Andrej Danko nie je nadšený z „vajatania“ Petra Pellegriniho
05 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Andrej Danko nie je nadšený z „vajatania“ Petra Pellegriniho. Netvrdí, že by nebol za to, aby sa stal prezidentom, ale stále uprednostňuje Roberta Fica na post prezidenta Slovenskej republiky. Pellegrini by ocenil podporu SNS, ale predseda národniarov sa bojí, že ak bude predseda parlamentu váhať, môže prísť o hlasy pri prezidentských voľbách. Tie by získal liberál Ivan Korčok, čo by nebolo práve najšťastnejšie pre dianie na slovenskej politickej scéne.

Poslanci za SNS neváhali a pri nekonkrétnych Pellegriniho postojoch začali zbierať hlasy na podporu kandidatúry Andreja Danka. Sám je zaskočený, ako rýchlo sa nazbieralo viac ako desaťtisíc podpisov na jeho podporu, pričom sám nespolupracuje na zbieraní podpisov. Premiér na post prezidenta neašpiruje, tiež by na tejto pozícii videl najradšej Petra Pellegriniho. Bývalé rozbroje sú zrejme zažehnané.

Pellegrini robí drahoty, Danko si myslí svoje.

Danko hovoril aj o Štefanovi Harabínovi, ale pravdepodobnosť, že by v prezidentských voľbách uspel, je minimálna. Vie, že volič SNS si vyberie medzi Harabínom a Pellegrinim. Andrej Danko sa pripravuje na zrejme poslednú alternatívu. Tou je možnosť jeho vlastnej kandidatúry. Andrej Danko vie, že Peter Pellegrini už rozhodnutý je. „Všetko sú to len „tanečky.“ Každý už v podstate vie, že Peter Pellegrini chce byť prezidentom,“ vyjadruje sa s absolútnou istotou. „Je zrejmé, že keďže sa nestal premiérom, bude chcieť byť prezidentom aby proste ukázal, že káru zvanú Hlas vie posunúť ďalej a keďže voľby nevyhral, vidí vo svojom konaní šancu sa dorovnať Robertovi Ficovi,“ uviedol pre portál Hospodárske noviny Danko. Priamo o tom spolu s Dankom nerokovali, no ten o tom vôbec nepochybuje. Korčoka považuje za silného kandidáta a otáľanie neoznačuje za rozumné.

„Ja som mu povedal, ak neuspeješ v prezidentských voľbách a odmietaš podporu koalície, budeš za to plne zodpovedný, ale nebudeš útočiť do SNS,“ tvrdí Andrej Danko. Predseda národniarov sa vyjadril otvorene, čo nepoteší opozíciu ani mainstreamové médiá, že národniari koalíciu nerozbijú. „SNS bola lojálnym partnerom v koalícii počas rokov 2016-2020. Ja som Roberta Fica nikdy nezradil a vyprosím si slová Pellegriniho o rozbíjaní koalície zo strany SNS,“ povedal Andrej Danko. Za jediného, kto sa neuspokojil v minulej vláde, bol vždy Peter Pellegrini. Predseda národniarov nepodceňuje úlohu svojej strany, keď hovorí, že práve vďaka nej dokázal zjednotiť sily koalície.

Pri memorande chcel serióznu zmluvu. „Cítil som, že Peter Pellegrini s tým všetkým chce opäť vybabrať a že na jednej strane je súčasťou koalície, ale je veľmi nespokojný, že nie je premiér. Jeho prehra spočíva v tom, že nie je premiér, ale chce byť prezident,“ zhrnul situáciu predseda SNS. Sám sa snaží permanentne komunikovať s predsedom parlamentu a vyvíja snahu o vzájomnú komunikáciu. „Či to bude Fico, či to bude Pellegrini... ale áno, chcem, aby koalícia držala spolu,“ zastáva racionálny postoj Danko.  Predseda strany Hlas – SD má opodstatnené obavy o budúcnosť svojej strany. Zatiaľ nevie ostatným koaličným partnerom povedať, kto by bol možným nástupcom na poste predsedu jeho strany. Andrej Danko má obavy, či nevznikne liberálne krídlo, ktoré bude chcieť odísť z vlády. Pellegrini jednoducho váha, čo evidentne nepovažuje Danko za veľmi zodpovedné.

Predseda národniarov nepopiera, že ak SNS podporí Pellegriniho, bude žiadať zmenu koaličnej zmluvy. „Čo sa týka detailov, sme otvorený čomukoľvek, ale je si treba uvedomiť, že nič v živote nie je zadarmo,“ objasnil svoj postoj. „Určite sa budem tešiť, ak bude Pellegrini koaličný prezident. Ale ak chce byť Pellegrini prezidentom a ešte si nechať všetky pozície, pre spoločnosť to nie je normálna situácia. Ak by mal Hlas prezidenta, predsedu parlamentu aj predchádzajúcich ministrov, je to politický problém...“ objasňuje Andrej Danko. Za podstatu nepovažuje záujem určitých osôb na konkrétne posty, ale o spravodlivé rozdelenie koaličných pozícií. „Nám tu nestojí o nejaké funkcie. Nám ide o princíp,“ hovorí Danko. „Ten princíp je taký, že ak bude mať hlas viac funkcií, vzrastie automaticky jeho moc. Čudujem sa Ficovi, že si to neuvedomuje.“

Danko hovorí aj o možnosti, že sa premiér teší, že by Pellegrini v prezidentských voľbách prehral, ale túto svoju poznámku deklaruje iba v sarkastickej rovine. Mrzí ho, že koalícia o týchto záležitostiach nevedie interné rozhovory a je presvedčený, že mal predseda Hlas-SD už viesť kampaň dávno.

PELLEGRINI JE ROZHODNUTÝ! Bude, či nebude kandidovať v prezidentských voľbách?
Bude, či nebude kandidovať predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) za prezidenta? To je otázka, ktorá zamestnáva hlavy mnohých. Diskutuje sa o nej ako v kuloároch, tak aj v slovenských kaviarňach, či krčmách. Peter Pellegrini tvrdí, že... Čítať ďalej
04 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Slovenská národná strana má ambície dostať sa do Europarlamentu

Strana SNS nemala už dvakrát kandidáta, preto sa o to pokúsia teraz. Pre stranu je dôležité, aby bola značka SNS na očiach, nie aby iba zohrávala úlohu záložnej rezervy na rozbehnutom automobile. Národniari sú symbolom zjednotenia národných síl a strana má ambície dostať sa aj do Europarlamentu, ako seriózna pronárodná strana. Etablovanie jeho strany v Bruseli považuje za jeden zo svojich dôležitých cieľov, pretože je presvedčený, že tam SNS bezpochyby patrí. Andrej Danko nepopiera, že ohľadne mandátu v Europarlamente bude rokovať so Štefanom Harabínom, lebo aj vzhľadom na ich vzájomné kvalitné vzťahy ho považuje za vhodného kandidáta na post poslanca do Európskeho parlamentu.

Čo sa ale týka postu prezidenta je potrebné ešte raz zdôrazniť, že Danko stále neprestáva podporovať Roberta Fica, pretože si myslí, že je už dostatočne vyzretý politik na tento post, pričom takýto názor na Petra Pellegriniho nemá. Slovenská verejnosť by jeho kandidatúru síce prijala s nadšením, no dlhoročné skúsenosti predsedu národniarov berú túto alternatívu skôr ako núdzový východ a prejav konzistentnosti koalície. Nechce, aby sa do vysokej politiky dostali kreatúry typu Matovič. Bude teda vždy podporovať koalíciu tak, ako to robil predtým.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik