Slovensko končí s pohraničnými kontrolami so štátmi Schengenu. Česko pri nich zotrvá do 2. februára
04 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Minister vnútra Matúš Šutaj Ešteok vyhlásil pre portál tvnoviny.sk,že končí s hraničnými kontrolami so štátmi Schengenu.

„Už nepredložím ďalší návrh na predĺženie týchto kontrol,“ vyjadril sa. Uviedol to v kontexte so strážením hraníc s naším južným susedom, Maďarskom. Tam kontroly platia do 22. januára tohto roku. Pokiaľ sa jedná o ilegálnu migráciu, sú to pre našu republiku najdôležitejšie hranice.

Matúš Šutaj Eštok toto rozhodnutie zdôvodnil tým, že sa situácia s nelegálnou migráciou upokojila. Tým pádom nemáme dôvod na kontrolu nášho pohraničného priestoru. Uviedol tiež, že ak sa znova objavia prípady nelegálnej migrácie, obnoví okamžite pohraničnú kontrolu. Predpoklad, že sa takáto nepriaznivá situácia zopakuje, je najpravdepodobnejší na jar.

„Toto obdobie využijeme na to, aby si naši policajti a vojaci, ktorí strážili túto hranicu, oddýchli a boli sme pripravení na to, keď tento nápor bude väčší,“ uviedol minister vnútra.

Česká republika s kontrolami pokračuje i naďalej. Oficiálne budú trvať do 2. februára 2024. Rozhodla o tom česká vláda, ako potvrdil RTVS. Českí policajti skontrolovali na hraniciach náhodnými kontrolami vyše 680 000 osôb. Slovensko rešpektovalo návrat legálnych migrantov v 126-ich prípadoch.

NOČNÁ AKCIA NA HRANICIACH! Slovensko si nedáme (VIDEO)
Premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom vyhlásili, že Slovensko je pripravené zareagovať na akúkoľvek vlnu nelegálnej migrácie. Demonštrovala to pondelková nočná akcia zameraná na zvýšenie ochrany hranice s... Čítať ďalej
31 | 10 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik