Anky Žitnej v relácii Teraz takto hovorila nie len o rušení ÚŠP, o čiastočnej neústavnosti súdnej mapy, ale aj o možnostiach zotrvania, či odchodu Jána Mazáka z postu predsedu Súdnej rady. Sudkyňa od začiatku upozorňuje aj na nomináciu politika do SR SR.

Zrušiť? Nechať ÚŠP?

Právny štát podľa sudkyne nestojí na jednej organizačnej zložke ďaleko významnejšieho celku – Generálnej prokuratúry.

„Nie som odborník v oblasti trestného práva, avšak viem, že o práci ÚŠP môžeme uvažovať aj na príklade akcie NAKA na Okresnom súde Bratislava III. Zásah bol SR SR jednoznačne odsúdený. Aj Národný bezpečnostný úrad sa vyjadril, že sudcovia postupovali správne. Táto akcia po právnej stránke spadá do kompetencie prokurátora ÚŠP. Ak sa rozprávame o právnom pochybení, alebo kto má maslo na hlave za túto blamáž, tak je to prokurátor ÚŠP,“prezentuje sudkyňa svoj názor.

Daniel Lipšic svojho podriadeného verejne podržal napriek tomu, že NAKA chcela od sudcov, ktorí neboli pozbavení mlčanlivosti vziať utajované dokumenty. Sudcovia ich nevydali a dokonca mali byť aj stíhaní. Dudzíková teda hovorí, že ak podobné „prešľapy“ vezme do jedného balíka, tak zrušením ÚŠP nedôjde ku koncu právneho štátu, či demokracie.

Práve naopak, súhlasí s kolegom Šamkom, ktorý hovorí, že úrad, ktorý kontroluje sám seba, nie je prospešný.

Opozícia sa chystá znova buntošiť v uliciach! Michal Šimečka chce ukázať premiérovi Ficovi, ako sa veľmi mýlil!
Michal Šimečka (PS) zdvíha hrdo ruku a tvrdí, že jeho čata revolucionárov prinútila ustúpiť koalíciu. Pokračuje dokola vo svojom bohumilom ťažení, v ktorom bojuje proti novele Trestného zákona, kde sa hovorí o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.... Čítať ďalej
05 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Súdna mapa

Jelínková Dudzíková bola jednou z mnohých kritikov Súdnej mapy, ktorú pripravila Mária Kolíková. Súdna mapa sa však zavádza a že „je to komplikované sa vyjadril aj súčasný minister Boris Susko (Smer-SSD). Navyše aj Ústavný súd (ÚS) 20. decembra 2023 vyhlásil niektoré z reforiem v rámci súdnej mapy za protiústavné. Jelínková Dudzíková sa na súdnu mapu pozerá z pohľadu členky Súdnej rady. Je potrebné si uvedomiť, že ÚS kritizoval časti, ktoré zasahujú do nezávislosti justície a sudcov.

Ján Mazák, foto: TASR/Jaroslav Novák

„A teraz pán predseda návrh nepodal, lebo za celú SR len on má toto oprávnenie. Na SR sme dostávali podnety kvalifikovane spracované aj zo strany Združenia sudcov Slovensko, no on sa rozhodol, že svoju návrhovú právomoc nevyužije. Využilo to 32 poslancov NR SR vtedajšej opozície. Keď nám na SR prišla výzva na vyjadrenie sa k protiústavnosti, tak pán predseda pripravil návrh stanoviska, že to protiústavné nie je,“vysvetľuje sudkyňa.

U Jána Mazáka podľa nej mohlo dôjsť k odbornému pochybeniu – nemusel byť o protiústavnosti presvedčený, mohol mať pochybnosti, na ktoré keby sa pýtal, ÚS mu odpovie. Ako druhú možnosť Mazákovho konania vidí v možnom konflikte záujmov. Jeden z nich je verejný – nezávislosť súdnej moci, ale jeho do kresla v Súdnej rade posadila strana SaS. Sudkyňa preto ako konflikt s verejným záujmom prehnanú politickú lojalitu. Dudzíková Jelínková teda vidí možnosť, že po doplnení členov Súdnej rady príde na základe novo zistených pochybení k opätovnému odvolávaniu predsedu tejto inštitúcie.

Aktívny politik v Súdnej rade

Prezidentkiným kandidátom na uvoľnené miesto po Elene Bertothyovej je osoba, ktorá bola súčasťou politickej kampane Márie Kolíkovej a je poslaneckým asistentom poslanca Krúpu (SaS). Sudkyňu zaráža, že jeho menovanie nevyvolalo žiadnu diskusiu. Naopak, Dudzíková Jelínková bola kritizovaná za tlačové vyhlásenie.

„Pritom európska sieť súdnych rád, ktorej súčasťou je slovenská Súdna rada v roku 2021 potvrdila, že ´nesudcovskí členovia súdnych rád by nemali byť politikmi a nemali by byť zapojení do politiky na primeranú dobu pred a po svojom mandáte člena Súdnej rady´ a je to logické,“ hovorí sudkyňa, citujúc patričný dokument. Prezidentkino rozhodnutie preto podľa Dudzikovej Jelínkovej nie je v súlade s európskymi štandardami. Pritom člen SR sa oboznamuje aj s tajnými dokumentami z neverejných registrov, či správami SIS. To, že člen politickej strany rozhoduje o sudcoch nevyzerá dobre.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Slovenskí právnici UDRELI: Pripomínajú porušovanie princípov právneho štátu z roku 2021!
Stopäťdesiat členov súdnych orgánov, advokátov, akademikov a príslušníkov právnických profesií pripomína, že v januári 2021 zverejnilo a podpísalo Výzvu proti porušovaniu princípov právneho štátu 233 advokátov a 123 sudcov (vrátane emeritných).... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik