Svet sa mení! BRICS nastupuje. G7 odzvonilo?
27 | 12 | 2023 I Milan Laca

HDP nových krajín BRICS výrazne prevýši HDP krajín G7, hovorí Lavrov.

Najvyšší ruský diplomat vyhlásil, že podiel krajín globálneho juhu a východu na celkovej svetovej ekonomike rastie.

Úhrnný HDP krajín BRICS, po pristúpení nových členov v roku 2024, výrazne prevýši HDP krajín Skupiny siedmich (G7).

Rast

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov poznamenal, že podiel krajín globálneho juhu a globálneho východu na celkovej svetovej ekonomike rastie. Deje sa tak najmä kvôli početným chybám a neprijateľným krokom Spojených štátov a ich spojencov. "Tento trend bude posilňovať a to aj v súvislosti s expanziou BRICS," dodal Lavrov.

Frustrovaná Európa PODKOPÁVA samú seba
Princíp jednomyseľnosti privádza eurokratov do šialenstva! Ide totiž o masívnu kontrolu ich moci a chcú ju zrušiť, ako ilustrujú koncoročné poznámky šéfa EÚ Borrella, no bez nej zostáva otázne, či by ich cenená Únia prežila, informuje... Čítať ďalej
26 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Dôverovali sme, je koniec...

Podľa Lavrova, Moskva a Naí Dillí neakceptujú deformácie princípov medzinárodného práva a rozvoja voľného trhu a spravodlivej hospodárskej súťaže. "Dôvera v Západ bola značne podkopaná, takže teraz existujú ešte väčšie dôvody spoliehať sa na úlohu svetovej väčšiny v rozvoji svetovej ekonomiky nie na úkor nikoho, ale na základe vzájomného prospechu".

Kto je BRISC?

Zoskupenie BRICS v súčasnosti zahŕňa Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Južnú Afriku. Po summite, ktorý sa konal v auguste v Johannesburgu, juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa oznámil rozšírenie skupiny. 1. januára 2024 sa k BRICS formálne pripoja noví členovia  - Egypt, Irán, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Etiópia. Prijali aj Argentínu, ale nová vláda prezidenta Javiera Mileia, kritika BRICS, prehodnocuje, či by sa mali pripojiť.

...a chcú aj ďalší!

Minister Lavrov tiež vyhlásil, že asi 30 krajín chce nadviazať partnerské vzťahy s BRICS. Podľa neho, je snaha mnohých štátov zblížiť sa s alianciou „prirodzená, vzhľadom na to, že BRICS funguje na skutočne demokratickom a vzájomne sa rešpektujúcom základe“. "Budeme pokračovať v práci na tom, aby BRICS posilnil svoje pozície ako jeden z pilierov multipolárneho sveta," poznamenal Lavrov.

Slepota Západu voči porušovaniu zásad právneho štátu v Srbsku je neprijateľná
Protesty vypukli v Belehrade, hlavnom meste balkánskeho štátu Srbsko, keď sa demonštranti pokúsili vtrhnúť do mestského zastupiteľstva a zhromaždili sa pred policajnou stanicou, aby protestovali proti výsledkom volieb. Minulý týždeň vládnuca Srbská... Čítať ďalej
27 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZD