Advokát Ribár: Kto je v príbehu čurillovci vs. Santusová dobrý a kto zlý?
03 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Advokát Martin Ribár sa na Facebooku na stránke Za právny štát pýta, ako to vlastne je, pretože opozícia hovorí o čistkách v polícii, ktorých obeťou má byť aj bývalý šéf NAKA Ľubomír Daňko napriek tomu, že neprešiel cez detektor lži. Naopak, Diana Santusová, vyšetrovateľka tímu Oblúk, ako aj všetci členovia tohto tímu, detektorom prešli.

Ľubomír Daňko podľa medializovaných informácií neprešiel vyšetrením na polygrafe – detektore lži. Napriek tomu sa nám tu opoziční politici snažia podsúvať jeho odchod z vedenia NAKA ako pokračovanie čistiek v polícii ministrom Šutajom Eštokom (Hlas-SD). Ribár nerozumie tomu paradoxu, podľa ktorého „zlá“ je vedúca tímu, ktorý celý prešiel detektorom lži, no tí, ktorí ním neprešli a je voči nim množstvo podozrení, by mali byť stavaní do pozície tých dobrých.

Na detektore lži

Policajný prezident má právo poslať svojho podriadeného na detektor lži a Solák tak v Daňkovom prípade aj urobil, hoci dôvody mu nepovedal. Podľa komentátor Daga Daniša Daňko cez detektor neprešiel - „pohorel“ na otázkach týkajúcich sa únikov zo spisov. V zásade je jedno, či informácia unikla do médií, alebo ju získal konkrétny politik, na tento problém upozorňovali už dlhodobo mnohí odborníci z oblasti práva. Pritom práve Štefan Hamran sa prezentoval, že zastavil nie len úniky zo spisov, ale aj informácie o pripravovaných policajných akciách.

Prečo skončil Ľubomír Daňko? Argument o pomste neobstojí!
Keď policajné prezídium 18. decembra informovalo, že riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko k 31. 12. 2023 končí vo svojej funkcii, z opozičných radov sa ozvali hlasy o ďalších čistkách a o politickej pomste. Daňka chválil ako... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Už je v civile

Advokát Ribár registruje, že mnohí opoziční politici aj v Daňkovom prípade hovoria, ako o pokračovaní čistiek v polícii. Advokát však pripomína, že Daňko neprešiel detektorom lži.

„Neprešiel vyšetrením na polygrafe, a zlyhal na otázkach týkajúcich sa únikov, „vynášania“ zo spisov. Takže, koniec exšéfa NAKA má zjavne „trochu“ iné pozadie a dôvod,“prízvukuje Ribár a upozorňuje, že polygrafom, teda detektorom lži, neprešli viacerí „naši chlapci“.

Pomýlený morálny kompas

„Čurillovcov alias „našich chlapcov“ vyšetroval pre podozrenia z manipulácií trestných konaní tím inšpekcie Oblúk pod vedením Diany Santusovej - tých „dobrých“ slušných „našich chlapcov“ s tým správnym morálnym kompasom vyšetroval ten „zlý“ tím Oblúk a „zlá“ Santusová,“pripomína Ribár s tým, že mu na tom čosi „nepasuje“.

Prešla nie len ona

Santusová vo vzťahu k vyšetrovaniu čurillovcov opakovane prešla detektorom lži a prešli ním všetci členovia bývalého tímu Oblúk, no exšéf NAKA Daňko a niektorí z „našich chlapcov“ detektorom lži neprešli.

„Tím Oblúk pod vedením Santusovej bol často označovaný ako „antitím“ – toto označenie veľmi rád používal a používa aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý len tak mimochodom, podľa jeho vlastných slov nikdy vyšetrenie na polygrafe neabsolvoval, a to ani pri získavaní jeho previerky na post špeciálneho prokurátora,“píše advokát Ribár a pripomína, že tieto informácie uviedol pán Lipšic osobne v relácii Na telo.

Ostrý minister Kaliňák: Sme povinní napĺňať mandát! My vieme, kto bola pani Kolíková, aké má krvavé ruky
Minister obrany Robert Kaliňák si uctil pamiatku zosnulého generála Milana Lučanského. Spravil tak 30. decembra pred budovou Policajného prezídia, kde sa ľudia schádzali, aby mu symbolicky zapálili sviečku. Kaliňák pri tejto príležitosti... Čítať ďalej
03 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Rozumie tomu vôbec niekto?

„Tak ako to je: Kto je „dobrý“ a kto „zlý“ v tomto príbehu? Sú to naozaj „čistky“ v polícii?? Ako je to s únikmi z vyšetrovacích spisov z čias šéfovania exprezidenta PZ  Hamrana a exšéfa NAKA Daňka? Kto je v skutočnosti „antitím“- „naši chlapci“ či členovia bývalého tímu inšpekcie Oblúk,“kladie otázky Ribár.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik