Na ovplyvňovanie verejnej mienky Slovákov USA vynakladajú astronomické sumy
30 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Súčasná vládna garnitúra sa už pred voľbami prezentovala úmyslom nedotovať mimovládne organizácie, ktoré sú financované zahraničím. Ak si niekto myslí, že ide o všelijaké neziskové organizácie poskytujúce starostlivosť seniorom, terapiu ľuďom s duševnými poruchami, či starostlivosť o opustené zvieratká, je na veľkom omyle. Za všetko hovorí názov amerického grantu, určeného na podporu „dosahovania cieľov a zámerov americkej zahraničnej politiky“, z ktorého sú dotované desiatky mimovládnych organizácií na Slovensku.

Úrad amerického štátneho tajomníka udeľuje mnohotisícové dotácie na projekty mimovládok na Slovensku. Na jeho stránke je možné dozvedieť sa aj cieľ, pričom podporované sú tri hlavné oblasti. Organizácie, ktoré získali aj na ovplyvňovanie verejnej mienky nemalé peniaze sú na Slovensku mimoriadne aktívne, ich zoznam je však ďaleko bohatší. Aj na Slovensku by to chcelo zákon FARA, aký má USA, myslí si novinárka Anka Žitná.

Cieľ projektu

Granty v hodnote stoviek tisíc ročne prideľuje úrad amerického štátneho tajomníka pre verejnú diplomaciu a verejné záležitosti.

„Podporovať dosahovanie cieľov a zámerov zahraničnej politiky USA, presadzovať národné záujmy a posilňovať národnú bezpečnosť informovaním a ovplyvňovaním (influencing) zahraničnej verejnosti a rozširovaním a posilňovaním vzťahov medzi ľuďmi a vládou Spojených štátov a občanmi vo zvyšku sveta,“uvádza sa v cieli projektu. Priemerná suma jedného grantu je okolo 50-tisíc dolárov a slovenské mimovládne organizácie na svoje projekty čerpajú od roka 2020.

Podporované sú hlavne tri oblasti: boj proti dezinformáciám; LGBT agenda a nezávislá žurnalistika.

RTVS MÁ OD ANDREJA DANKA VETA. Delenie inštitúcie urobí koniec rozkrádaniu financií
Podpredseda parlamentu a predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko sa definitívne rozhodol o delení RTVS. Verejnoprávnemu médiu sa jeho radikálne vyjadrenia nepáčia. V relácii RTVS Téma 24 sa rázne vyjadril, že sa vláda definitívne rozhodla... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Dezinformácie

Na Slovensku za posledné tri-štyri roky nabral boj proti dezinformáciám rozmery honu na čarodejnice. Názvy projektov sú pôsobivé, napríklad Inštitút Adapt dostal v septembri 50-tisíc eur na „zvýšenie podpory pre Ukrajinu bojom proti ruským dezinformáciám a riešením únavy z vojny na Slovensku“. To však nie je všetko, táto organizácia ešte v lete 2022 získala 10-tisíc eur na „kultiváciu a posilnenie slovenskej bezpečnostnej a obrannej komunity prostredníctvom národných diskusií o budúcnosti slovenskej a euroatlantickej bezpečnosti a obrany vo svetle drasticky sa meniacej bezpečnostnej reality“. Z rovnakého „súdka“ je platený aj asi najznámejší projekt v tejto oblasti – konspiratori.sk, ktorého úlohou je „pomáhať, udržiavať a zlepšovať verejnú databázu dezinformačných kanálov.

Prekvapí aj projekt Univerzity Komenského, na ktorý získala viac, ako 15-tisíc eur. V rámci projektu mali posilniť diskusiu a mapovať protizápadné nálady medzi bežnou populáciou. Američania majú Slovákom vysvetliť, aké sú ich zahraničné a bezpečnostné priority.

TASR/ Univerzita Komenského | Univerzita Komenského

Dúhová agenda

Dobre je platená aj oblasť LGBT propagandy. Napríklad bratislavský Dúhový Pride získal 7-tisíc eur. Organizácia Dúha na východe získala v v roku 2021 získali 15-tisíc eur, v máji 2022 získali 32-tisíc eur a v máji 2023 7-tisíc. Mali podporovať „diverzitu, akceptáciu a solidaritu voči LGBT+ ľuďom a ich rodinám na východe republiky“.

Organizácia Dúhové rodiny na to, aby „poskytla párom rovnakého pohlavia a LGBTQI+ rodinám prístup k profesionálnym podporným a poradenským službám a podporeniu ich spoločenského prijatia“ získala 21-tisíc eur. Podobnú sumu na zlepšenie vnímania tejto komunity cez verejné inštitúcie a médiá dostala aj Iniciatíva Inakosť. To však nebola posledná podpora pre túto organizáciu. V októbri získali 80-tisíc na komunitné centrum pre LGBT+ ľudí v Bratislave a na zvyšovanie povedomia o tejto komunite obdržala 21-tisíc eur.

TRANSRODOVÍ ŠPORTOVCI vyvolávajú konflikty svojim fyzickým zvýhodnením pri športových podujatiach
Spory o transrodových bežcoch v bežeckých pretekoch pretrvávajú. Podľa zvláštnych pravidiel v týkajúcich sa takýchto podujatí, kde mohli pretekať bežci s vlastnou identifikáciou vyhrali aspoň tri "transatlétky" – pôvodne mužského pohlavia. Dosiahli... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Korupcia a podpora nezávislej žurnalistiky

Aj v tejto oblasti si prišlo na svoje množstvo mimovládok.

Zastavme korupciu v októbri získala z grantu 60-tisíc eur na „zvýšenie efektívnosti presadzovania sankcií EÚ a budovanie kapacity mladých novinárov a aktivistov na Slovensku“, pričom ešte v júni 2021 dostala 11-tisíc eur - mala za ne posilniť nezávislú žurnalistiku cez vzdelávanie študentov. Ak ste počúvali v roku 2020 podkast o aspektoch a dopadoch korupcie, aj naň organizácia získala 10-tisíc eur.

Príspevok na „posilnenie odolnosti a schopnosti slovenských demokratických inštitúcii reagovať prostredníctvom právneho štátu a zvyšovania dôvery verejnosti v súdnictvo“ získala v r. 2021 sumu 28-tisíc eur. V októbri 2023 im pristálo na účte 49-tisíc – na „odbornú analýzu a diskusiu o reforme prokuratúry na Slovensku“.

Novinárka volá po zákone FARA

Zákon o zahraničných agentoch (Foreign Agents Registration Act (FARA) bol aplikovaný už v roku 1938 v USA. Informácie o podpore slovenských mimovládok americkou vládou zaujali aj novinárku Anku Žitnú.

Anka Žitná Lučaiová, Zdroj: Facebook A. Žitnej Lučaiovej

„Neviem ako vy. Ja si myslím, že Slovensko podobný zákon potrebuje ako soľ. Nie preto, aby znemožnil činnosť mimovládok. Ale aby bolo na prvý pohľad jasné, za čie peniaze sa tu robí "občiansky" aktivizmus,“konštatuje novinárka na Facebooku.

Šialené sumy za nezrealizované projekty. Aj to bol Budajov rezort
Ministerstve životného prostredia neprestáva prekvapovať. Najskôr Tomáš Taraba našiel dlho zanedbávané a nevybavované zmluvy, potom sa hovorilo o tom, aké peniaze cez envirorezort natiekli do mimovládnych organizácií. Aktuálne minister Taraba... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik