PELLEGRINI JE ROZHODNUTÝ! Bude, či nebude kandidovať v prezidentských voľbách?
04 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Bude, či nebude kandidovať predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) za prezidenta? To je otázka, ktorá zamestnáva hlavy mnohých. Diskutuje sa o nej ako v kuloároch, tak aj v slovenských kaviarňach, či krčmách. Peter Pellegrini tvrdí, že on sám v tom má jasno, no na jeho zverejnenie si budeme musieť počkať do 15. januára. To je termín, po ktorom svoje rozhodnutie mieni zverejniť.

Denník Pravda prináša štyri možné scenáre, ktorými sa po tomto dátume bude uberať Pellegriniho politická kariéra. Jeho rozhodnutie však môže ovplyvniť aj fungovanie vládnej koalície. Ak by kandidoval, prieskum, ktorý vykonala agentúra SANEP pre denník Pravda, hovorí o jasnom víťazovi.

Pellegrini voľby vyhrá a bude sa prekresľovať politická mapa SR

Už na novembrovom slávnostnom sneme Smeru Robert Fico odštartoval špekulácie výrokom: „Pokiaľ ide o prezidentské voľby, nebudem predbiehať, no sú rôzne úvahy aj v radoch našich koaličných partnerov. Tieto úvahy v prípade realizácie, dúfam, že si to uvedomujete, zásadne zmenia slovenskú politickú mapu.“ Náznaky Fico podporil tiež vyjadrením, že prezidentské voľby prinesú mimoriadne náročné úlohy týkajúce sa slovenskej ľavice. Pellegrini zlučovanie so Smerom zásadne vylúčil, no Ján Richter (predseda poslaneckého klubu Smer-SSD) pred časom hovoril o úvahách o spájaní menších ľavicových subjektov. „Netreba zabúdať, že koaličné vládnutie so Smerom zatiaľ zlikvidovalo každú koaličnú politickú stranu, takže nie je dôvod si myslieť, že tentokrát to bude inak,“ zhodnotil politológ Radoslav Štefančík.

Pravda / SANEP

Ak by Peter Pellegrini vyhral, bude do koaličných pomerov mať čo povedať aj SNS. Podľa jej predsedu Andreja Danka by Hlas nemal mať aj pozíciu prezidenta, aj predsedu NR SR. „Vtedy musí Hlas-SD ustúpiť aj Smeru-SD, aj SNS v niektorých požiadavkách,“podčiarkol s tým, že on sám o post predsedu parlamentu záujem nemá. Vie si však predstaviť určité rošády na ministerských postoch, čím by sa „vrátil do hry“ Rudolf Huliak.

Ako bude vyzerať finálna parlamentná 150-tka?
Na posty deviatich štátnych tajomníkov nastúpili deviati poslanci Národnej rady SR, takže bude potrebné doplniť poslaneckú 150-tku. Stane sa tak na najbližšom zasadnutí parlamentu. Prichádzajúce prezidentské voľby, ale zvlášť eurovoľby sľubujú, že... Čítať ďalej
29 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Pellegrini bude kandidovať, vyhrá a koalícia pôjde bezo zmien

Ak by sa naplnil tento scenár, ktorý načrtáva denník Pravda, zmena by nastala len na postoch, ktoré zastáva Pellegrini. V Hlase hovoria o silných straníckych základoch, takže Peter Pellegrini sa o jeho budúcnosť neobáva.

„Som presvedčený, že je tam dostatočné množstvo šikovných ľudí na vysokých postoch – podpredsedov, ministrov, ktorí by vedeli prevziať tie najdôležitejšie funkcie v rámci strany a určite by sa spomedzi nich našiel potom aj dobrý volebný líder,“tvrdí Pellegrini, pričom uvažovať by sa dalo o Sakovej, Šutaj Eštokovi, či Rašim. V zákulisí sa ako o možnom predsedovi parlamentu hovorí o Petrovi Žigovi.

„Ak by som ho mal percentuálne odhadnúť tak tomuto scenáru dávam 40 percent. Osobne sa domnievam, že ak by to takto dopadlo bolo by to fiasko pre SNS a že urobia všetko preto, aby to takto nedopadlo,“ myslí si politológ Jozef Lenč.  

Pellegrini bude kandidovať, nevyhrá

Hoci prieskumy prajú možnej kandidatúre Petra Pellegriniho aj v súboji s opozičným kandidátom, nie je vylúčená ani výhra iného kandidáta (v prípade prieskumov Ivana Korčoka).

„Netreba zabúdať, že pri ohlásení kandidátky len málokto dával šancu Andrejovi Kiskovi alebo Zuzane Čaputovej a predsa sa dokázali presadiť v konkurencii s kandidátmi Smeru. Takže aj tentokrát môže byť mobilizovaná občianska spoločnosť silnejšia, ako valec zo Zlatého kľúčika,“ pripomína Štefančík. Naopak, Jozef Lenč vidí práve tento scenár ako najpravdepodobnejší, dáva mu 60 percent.

„Na druhej strane si nemyslím, že po Pellegriniho neúspechu nastane situácia, že „karavána ide ďalej“. Samozrejme, vládna koalícii prežije, bude pokračovať, no bude to už čiastočne iná „karavána“, v ktorej bude pozícia Hlasu výrazne oslabená,“ doplnil Lenč.

Podpredseda parlamentu: Mainstrem neoslavuje gen. Lučanského, ale lekvára Hamrana
Podpredseda NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SSD) si užíva dovolenku. Číta, počúva hudbu a politiku rozhodne nerieši. To, že denník SME ho rieši hneď v úvodníku vníma, ako posadnutosť. „Vraj – Kašlite na Blahu, napísal nejaký Marec a venoval mi článok v... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Pellegrini kandidovať nebude

„Hoc to dnes vyzerá ako veľmi nepravdepodobný scenár, stále existuje možnosť, že nás a koalíciu Peter Pellegrini prekvapí a nebude kandidovať – cca 20 percent,“ myslí si Lenč, podľa ktorého by toto bolo najlepšie riešenie ako pre Hlas, tak pre samotného Pellegriniho. Štefančík by stavil krabicu šampanského, že Peter Pellegrini svoju kandidatúru oznámi.

Pravda / SANEP

„Navyše, potom, čo Smer na čele s Ficom, ale aj SNS na čele s Dankom vystavili prezidentku Zuzanu Čaputovú obrovskej kritike, je len málo pravdepodobné, že by chceli nechať Prezidentský palác aj ďalšie obdobie v rukách opozičného kandidáta,“ uzavrel politológ.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik