Bukovský: Tak sa teda poďme rozprávať, pani prezidentka (VIDEO)
03 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Dr. Igor Bukovský si so záujmom pozrel novoročný príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej. Zaujala ho v ňom pasáž, kde prezidentka volá po dialógu. A práve to ho primälo k reakcii, ktorú zverejnil na YouTube. Ak by prezidentka prijala jeho výzvu, podľa lekára by pomohla k tomu, aby sa začala spoločnosť „hojiť“ po ranách, ktoré právu na názor a slobodu prejavu uštedrila počas covidu aj ona svojim prístupom. Najmä tým, že sa nepripúšťal iný, ako médiami, vtedajšieho mainstreamu preferovaný názor.

„Nie náhodou patrí k atribútom demokracie schopnosť vymieňať si názory a kultúrne komunikovať. Rešpektovať iných ľudí, hoci aj s odlišnými postojmi,“ povedala v prejave prezidentka a to bola veta, ktorá Bukovského zaujala.

Novoročný prejav prezidentky Zuzany Čaputovej
Voľbami sa nesmú meniť demokratické hodnoty, na ktorých je spoločnosť založená. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v novoročnom príhovore. Pri zásadných zmenách apeluje na dôkladnú analýzu a diskusiu. Zdôraznila potrebu ochrany inštitúcií,... Čítať ďalej
01 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

„Počas koronavírusovej krízy ste podľa môjho názoru nepatrili k tým, ktorí by podporovali otvorenú odbornú diskusiu, vzájomný spoločenský dialóg a rešpekt k ľuďom s odlišnými politickými názormi,“pripomína lekár.

Bukovskému prekáža aj fakt, že prezidentka menovala do vlády aj usvedčených plagiátorov, ale aj ľudí, ktorí rozdeľovali a svojim pôsobením frustrovali veľkú časť spoločnosti. Slová prezidentky o potrebe obnovenia diskusie a rešpektu voči iným názorom preto považuje za úprimné.

„Dokonca verím, že je to snaha istým spôsobom napraviť, alebo odstrániť pred svojim odchodom z funkcie aspoň niečo z toho, čo prispelo k súčasnej situácii, ktorú ste popísali,“tvrdí Bukovský, podľa ktorého je Ústavou zaručované právo na názor a šírenie informácií skutočne potrebné obnoviť.

„Preto si vám dovoľujem navrhnúť, aby ste v zmysle svojich slov šli príkladom a iniciovali, dokonca moderovali nejakú formu otvorenej diskusie, v ktorej dostanú dostatočný priestor aj ľudia, ktorí boli a sú za svoje názory od roku 2020 neustále šikanovaní, odborne, aj ľudsky znevažovaní a spoločensky, aj ekonomicky dlhodobo poškodení,“prihovára sa lekár prezidentke.

Ako jej štátnické gesto by to ocenila práve tá dlhodobo neakceptovaná väčšina. Bol by to prejav prezidentkinej sily a nadhľadu.

Prezidentka vetovala tzv. kompetenčný zákon
Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vrátila poslancom Národnej rady SR na opätovné prerokovanie tzv. kompetenčný zákon. Výhrady má k viacerým jeho ustanoveniam aj k samotnému legislatívnemu procesu. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik