Prezidentské voľby poštou zo zahraničia nebudú možné
04 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Predseda parlamentu Peter Pellegrini by mal vyhlásiť termín prezidentských volieb začiatkom januára. Odovzdať svoj hlas však nebudú môcť všetci občania. Voľba poštou zo zahraničia nebude možná. Vláda to však chce do budúcna zmeniť.

Záujem o voľby zo zahraničia neprestajne stúpa. V septembrových parlamentných voľbách takto hlasovalo takmer 59 000 občanov. „Čoraz viac občanov Slovenskej republiky pracuje v zahraničí,“ vyjadrila sa Eva Chmelová pre RTVS, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR. „Pretože z tých voličov, ktorí hlasovali vo voľbách do Národnej rady bol iba zlomok tých, ktorí majú trvalý pobyt v zahraničí,“ dodala.

Prezidenta Slováci žijúci v zahraničí voliť môcť nebudú. Musel by sa na to najprv zmeniť zákon. Vládna koalícia si túto možnosť dala do programového vyhlásenia. Umožní to ale až od roku 2029. Už v predošlom volebnom období bola snaha zaviesť takúto voľbu. Nakoniec zlyhala na politickej nezhode.

„Politické strany v skutočnosti nemajú záujem riešiť prezidentské voľby prostredníctvom volieb poštou zo zahraničia,“ uviedol politológ Miroslav Řádek. „Je to z toho dôvodu, že z toho nemajú žiadny zisk.“

„Máme iné priority, či voliť poštou alebo nie,“ postavil sa k situácii premiér Robert Fico. Zdôraznil výraznejšie problémy Slovenska. „Ak ste si nevšimli, máme najhoršie financie v Európe...“ skonštatoval.

Dôvodom nezáujmu zaviesť voľbu poštou môže byť podľa politológa aj fakt, že zahraničný voliči, nepoznajúci skutočné pomery na Slovensku preferujú liberálne zamerané strany. „Zahraniční voliči nevolia národne a sociálne zmýšľajúcich kandidátov, ktoré sú súčasne opäť zastúpené vo vláde“ je presvedčený Miroslav Řádek. Zabudol skonštatovať, že budúcoročné prezidentské voľby nie sú prvé na Slovensku, takže akékoľvek skúsenosti s budúcimi voľbami, vzhľadom na to, že sa ešte nekonali, sú pre Řádka irelevantné.

Juraj Štubniak: Voľby poštou sú protiústavné (VIDEO)
Nedávne „vyplakávanie“ Doroty Nvotovej vo vlaku o tom, ako by mali vo voľbách zabrať zahraniční Slováci, pretože sa prepadneme do temnoty, zaujalo aj glosátora a spisovateľa Juraja Štubniaka. Voľby zo zahraničia preto rozobral vo svojom videu a... Čítať ďalej
24 | 08 | 2023 | Eka Balašková

Eva Chmelová tvrdí, že zabezpečenie voľby poštou pri prezidentských voľbách by bolo jednoducho komplikovanejšie ako pri voľbách parlamentných. Dôvodom je pravdepodobnosť druhého kola, ktoré sa koná v prípade, že ani jeden kandidát nezíska v prvom kole nadpolovičnú väčšinu hlasov. „Medzi prvým a druhým kolom máme iba dva týždne.“ Pripomenula Eva Chmelová, „...to znamená že treba nájsť také riešenie, aby voliči stihli hlasovať nech sa kdekoľvek v zahraničí nachádzajú...“

Ak budú chcieť Slováci na jar voliť prezidenta, musia pricestovať na Slovensko. Ak tu nemajú trvalý pobyt, musia sa preukázať pasom.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik