Marek Ťapák: Na Vianoce majú byť ľudia spolu, a nie protestovať! (VIDEO)
16 | 12 | 2023 I Eka Balašková

Marek Ťapák opozícii neupiera právo protestovať proti vláde, veď aj to je výsadou demokratickej spoločnosti. S týmto aspektom nemá najmenší problém. Čo však nepovažuje za šťastné, je termín, aký si opozícia na štvanie do ulíc zvolila. Aj o Vianociach hovoril v štúdiu portálu Online Tu a Teraz.

Ťapák nás vo videu nabáda trošku sa stíšiť a pustiť si do srdca mier. Ak sa tak nestane, môžeme nastúpiť na cestu k Majdanu. Technický pokrok nás síce posúva, no chýba tomu duch. A ducha má rozvíjať aj umenie. Do tejto kategórie rozhodne nepatrí obraz, ktorý bol stiahnutý z výstavy v Galérii SRo. Hoci ho mnohí označujú za agenta Kremľa a obviňovali ho, že z vypočítavosti. Teraz sa čudujú, že nie je štátnym tajomníkom, no jeho ambíciou je ostať umelcom a tvoriť. Obáva sa však našej ľahostajnosti a toho, ako čiernobielo všetko vidíme, čo je aj chyba pri vnímaní konfliktu na Ukrajine. Aj preto potrebujeme poznať svoje korene. Aj Ťapák hovorí o tom, že naša spoločnosť intelektuálne upadá.

Jeden meter na všetkých

„Sme pred najväčšími sviatkami roka, sme pred Vianocami. Rodiny majú byť pospolu, majú sa nejako stíšiť, troška sa skľudniť a ten vonkajší zrak obrátiť do svojho vnútra. Možno sa pomodliť, možno zameditovať, ako to kto chápe. Jednoducho mal by nastúpiť nejaký mier,“ napomína ľudí Ťapák. Pripomína, že ak o tom budú ľudia len rozprávať, no v srdci bude nenávisť, ako spoločnosť ďaleko nezájdeme. Preto im odkazuje, že rovnakým metrom, akým meriame druhých, potrebujeme merať aj seba a svoje konanie.

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť desať nových politických strán
Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť desať nových politických strán. Oznámenie o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra (MV) SR. Medzi vznikajúcimi stranami sú subjekty Slovensko Si Nedáme, Reštart Slovenska, Volt Slovensko,... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Cesta k Majdanu

Pripomína vyjadrenie Jána Baránka, že v tejto spoločnosti sú už tak protichodné vzťahy, že priestor na ústretové kroky tu už veľmi nie je. Názory a postoje sú tak vyhranené, že nech ho spraví ktorákoľvek strana, druhá bude mať problém akceptovať ho.

„Nechcem byť deštruktívny, ani pesimistický, ale o našu spoločnosť sa obávam. Má nakročené nie správnym smerom a veľmi-veľmi ľahko to môže prejsť aj do nejakého Majdanu,“ hovorí o svojich obavách herec. On sám je pacifista a vojna je pre neho ten posledný krok, ktorý spoločnosť môže urobiť.

„Tak by sa veci nemali v 21-vom storočí riešiť, ale ani technológie, ani intelektuálna úroveň nezabráni tomu, aby sa homo sapiens zabíjali medzi sebou,“ konštatuje Ťapák a pripomína, že vždy je to bezohľadný boj o niečo – nadvládu, peniaze, či územia.

Facebook | Marek Ťapák prehovoril aj na zhromaždení v septembri 2022

Všetko so všetkým súvisí

„Mohli by sme ísť od výchovy v rodine, aké je školstvo, niekde spravila chybu aj kultúra či umenie... Postupne by sme sa dostali k odpovedi, ktorá asi nie je jednoduchá, ale ja stále hovorím, že nám chýba duch. A s ním súvisí istá humanizácia spoločnosti. Pokiaľ nebudeme rozvíjať ducha a budeme sa sústrediť na hmotu, neprinesie nám to nič dobré,“ pripomína Ťapák. Ten síce uznáva, že technický vzostup sa môže veľmi rýchlo zastaviť. Obzvlášť teraz, keď je spoločnosť rozdelená, by sme sa mali viac sústrediť na to duchovné.

O umení

Umelecká duša, akou Ťapák nepochybne je, súhlasí s tým, že umenie má do istej miery provokovať. No aj hranica medzi provokáciou a vulgárnosťou by nemala byť prekročená. Kým socha Dávida sa dá považovať za provokujúce umenie, obraz dvoch mužov vystavovaný v Galérii rozhlasu už hraničil s pornografiou, čo má od umenia už naozaj ďaleko.

„Pri Dávidovi sa nad tým ani nepozastavíš, lebo je to súčasť toho harmonického celku. Jednak vo forme, v brilantnom vystihnutí anatómie toho Dávida, čiže ty sa na to pozeráš s obdivom, že sa ťa dotýka vesmír,“ vysvetľuje Ťapák, kým pri Dúbravského obraze máš pocit, „že ťa niekto oblial vedrom z kanála“.

Harabin EXKLUZÍVNE pre HD: Sme v NATO naozaj v bezpečí?
Hovorí sa, že ak bývaš v sklenenom dome, nehádž do susedov kamene. Vlastnú bezpečnosť nemožno tvoriť proti niekomu inému. Takáto idea je falošná a vnútorne si sama protirečí. Akonáhle sa musíme proti niekomu brániť, prestávame žiť v bezpečnom... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Kremeľský agent

V poslednom období si aj Ťapák od mnohých svojich kolegov vyslúžil nálepky, ako dezolát, či dokonca kremeľský agent. Nikoho z tých, ktorí tento názor majú neodsudzuje, no uvažuje, ako sa môžu pozrieť do zrkadla. On sa môže pozrieť nie len do zrkadla, ale aj do očí svojej dcéry, ktorá keď sa raz opýta, čo robil jej otec, bude vedieť hrdo odpovedať. Nepovažuje sa za neomylného a svoj omyl si vie priznať. Lenže to musíme vedieť všetci.

Nie je štátny tajomník, lebo je umelec

Mnohí Ťapáka obvinili z toho, že jeho postoje boli vypočítavé, kvôli funkcii. Vláda sa však zmenila a Ťapák je stále bez funkcie. On však už pred voľbami avizoval, že ak by sa situácia zmenila, nechce žiadnu funkciu, pretože chce zostať pri umení.

V tejto oblasti má niekoľko cieľov. Chcel by okrem iného sfilmovať Nevestu hôľ, ale aj divadelné predstavenie (Balet SND + SĽUK) na tento motív.

Čo potrebuje svet

Ťapák pripomína, že svet nie je úplne čiernobiely a ani pohľad naň nemôže byť taký. Preto ani nik z nás nemá právo rozhodovať o pravde, o ktorej treba hovoriť. Nie podľa toho, ako ju kto potrebuje, ale veci treba nazývať skutočnými menami. Ako príklad uvádza židovsko-palestínsky konflikt. História tých národov a celé dianie okolo nich je tak spletité, že keď čokoľvek jedna strana povie, druhá to vie spochybniť.

Matka sa rozhovorila o šikane na jednej zo stredných škôl (VIDEO)
Tému šikany na školách viac otvorila samovražda 15-ročného Romana. Ten v Parchovanoch skočil zo strechy školy, v čom ho dokonca povzbudzovali jeho rovesníci. Na koho sa obrátiť v prípade, že je vaše dieťa šikanované spolužiakmi? Ako tomu zabrániť?... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Nebuďme ľahostajní

„Pokiaľ nás izraelsko-palestínsky konflikt nevystraší, pokiaľ budeme ľahostajní k tomu, čo sa deje v Afrike, čo sa deje v Arménsku, tak potom vôbec nemáme právo rozprávať o tom, ako by to malo byť povedzme na Ukrajine,“ myslí si Ťapák.

Marek Ťapák, zdroj screenshot YT/M. Ťapák

Parlament ako naše zrkadlo

„Bez histórie, bez koreňov, bez generácií našich otcov a dedov, bez ukotvenia sme nič,“ hovorí umelec na margo toho, ako mnohí dnes chcú byť kozmopolitní a svetoví. Argumenty o koreňoch však ťažko dávať niekomu, kto na ne nie je rozumovo pripravený. Tu hovorí o tom, že mnohí v histórii neprišli ani po prvú ČSR a napriek tomu sú v parlamente. Ten je však našim zrkadlom.

Už aj odborníci varujú, že mladá generácia nie je schopná sústrediť sa na dlhší text. „A možno ani nie je schopná vnímať obrazy toho textu. Dostávame sa do krízy podpriemernosti, kde ten intelekt a obrazotvornosť človeka je zúžená len na rýchly sled obrazov,“ dopĺňa umelec. Dynamika nahrádza intelekt.  

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

NEJDE IM O ODBORNÚ DISKUSIU, ALE O ZVRHNUTIE VLÁDY!
V súvislosti s adventnými protivládnymi protestami si neodpustím ešte zopár vysvetľujúcich poznámok – a budem (ako to mám vo zvyku) maximálne úprimný, vyjadril sa na sociálnej sieti politický analytik Eduard Chmelár. Opozičníci tvrdia, že im ide o... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik