Atentát v Iráne. Vyše sto obetí! (VIDEO)
03 | 01 | 2024 I Milan Laca

V Iráne zahynulo 103 ľudí pri výbuchu neďaleko cintorína, kde je pochovaný Solejmání.

Počet obetí výbuchov, ku ktorým došlo v Iránskom Kermane počas pohrebných sprievodov na pamiatku štvrtého výročia smrti generála Kásema Soleimaniho, sa zvýšil na 103, informuje agentúra Klub mladých novinárov (YJC), s odvolaním sa na republikové pohotovostné služby.

Terorizmus

Miestne úrady označili incident za teroristický útok. Podľa iránskej štátnej agentúry Tasnim, ležali pri vchode do budovy Gulzarovho mauzólea na cintoríne dve vrecia s bombami, ktoré pravdepodobne odpálili  pomocou diaľkového zariadenia.

Severokórejský vodca Kim Čong-un hovorí o napadnutí a definitívnom zničení Južnej Kórey a USA. Tie začali viesť bilaterálne rozhovory
Severokórejský vodca Kim Čong-un povedal, že jeho armáda by mala "definitívne zničiť" Spojené štáty a Južnú Kóreu, ak by bola vyprovokovaná. Uviedli to v pondelok štátne médiá po tom, ako sľúbil, že posilní národnú obranu, aby sa vyrovnal s tým, čo... Čítať ďalej
02 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Video z miesta výbuchu
Kto bol Solejmání...
V noci 3. januára 2020 vykonali Spojené štáty operáciu v Bagdade. Zabili iránskeho veliteľa špeciálnych síl IRGC Kásema Solejmáního a zástupcu veliteľa irackých šiitských milícií Abú Mahdího al-Muhandísa. Vo Washingtone ich považovali za zapojených do organizovania útoku na americkú ambasádu v Bagdade z 31. decembra 2019.
Iránska odplata
V reakcii na to Irán začal útoky na americké základne v Iraku, vrátane Ajn al-Asada. Vtedajší prezident USA Donald Trump a predstavitelia Pentagonu tvrdili, že po útoku neboli žiadne obete. Potom bola armáda nútená priznať, že boli zranení. Zároveň sa ich počet neustále zvyšoval.
Iránsky súd rozhodol
Všeobecný súd v Teheráne zaviazal vládu USA a 41 fyzických a právnických osôb zaplatiť 49,77 miliardy dolárov za vraždu Solejmaniho, informuje agentúra IRNA. "Spojené štáty a 41 ďalších jednotlivcov a subjektov v Spojených štátoch dostali príkaz zaplatiť 49 miliárd dolárov a 770 miliónov dolárov za zločiny".
Hľadajú vrahov
Iránska strana sa snaží postaviť pred súd tých, ktorí sú zodpovední za vraždu generála Solejmaniho. Teherán na to využíva všetky dostupné diplomatické a politické kanály. "Budeme naďalej pokračovať, kým nebudú pred súdom zodpovední za vraždu mučeníka Solejmáního", vyhlásil Teherán. 
Američania, odíďte! Údery proti Spojeným štátom
Dva údery na Spojené štáty v jeden deň: zasiahnutá vojenská základňa v Sýrii a loď v Červenom mori. Arabský svet dáva Američanom jasne najavo, že na Blízkom východe už nemajú čo robiť. Útoky Ráno 31. decembra ostreľovali americkú vojenskú... Čítať ďalej
01 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik