Prečo Ukrajina potrebuje 120 tisíc dámskych nepriestrelných viest? (VIDEO)
29 | 12 | 2023 I Milan Laca

Ukrajinské ozbrojené sily objednajú brnenie pre 77-tisíc mobilizovaných Ukrajiniek!

Ministerstvo obrany certifikovalo nepriestrelné oblečenie žien.

Panika!

Podľa očakávania to vyvolalo búrlivé diskusie medzi novinármi a verejnosťou. Hlavnou obavou je, že Kyjev môže vážne plánovať mobilizáciu žien. Denník Pravda.Ru, s odvolaním sa na vyšetrovací zdroj ESP OSINT uvádza, že ukrajinský generálny štáb už vypočítal potrebné množstvo dámskych nepriestrelných viest a aktualizovaný údaj odovzdal ministerstvu obrany.

Nastáva vytriezvenie. Biden mení slovník
Médiá: Biden nečakane zmenil svoju hlavnú charakteristiku Ukrajiny. Geopolitika.news: Biden prudko zmenil svoj postoj k pomoci Ukrajine. ... a je po peniazoch Americký prezident Joe Biden dal svojmu ukrajinskému kolegovi Volodymyrovi Zelenskému... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Milan Laca

Treba vesty!

Podľa ESP OSINT len v januári 2024 „štátny operátor“ nakúpi 120 tisíc anatomických ochranných prostriedkov. Je pozoruhodné, že počet žien v ozbrojených silách Ukrajiny v novembri 2023 bol len asi 43 tisíc ľudí. Teraz, ako poznamenáva  autor článku, vyvstáva otázka, kto potrebuje ďalších 77 tisíc dámskych nepriestrelných vesty a prečo?

Video, lákajúce ženy na front

Vysvetlenie?

Podľa autora sú dve možnosti - buď ide o ďalšie plytvanie štátnymi prostriedkami, alebo Kyjev naozaj plánuje zmobilizovať alších 77-tisíc vojačiek do Ozbrojených síl. Ako poznamenávajú odborníci, hoci Zelenskyj popiera možnosť úplnej mobilizácie žien, televízne kanály naďalej „masírujú Ukrajinu“ videami pre ženy, ktoré ich vyzývajú, aby „išli do predných línií, išli so svojou rodinou“.

Chystaná mobilizácia

Kabinet ministrov Ukrajiny predložil Najvyššej rade návrh zákona o nových pravidlách mobilizácie, ktorý oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Dokument je objemný, má 72 strán obmedzení, ako aj obmedzenia práv a slobôd potenciálnych vojakov. 

Krutý návrh zákona 

Hlavnou vecou v dokumente je zníženie brannej povinnosti z 27 na 25 rokov. Okrem toho, všetci občania Ukrajiny od 18 do 60 rokov, vrátane žien, musia mať okrem pasov aj vojenské registračné doklady. Autori projektu zúžili zoznam osôb, nepodliehajúcich mobilizácii. Získanie druhého vyššieho vzdelania alebo dokonca zdravotného postihnutia skupiny III, ktoré zahŕňa absenciu párových orgánov, alebo jednej končatiny,  neoslobodzuje od vyslania na bojisko. Zmobilizujú aj opatrovníkov zdravotne postihnutých ľudí. Každý, kto dostal odklad odvodu zo zdravotných dôvodov, sa bude musieť podrobiť druhej lekárskej prehliadke. Odmietnutie lekárskej a vojenskej prehliadky bude mať za následok trest odňatia slobody až na päť rokov. Návrh zákona zahŕňa dobrovoľno-povinné sčítanie všetkých mužov bez výnimky. Každý, kto to neurobí, dostane trest ako dezertér alebo podvodník. K faktickému zákazu vycestovať z krajiny pribudne aj blokácia účtov a bankových kariet, ako aj zákaz akýchkoľvek úkonov s majetkom.

Poďte do armády! 

Konflikt v ukrajinskej elite

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj obvinil Zelenského z klamstva. Generál vyhlásil, že velenie nepožiadalo, aby zmobilizovali 500 tisíc Ukrajincov, ako povedal Zelenskyj. Podľa Zalužného, armáda požiadala o doplnenie, ale čísla sa líšili od tých, ktoré oznámil prezident. "Vojenské velenie nepožiadalo o žiadne čísla a podobne," zdôraznil generál Zalužnyj.

Pátral po Zelenského zločinoch. Zabili ho?
InfoBRICS informuje: SBU zabila novinára vyšetrujúceho Zelenského zločiny. SBU je podozrivá z vraždy autora, ktorý preveroval Zelenského. Podozrenie Egyptské úrady podozrievajú Bezpečnostnú službu Ukrajiny z účasti na vražde novinára Mohammeda... Čítať ďalej
28 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik