Štátna tajomníčka: Na novely trestného poriadku treba pozerať pragmaticky, nie politicky (VIDEO)
20 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

Trestným právom sa zaoberá cez 30 rokov a mnoho rokov učí aj na Právnickej fakulte UK. Nevyhla sa mu ani v advokácii, ale ani v legislatívnej oblasti. Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Lucia Kurilovská (Hlas SD) v Rozhovoroch s Mimi Šramovou hovorila o nepríjemných otázkach slovenských liberálnych europoslancov, o argumentoch za zrušenie ÚŠP, o petícii študentov práva proti dekanovi Burdovi, o novele trestných kódexov, o dezinzformovaní médií bývalého hlavného prúdu, aj o možnej prezidentskej kandidatúre policajného prezidenta Hamrana a personálnej stabilizácii v policajnom zbore.

Trestným právom žije

„Výrazne sa ma dotýka všetko to, čo sa okolo rušenia Úradu špeciálnej prokuratúry rozprúdilo,“ hovorí Kurilovská u Mimi Šramovej. Rovnako nemá potrebný odborný základ to, čo sa spustilo okolo noviel trestného kódexu. ÚŠP má svoju históriu a mal aj dôvody vzniku a z argumentov o rušení princípov právneho štátu Kurilovskej vychádza otázka, ktorý princíp právneho štátu je narušovaný.

„Jedna otázka je ÚŠP a druhá otázka sú novely trestných kódexov, je potrebné chápať to aj trošku oddelene. Na jednej strane je potrebné vysvetliť fungovanie ÚŠP a na druhej strane to, čo chceme dosiahnuť v rámci trestných kódexov,“vysvetľuje Kurilovská.

Pri trestných kódexoch ide o posun trestného práva do 21. storočia po vzore ostatných krajín EÚ.

O návrhoch zmien v trestnom zákone minister B. Susko prezidentku nepresvedčil
Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) nepresvedčil prezidentku SR Zuzanu Čaputovú v súvislosti s pripravovanými zmenami v trestnom zákone či návrhom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Hlava štátu zopakovala svoju výzvu "zísť z... Čítať ďalej
18 | 12 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Záškodníci v EP

Kurilovská bola účastníčkou konferenčného hovoru, ktorý sa uskutočnil v rámci zasadnutia Výboru pre ľudské práva. Témou bolo rušenie ÚŠP a novelizácia trestných kódexov tak, ako ich na pôde EP prezentovali slovenskí opoziční europoslanci. Aj tam Kurikovská vysvetľovala základ, fungovanie a históriu ÚŠP a všetko okolo problému, ktorý bol slovenskými europoslancami prezentovaný ako ohrozenie právneho štátu. Z jej strany paradoxne najnepríjemnejšie otázky kládli práve slovenskí europoslanci.

„Ostatné otázky členov výboru boli o potrebe porozumieť tomu, chceli si to dať vysvetliť, boli veľmi racionálne,“poznamenáva Kurilovská, ktorá sa na túto tému nepozerá politicky, ale pragmaticky. A práve v tom je najväčší problém – nepočúvajú sa odborné argumenty, pre opozíciu je prvoradý politický pohľad.

Koncentrácia moci

Kurilovská ako pragmatik v trestnom práve hovorí, že nie je dobré, ako sme na Slovensku skoncentrovali trestné právo do ÚŠP, čo nie je dobré. Jej zrušením sa moc rozloží do krajských prokuratúr a takouto zmenou sa nemôže stať, že by akékoľvek trestné konanie zrazu zaniklo. Celé to totiž stojí na základe trestného poriadku a ten nikde neuvádza ako dôvod zániku trestného stíhania zánik niektorej zo zložiek prokuratúry.

„Môžeme absolútne garantovať, že každé začaté trestné konanie bude naďalej pokračovať, len bude iný dozorujúci prokurátor,“ vysvetľuje Kurilovská a ako príklad uvádza transformáciu Špeciálneho súdu na Špecializovaný trestný súd

Študenti verzus dekan

Na Právnickej fakulte UK pôsobí aj Kurilovská a s dekanom Burdom pôsobia na rovnakej katedre. Vníma ho, ako vysoko odborne fundovaného človeka, ktorý si vie povedať svoj názor bez politických vplyvov. Preto je podľa vlastných slov smutná z toho, že sa študenti postavili proti nemu.

„Vyjadroval sa k týmto veciam, ako odborník na problematiku trestného práva a niektorí študenti zaujali tento postoj,“ hodnotí Kurilovská s tým, že si treba počkať na vývoj diskusie, ktorú tento krok spustil. Zrazu sme sa však ocitli v situácii, kde nevyhovujúci názor stavia človeka do pozície nevhodného. Sama Kurilovská s tým má skúsenosť.

Toto nie je ušľachtilý zápas ZA DEMOKRACIU, ale špinavý MOCENSKÝ BOJ!
Ani zaplnené námestie v bašte Progresívneho Slovenska by vás nemalo pomýliť, že opozícii nejde o právny štát a že v jej pokrivenom chápaní hodnôt existuje demokracia len vtedy, keď je ona pri moci. Upozornil na to na sociálnej sieti politický... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Hokeju a trestnému právu rozumie každý

Tu vyčíta médiám, že tie akoby vytvárali „rozsudok“, podľa ktorého ak sa kompetentní neriadia, sú práve médiami pranierovaní, čo nie je želaná situácia a Kurilovská pripomína niekoľko príkladov, kedy „rozhodovali“ médiá.

„Skúsme to trestné právo nechať v rukách odborníkov,“ žiada Kurilovská. Bývalému mainstreamu vyčíta, že prezentuje len jednu stranu mince, teda pozývajú len odborníkov, ktorí im pasujú do mienky, ktorú chcú občanovi podsunúť.

Naivná?

Voliči jasne ukázali, kto má viesť štát a preto si Kurilovská myslela, že po voľbách tento mediálny boj ustane.

„Myslela som si, že po voľbách sa situácia upokojí a budeme mať čas na normálnu prácu. Tej je veľmi veľa, vidím to v rezorte, ktorý je treba posúvať dopredu,“ konštatuje Kurilovská s tým, že je tu veľa práce, ktorá pomôže práve bežnému voličovi. Práve o tom voliči rozhodli, že chcú bezpečnejšie samosprávy, prevenciu kriminality, či vylepšenie techniky pre hasičov a posilnenie policajného zboru.

Hamran prezidentom?

„Každý minister vnútra má právo menovať si policajného prezidenta, s ktorým sa mu bude dobre spolupracovať a pod ktorého vedením bude policajný zbor fungovať ideálne a podľa všetkých tých predstáv, ako polícia fungovať má,“ nechápe Kurilovská tie Hamranove sťažnosti po médiách po tom, ako bol odvolaný. Keďže jej osobná skúsenosť s týmto pánom je veľmi zlá, chce zostať diplomatická a nebude sa k jeho osobe vyjadrovať.

Práca na ministerstve vnútra nie je o tlačových besedách a vysvetľovaní, prečo bol ktorý krok ako urobený. Kurilovská pripomína, že nová technika bola odovzdaná aj hasičom, aj horskej záchrannej službe a ona, ako štátna tajomníčka si vzala za svoje nastavenie Rady vlády pre prevenciu kriminality a množstvo iných aktivít pre nastavenie bezpečnosti v uliciach.

POLÍCIA OBJASNILA VRAŽDU 44-ROČNEJ ŽENY (FOTO)
Z obzvlášť závažného zločinu vraždy obvinil banskobystrický krajský vyšetrovateľ 50-ročného muža zo Žiaru nad Hronom, ktorý je podozrivý zo zabitia 44-ročnej ženy v obci Hrabičov (okres Žarnovica). Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v... Čítať ďalej
19 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik