Kauza Vlčanovho smetiska pokračuje - prokurátor upozornil na množstvo pochybení
07 | 01 | 2024 I Eka Balašková

Pamätáte si ešte, čo zapríčinilo definitívne „dopadnutie“ vlády Eduarda Hegera (Demokrati)? Na dotáciu od ministerstva životného prostredia pre firmu ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (OĽaNO) verejnosť už možno postupne zabúda, prokuratúra však koná aj v týchto dňoch. K slovu sa dostáva okrem prokuratúry aj Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Kauzu, na ktorej definitívne stroskotala vláda Eduarda Hegera vyniesla na svetlo Zuzana Matejíčková (Smer-SSD). Šlo o dotáciu firme Samuela Vlčana, ktorý v máji 2023 odstúpil po tom, ako dotáciu preverovala NAKA. Kauzou sa aktuálne zaoberajú OČTK a o pokračovaní vyšetrovania informuje Generálna prokuratúra.

Na kauzu upozornila vtedajšia alternatíva

Zuzana Matejičková a Judita Laššáková v auguste 2022 v internetovom rádiu hovorili o najvyššom kopci Podunajskej nížiny – na okraji obce Iža v Komárňanskom okrese, v tesnom susedstve Bokrošského slaniska (územia 3. stupňa ochrany európskeho významu). Tvorí ho niekoľko metrov vysoká skládka tuhého kománálneho odpadu, kde sa smetie zváža niekoľko desaťročí a vlastní ju firma Reko Recycling. Jej konečným užívateľom výhod je exminister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby na jej prevádzku nedostal takmer 1,5 milióna od „kolegu“ z ministerstva životného prostredia, Jána Budaja (Demokrati).

Rýchla správa! NAKA preveruje dotáciu, ktorú malo MŽP SR poskytnúť spoločnosti S. Vlčana
Národná kriminálna agentúra (NAKA) preveruje dotáciu, ktorú malo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytnúť spoločnosti, ktorej konečným užívateľom výhod je dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Prezídium Policajného... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Preverovaný NAKA

"NAKA na základe vlastných zistení preveruje od 2. mája dotáciu, ktorú malo poskytnúť MŽP SR spoločnosti, ktorej konečným užívateľom výhod je minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan," priblížili policajti na sociálnej sieti. Vlčan následne odstúpil zo svojej funkcie. Poukázal na to, že nevidí zo strany danej spoločnosti ani zo svojej strany žiadne porušenie zákona.

Zuzana Matejičková | Na skládku v Iži upozorňovala Matejičková už v auguste 2022

Odstúpenie strane Smer nestačilo

„On sa veľkodušne vzdá štyroch ministerských platov, ale nechá si 1,4 milióna eur. Presne to povedal na tlačovej konferencii. Čaputová kryje zlodejstvá OĽaNO a bude ich kryť ďalej, ako sme to videli pri Mikulcovi, keď ich prikryla v súvislosti s vrtuľníkom, ktorý kúpil napriek zákazu Úradu pre verejné obstarávanie a dnes je uzemnený,“ povedal Robert Fico počas tlačovej besedy priamo pred Vlčanovou ižanskou skládkou. Odzneli tiež slová, že estačí, aby odišiel minister Vlčan. Požadoval, aby dotáciu vrátil a odísť mal aj Budaj. Nová vláda podľa Roberta Fica bude mať právo siahnuť na takéto dotácie, pretože Samuel Vlčan sa správal, ako politický podvodník. Vláda nakoniec definitívne padla.

Robert Fico: Vlčan ukázal tvár banditov a zločincov z OĽaNO (VIDEO)
To, čo odstupujúci minister pôdohospodárstva Vlčan (OĽaNO) predviedol na tlačovke, kde oznámil svoju rezignáciu na ministerský post, je typickým obrazom biedy súčasnej vlády, povedal Robert Fico počas štvrtkovej tlačovej besedy na „najvyššom kopci... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Krajská prokuratúra v Nitre koná

Hoci by sa zdalo, že dianie okolo Vlčanovej skládky utíchlo, 5. januára 2024 Úrad pre územné plánovanie a výstavbu (ÚPV) SR vyhovel protestu prokurátora vo veci prevádzkovania skládky tuhého komunálneho odpadu v obci Iža.

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Nitra podal s dôrazom na ochranu životného prostredia a ochranu ľudského zdravia vo veci kolaudácie stavby Skládky tuhého komunálneho odpadu v obci Iža (3. etapa 2. časť) protest prokurátora, nakoľko neboli splnené zákonné podmienky pre vydanie rozhodnutia o povolení užívať túto skládku,“ informuje Generálna prokuratúra (GP) na svojom webovom sídle.

Čo zistil prokurátor

Podľa prokurátora obec Iža nepostupovala v súlade so zákonom, keďže v spise nebol dôkaz o realizácii stavby v súlade s projektovou dokumentáciou overenou v stavebnom konaní. To bolo vedené v roku 1994 a dokumentáciu obec nemá k dispozícii.

„Zároveň na parcele, na ktorej mala byť podľa prokurátorom napadnutého kolaudačného rozhodnutia umiestnená skládka, sa už nachádza iná stavba. Rozhodnutie obec vydala bez toho, aby v ňom boli úplne opísané skutkové okolnosti. Právne posúdenie veci v ňom absentovalo úplne,“ pokračuje GP vo výpočte chýb.

„Zároveň na parcele, na ktorej mala byť podľa prokurátorom napadnutého kolaudačného rozhodnutia umiestnená skládka, sa už nachádza iná stavba. Rozhodnutie obec vydala bez toho, aby v ňom boli úplne opísané skutkové okolnosti. Právne posúdenie veci v ňom absentovalo úplne.“

„Protokol o ústnom pojednávaní tvoriaci podklad kolaudačného rozhodnutia neobsahoval ani jedno stanovisko dotknutých orgánov verejnej správy a ani zákonom vyžadované porovnanie skutočného realizovania dokončenej stavby s projektovou dokumentáciou overenou stavebným úradom v stavebnom konaní.

Facebook / Robert Fico | Richard Takáč, Robert Fico, Zuzana Matejičková počas tlačovej besedy v Iži pred firmou ministra pôdohospodárstva

ÚPV SR potvrdil oprávnenosť požiadaviek prokuratúry

„Prokuratúra poukázala na porušenie Stavebného zákona a Správneho poriadku v rozhodnutí obce Iža, ktorá podľa prokurátora konala v rozpore so zákonom. Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky dal prokurátorovi za pravdu.

Zároveň v tejto veci prebieha na Slovenskej inšpekcii životného prostredia (SIŽP), ústredí v Bratislave, konanie o ďalšom proteste prokurátora Krajskej prokuratúry Nitra proti integrovanému povoleniu na prevádzkovanie tejto skládky,“dopĺňa stránka GP

AKTUÁLNE POČASIE UŽ PÁCHA ŠKODY! Skaza na ceste, zosunutý svah, stúpajúce rieky... A BUDE HORŠIE! (VIDEO)
Sobotňajšie počasie sa nesie v znamení výdatného dažďa, ktorý už spôsobuje komplikácie. Uzavreli hraničný priechod, zosunul sa svah a pre stúpajúce rieky varujú pred povodňami. Aktuálne je uzavretá cesta do obce Baláže. “Neďaleko Banskej Bystrice... Čítať ďalej
06 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vyhovela aj SIŽP

„V tomto konaní zatiaľ Slovenská inšpekcia životného prostredia prvostupňovým rozhodnutím zo dňa 13.12.2023 vyhovela protestu prokurátora a zrušila rozhodnutie Inšpektorátu životného prostredia Bratislava o integrovanom povolení pre prevádzku skládky v obci Iža,“ uzatvára GP.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik