POZOR! Poľsko pritvrdilo! Za alkohol za volantom vodičovi vezmú auto. Navždy!
03 | 01 | 2024 I Dušan Janek

S evidentne tvrdšími následkami budú musieť od 14. marca počítať tí, ktorí budú v Poľsku pristihnutí pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu. Pristihnutým, ktorým za volantom namerajú poľskí policajti viac ako 1,5 promile alkoholu v krvi, ho môžu zabaviť. Následne prepadne štátu, ako sa uvádza v novelizácii zákona, ktorý po schválení parlamentom už podpísal prezident Andrzej Duda. Či skončí ich štvornohý tátoš na Ukrajine, ako sa to deje v Lotyšsku, môžeme len hádať.

Ak navyše opitý vodič spôsobí nehodu, jeho auto bude zabavené a skonfiškované aj v prípade, že má v krvi „iba“ jedno promile alkoholu. Recidivistovi potom Poľsko zabaví vozidlo aj vtedy, pokiaľ mu polícia nameria „len“ 0,5 promile alkoholu v krvi. O auto príde vodič nenávratne v prípade, že ujde z miesta nehody. Aj v prípade, že nebol pod vplyvom alkoholu, ako uvádza na stanici TVN24 Mikolaj Krupiński z Inštitútu automobilovej dopravy.

Nová právna norma však podľa neho pripúšťa i výnimky.

„V prípade, že opitý vodič nie je majiteľom vozidla, mu ho štát neskonfiškuje, ale vinník mu musí vyplatiť čiastku odpovedajúcu jeho aktuálnej hodnote. Tržnú hodnotu auta musí štátu zaplatiť aj vtedy, keď sa auto pri nehode úplne zničí,“ popísal Krupiński.

„Už od 1. októbra 2023 naviac hrozí vodičom, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu tresty až do troch rokov väzenia. Prípadne až 16-20 rokov väzenia, pokým niekoho zrania či usmrtia,“ informoval server forsal.pl.

Opilec za volantom spôsobil v Michalovciach dve autonehody za sebou
22 | 01 | 2021 | editor01hd

Poľské Ministerstvo spravodlivosti si od výrazného sprísnenia zákona sľubuje zníženie počtu dopravnch nehôd spôsobených opitými vodičmi. Podľa oficiálnych policajných štatistík sa ročne v Poľsku stane zhruba 100 000 takých nehôd, pri ktorých umiera okolo 2000 ľudí.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik