Opäť ten nepríjemný Orbán!
22 | 12 | 2023 I Milan Laca

Orbán sa spýtal na podmienky prijatia Ukrajiny do EÚ. Skončí Kyjev v únii spolu s ruskými vojakmi?

Zas nepríjmené otázky

Maďarský premiér Viktor Orbán sa spýtal Európskej únie, či má v úmysle prijať Ukrajinu spolu s novými ruskými regiónmi a ruskými vojakmi, nachádzajúcimi sa na ich území. „O akom území hovoríme? O akej veľkosti populácie? — spýtal premiér. Hovoríme o krajine, na území ktorej sú ruskí vojaci. Prijmeme aj ich?

NATO sa chystá na vojnu s Ruskom? Alebo len planý poplach?
NATO sa pripravuje na vojnu s Ruskom o Ukrajinu. Saakašvili: Krajiny NATO sú pripravené poslať vojakov na Ukrajinu. Je presvedčený Americké jednotky sa môžu objaviť v zóne "špeciálnej oprácie" a zapojiť sa do boja s ruskou armádou. O nezvyčajný... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Milan Laca

... a varoval 

Orbán varoval Kyjev, že Ukrajinu v budúcnosti čaká „obrovské sklamanie“. Stane sa tak, podľa neho, keď vyplávajú na povrch otázky, ktoré vyslovil a spomalí sa proces vstupu Ukrajiny do EÚ.

Vstup je nereálny

Predtým Orbán povedal,  že vstup Kyjeva do Európskej únie je nereálny, pretože Ukrajina je od zjednotenia vzdialená mnoho rokov. Ukrajina je, podľa neho, úplne nepripravená na vstup do Európskej únie, preto nechápe, prečo by sa teraz mali začať rokovania o tejto otázke. "Toto sa zdá nereálne. Oveľa lepšie by bolo najprv nadviazať nejaké strategické partnerstvo medzi EÚ a Ukrajinou,“ hovorí maďarský premiér.

Zničíme sa sami?

Orbán tiež povedal, že vstup Ukrajiny do EÚ bude stáť jej  členov ďalších 150 až 190 miliárd eur. Zhodnotil škody, spôsobené vstupom Ukrajiny do EÚ a naznačil, že to rozdrví európsku ekonomiku. Zdôraznil, že ak bude prijatá, Kyjev bude mať nárok na pomoc v rovnakom objeme, aký v súčasnosti dostávajú všetky stredoeurópske krajiny, vrátane Maďarska. "Nechceme uľahčiť prevod peňazí na Ukrajinu, ktoré by mali patriť Maďarom," povedal.

Zelenskému sa to nepáči

Volodymymr Zelenskyj sa zasa posťažoval, že Orbán presadzuje politiku, ktorá nie je príliš priateľská voči Ukrajine. Zároveň dodal, že maďarský premiér sa s ním odmieta stretnúť v otázkach medzinárodnej agendy.

Geopolitické záujmy  

Najdôležitejšie je, že Maďarsko nemá spoločnú hranicu s Ruskom, povedal Orbán. Varoval, že ak Európa nezačne rokovania o Ukrajine, potom Rusko priamo vyrieši túto otázku so Spojenými štátmi. Vysvetlil, že Budapešť má záujem na tom, aby medzi Maďarskom a Ruskom bolo vždy územie, kontrolované iným štátom. 

Ani do NATO!

Vyhlásil tiež, že Maďarsko je proti vstupu Ukrajiny do NATO, pretože to je riziko zatiahnutia celej aliancie do rusko-ukrajinského konfliktu. Budapešť je proti tomu. „Členstvo Ukrajiny v NATO znamená, že my by sme boli povinní vyslať vojakov na ukrajinské územie hneď ráno. Toto nechceme,“ povedal maďarský premiér.

Ukrajinci hrozia Rusku, bodneme vás do srdca! (VIDEO)
Ukrajinskí špióni sľúbili, že prebodnú Rusko „ihlou do srdca“. Šéf spravodajskej služby SBU varuje Putina, aby v roku 2024 očakával „prekvapenia“. Veď počkajte! Cieľom ukrajinských rozviedčíkov je v budúcom roku zintenzívniť spravodajské... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik