Advokát Ribár zverejnil foto - tu NEZÁKONNE držali človeka poldruha roka?!?
18 | 12 | 2023 I Eka Balaskova

V poslednom čase sa intenzívnejšie hovorí o podmienkach vo slovenských väzniciach, kde sú umiestnení ľudia v kolúznej väzbe. Mnohí tí, ktorí boli zadržaní a väznení hovoria o katastrofálnych podmienkach, v akých obvinení (nie odsúdení) mnohokrát trávia mesiace. To sa nie raz podpíše aj na ich zdravotnom stave. Bežný človek nemá možnosť nahliadnuť do väzenského prostredia.

Advokát Martin Ribár, ktorý bol 18 mesiacov väznený nezákonne na facebookovej stránke Za právny štát ponúka pohľad do cely č. 134 v Ústave na výkon väzby (UVV) Banská Bystrica a tiež to, ako to vo väzbe funguje. Pripomína tiež, že v takýchto podmienkach sú držaní ľudia, ktorí sú považovaní za nevinných, pretože nie sú odsúdení.

Cela č. 134

Je to presne tá cela, v ktorej Ribár strávil zhruba 17 mesiacov, pričom vo výkone nezákonnej väzby bol o mesiac a pol dlhšie.

Facebook / Za právny štát
„V tejto cele, v priestore cca. 4x2 metre, s čistou „ubytovacou“ plochou 8,06m², som bol zatvorený 23 hodín denne, počas covidových opatrení dokonca 23,5 hodiny denne. Po odrátaní plochy sociálneho zariadenia a zariadenia cely (poschodová posteľ, 2 skrinky, stôl, 2 stoličky, polička) zostávali osobám umiestneným v takejto cele  cca. 3 m² na pohyb,“približuje Ribár. Ten nás nabáda prezrieť si fotografiu a urobiť si predstavu, že v tomto priestore sme dlhé mesiace bez možnosti kontaktu s najbližšími.

Advokát Ribár: Na Slovensku máme najviac zločineckých skupín na počet obyvateľov na svete
"Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR vládnym návrhom zmeny Trestného zákona a Trestného poriadku a súvisiacich zákonov vyvolalo hystériu v istej časti politického spektra a tých jedine „správnych“ médií s jediným „správnym“ právnym názorom... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová

„Vychádzka“

Ribár popisuje, že jedinou aktivitou mimo cely bola hodinová (v čase covidu polhodinová) „vychádzka do vychádzkového koridoru. Raz týždenne sa z cely mohol dostať do väzenskej kaplnky pri návšteve kňaza. Aj kaplnka je vlastne len prerobená cela veľká 4x4 metre. Advokát tiež pripomína, že takýto pobyt predstavuje nie len enormnú psychickú, ale po čase aj fyzickú záťaž.

„Na tejto cele bol nedostatok prirodzeného denného svetla, bez umelého osvetlenia bolo na cele prítmie, pološero.. ako v nejakej pivnici.. vo väzbe sa mi „pokazil“ zrak, dnes bez okuliarov neviem čítať, predtým som nikdy problémy so zrakom nemal,“dopĺňa Ribár.

Ale veď sú to väzni...

Ribár pritom zdôrazňuje, že osoby v takejto cele umiestnené sú de jure nevinné – tak sa na ne hľadí pri zachovaní prezumpcie neviny.

„Nie sú zriedkavé prípady, že osoby, ktoré boli vo výkone väzby boli na konci dňa súdom oslobodené spod obžaloby, resp. ich trestné stíhanie bolo zastavené prokurátorom,“ pripomína advokát. Pripomína tiež, že práve v takejto väzbe „sa zrodila“ väčšina spolupracujúcich obvinených – neznesiteľné podmienky väzby ich zlomili. Preto odmieta spochybňovanie tvrdení, že podmienky výkonu väzby boli zneužívané na nátlak k priznaniu sa.

„Práve preto vám prinášame autentické informácie o podmienkach vo výkone väzby, najmä kolúznej väzby, aby ste si VY SAMI mohli urobiť svoj názor na tieto podmienky vo väzbe,“ uzatvára Ribár.

LIPŠIC je ochotný sa obetovať. Je neochvejne presvedčený, že to Slovensko ocení...
Daniel Lipšic bojuje so svojimi kolegami v prvej línii proti najzávažnejšiemu zločinu. Ich práca zabezpečuje našej krajine neoceniteľnú bezpečnosť a spravodlivosť. Kvôli týmto elementom je ochotný sa jej aj vzdať. Jeho „obetavosť“ si zaslúži náš... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik