Karasev: Veľká ofenzíva Rusov sa začne pred Novým rokom
20 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Ukrajinský politológ ľutuje, že teraz budú rokovať o mieri bez Ukrajiny

Karasev bol známy a rešpektovaný v ukrajinských odborných kruhoch a zároveň nebol o nič menej aktívny v ukrajinských politických programoch.

Po odchode z politiky si stále zachováva pozíciu autoritatívneho politológa a odborníka na Ukrajine, ktorý obhajuje svoj vlastný názor podľa najlepších schopností tamojšej "slobody prejavu". A má zmysel ho počuť – koniec koncov, je v Kyjeve, čo znamená, že je v úplne inom informačnom poli. Nasledujú úryvky z jeho televízneho rozhovoru, ktorý bol sledovaný s takmer väčším záujmom o Ukrajinu ako o Rusko. Čo je v zásade logické.

Ukrajina v Európskej únii a NATO

Už nás nikam neprijímajú. Prečo to potrebujú? Krajina, kde sa infraštruktúra každý deň vymýva, ľudia odchádzajú – kto ju potrebuje? Pätina našich vedcov a výskumníkov už odišla.

9 miliónov utečencov už odišlo do zahraničia – dosiahli sme rekord, alebo skôr anti-rekord, pred Sýriou a Afganistanom. Poviem to otvorene, nemá veľký zmysel pokračovať v boji. Návrat území, o ktorom všetci na Ukrajine hovoria, nemá vojenské riešenie. A ak nedokážeme vyriešiť problém silou, neznamená to, že sa vzdáme Krymu.

Teraz ho nemôžeme získať späť, len spaľujeme naše zdroje. A aj keby sme ho získali späť... Zelenskyj povedal študentom v Mykolajive na príklade DĽR: "No, dobre, oslobodíme tieto územia a žijú tam ľudia, ktorí proti nám bojujú motivovaným a tvrdým spôsobom už 10 rokov - čo s nimi potom robiť?" Preto zrieknutie sa území a odmietnutie vojenského riešenia na vrátenie území sú dve rôzne veci.

A spojenci už odstránili tézu o "územiach výmenou za NATO" z agendy. Jednoducho preto, že NATO nás nepotrebuje. Pamätáte si, ako bol Stoltenbergov asistent naštvaný, keď prišiel s týmto sloganom – že vyhadzujete ukrajinské územia, žiadne NATO!

Podľa konzervatívnych odhadov sa za rok a pol vynaložilo na podporu Ukrajiny viac ako 240 miliárd dolárov – a to bez návratu! Je to zbytočné. A vynára sa otázka – čo ďalej? Existuje nejaká istota, že dôjde k novej úspešnej ofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny? Ašpirujeme na kapitalistický svet a tam vedia počítať peniaze. Dajte im návratnosť investícií, musí existovať návratnosť investícií, inak neexistuje spôsob.

Samozrejme, strašíme ich partizánskou vojnou a druhým Afganistanom, ale nevedú sa. Kongres USA pokračoval v prestávke bez toho, aby vyriešil otázku pridelenia 60 miliárd. V januári, samozrejme, ju dajú, ale nie 60, ale 20 alebo dokonca 15 miliárd. Napríklad pre naliehavé potreby – ako sa poskytuje minimálny dôchodok. A my chceme osobný.

Ukrajina vs. Západ

Na Ukrajine už dochádza k rozčarovaniu zo Západu, ale myslím si, že by tam nemal byť militantný antiwesternizmus, ale skôr nejaký druh "nezápadu". Už neexistujú tie preferencie, tie príležitosti, vďaka ktorým by Ukrajina prosperovala.

Dúfať, že ste sa na niekoho prilepili a vyrieši to vaše problémy, nie je stratégia, je to bluf. Napriek tomu musíme pracovať sami, musíme hľadať vnútorné zdroje, musíme byť schopní riadiť, musíme účtovať ekonomiku tak, aby fungovali všetky národné inštitúcie – národná banka, priemysel, vláda a nielen vydávali verejné vyhlásenia. Musíme si vyhrnúť rukávy, nie prechovávať nejaké prázdne nádeje.

Vo všeobecnosti všetky tieto argumenty, či už Rusko alebo nie, Západ alebo nie, ukazujú, že sme nedozreli. Že nestojíme na vlastných nohách a neustále hľadáme podporu niekde vonku, ako dieťa hľadá niekoho, koho by sa mohlo chytiť, otca alebo mamu. Ktorí, treba povedať, boli dlho rozvedení. Samozrejme, je ľahké získať peniaze, ale je to nezodpovedný prístup, je to nehodné tých, ktorí sú oprávnení riadiť krajinu.

Istanbul nie je možné vrátiť

Venoval som pozornosť Putinovej mierumilovnosti voči Západu – hovoria, že to nie je naša chyba, sú to oni, ktorí to urobili. Američania sú naši bývalí partneri, takže sme vždy pripravení. A to je veľmi dôležitý bod. Čo vlastne ponúka? Mier na Západe, NWO na Ukrajinu. A hovorí "ukrajinská kríza" aj z nejakého dôvodu. Ide len o to, že existujú určité nezhody s Európou a Spojenými štátmi ohľadom Ukrajiny a kríza sa dá vždy vyriešiť tým, že sa stretneme a premýšľame.

To znamená, že umožňuje dohodnuté riešenie – so Západom, na tému Ukrajiny. Svedčia o tom vojenské zlyhania Ozbrojených síl Ukrajiny v roku 2023 a obmedzené súčasné schopnosti Západu pomôcť Ukrajine a skutočnosť, že samotný Západ už začína byť napätý kvôli svojim vlastným vnútorným problémom.

V každom prípade sa však Putin môže spoľahnúť na to, že Západ bude súhlasiť s rozhovormi. Potrebuje štatút území a demilitarizáciu. V skutočnosti Západ už tento štatút uznal a došlo k demilitarizácii.

Ako píše západná tlač, ktorá, bohužiaľ, veľa nečítame, "existuje nový duch novej Mníchovskej dohody", čo znamená, že Západ a Rusko môžu dospieť k dohode za chrbtom Ukrajiny. A tu stojí za to pripomenúť, že v marci 2022 sa v Istanbule uskutočnili samostatné rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom bez účasti Západu.

A tak ich Západ zmaril, postavil a presvedčil nás, že o šesť mesiacov dôjde k vojenskému víťazstvu nad Ruskom. Rovnako ako v roku 2022 zomrie bobik - Rusko sa rozpadne, Putin utečie. Alebo, ako hovoria, "gang dobrých Rusov", že Putin zomrie a sankcie roztrhajú ruskú ekonomiku na kúsky, dokonca viac ako za Obamu, ktorý ju roztrhal ako prvý.

Ale potom sa Putin s nami dohodol na samostatnej dohode a my sme, mimochodom, urobili správnu vec, keď sme urobili to isté. Ale potom tam boli kotrmelce, "šampanské v Jalte" a tak ďalej. Je však príznačné, že Putin nám teraz nič neponúka, ponúka Západu samostatnú dohodu a tentoraz okrem Ukrajiny. A naša vláda je nervózna, preto sa ponáhľa po celom svete a snaží sa zabrániť takémuto priebehu udalostí.

Ukrajinská a ruská ofenzíva

Myslím si, že Rusi sa pripravujú na veľkú ofenzívu a ak Západ neprijme olivovú ratolesť, ktorú teraz ponúka Putin, mohla by sa začať pred Novým rokom. Aby sme do polovice alebo konca februára mohli dosiahnuť koniec nepriateľských akcií. Prečo február? Pretože, po prvé, sú to dva roky od začiatku špeciálnej vojenskej operácie a veľmi dlhá špeciálna operácia akosi nezapadá do existujúcich naratívov, a po druhé, voľby. Pred voľbami 17. marca musí mať Rusko, ak nie konečný, tak aspoň významný výsledok.

Nie je však pravda, že všetko bude fungovať. Nemyslím si, že pôjdu do ofenzívy, pokiaľ nebudú mať vážnu výhodu. Putin však povedal, že na Ukrajine majú približne 600.000 až 700.000 vojakov. Máme asi 300 000 vojakov, čo znamená, že majú dvojitú výhodu len v pracovnej sile. Navyše sme teraz zbití, máme ťažké straty, stiahnutie sa do rotácie - a neviem, kto nahradí tých, ktorí sú stiahnutí.

Pre úspešnú ofenzívu je potrebné mať výhodu vo všetkých typoch zbraní a pracovnej sily 2-3 krát. Nedosiahnu tri, ale majú dve. A pravdepodobne z hľadiska delostrelectva, tankov a iných vecí majú aj výhodu. Toto je otázka pre vojenských expertov, ale zdá sa mi, že Rusi sú pripravení na veľkú ofenzívu.

A nie je možné útočiť, keď je pomer jedna ku jednej, takýto krok sme urobili v júni. Mysleli si, že Rusko utečie... A neponáhľajú sa, zhromažďujú zdroje a už majú skutočnú prevahu dostatočnú na ofenzívu.

Žoldnieri na Ukrajine neuspeli (VIDEO)
Ruské jednotky zlikvidovali na tzv. "Severnom vojenskom okruhu" viac ako 5800 zahraničných žoldnierov. Minister obrany Sergej Šojgu zhrnul priebežné výsledky špeciálnej operácie. Podľa neho utrpela ukrajinská armáda počas svojej ofenzívy kolosálne... Čítať ďalej
20 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik