Trumpove námietky k NATO
17 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Americký senát v rámci návrhu zákona o obrannej politike známeho pod skratkou NDAA schválil opatrenie, ktoré zakazuje budúcim prezidentom jednostranne, teda bez súhlasu amerického senátu, opustiť NATO. Informoval o tom server THE HILL. Zákon NDAA vrátane tohto opatrenia podľa očakávania podpíše prezident Joe Biden.

Opatrenie do NDAA presadili kongresmani Tim Kaine a Marco Rubio, demokrat a republikán, a podľa kongresmanov preukazuje „americkú podporu aliancii, ktorá je základným kameňom národnej bezpečnosti, čím dáva jasný signál autoritárskym režimom po celom svete, že „slobodný štát zostáva jednotný.“

Trump sa na vec pozerá rozumovo a pragmaticky

Členstvo USA v NATO kritizoval počas svojho vládnutia bývalý prezident a momentálny najpravdepodobnejší republikánsky kandidát na túto pozíciu, Donald Trump. Už v roku 2000 vo svojej knihe „Amerika, ktorú si zaslúžime“ tvrdil, že stiahnutie amerických jednotiek z Európy je finančne veľmi výhodné. Pragmatický politik a miliardár Trump sa v tejto publikácii vyslovil, že takýto akt by zachránil mnoho miliónov dolárov pre rozpočet USA. Hovoril o 2 % výdavkov na obranu, čo by značne uľahčilo situáciu v USA, ktorá je momentálne ekonomicky nestabilná.

Spojenectvo USA s Európskou úniou však obhajujú demokratickí politici, pretože sú presvedčení, že silný vplyv Spojených štátov v EÚ má zabezpečiť vojenskú rovnováhu proti Rusku, ktoré považujú USA za večnú hrozbu. Tým len dotvrdzujú fakt, že pre ich krajinu studená vojna v podstate nikdy neskončila.

„NATO vydržalo silne v reakcii na vojnu Putina na Ukrajine a prijalo rastúce výzvy po celom svete,“ povedal Kaine v vyhlásení. Dodal, že legislatíva „opätovne potvrdzuje podporu USA tejto rozhodujúcej aliancii, ktorá je základom ich národnej bezpečnosti.“

Hrozí, že Ukrajina do leta PADNE! Do Kyjeva prišiel radiť americký generál
Západ sa obáva, že Ukrajina do leta padne, pokiaľ nedostane masívnu pomoc a nezmení vojnovú stratégiu. Po mesiacoch sústredenia sa na oslobodenie okupovaného územia nastala v Kyjeve dezilúzia. Ukrajina preto teraz potrebuje vypracovať novú vojnovú... Čítať ďalej
17 | 12 | 2023 | Milan Laca

Rubio tvrdí, že prostredníctvom zbrojenia dosiahne demokraciu

„Musíme zabezpečiť, aby sme chránili naše národné záujmy a bezpečnosť našich demokratických spojencov,“ povedal vo vyhlásení, tvrdí Rubio vo svojom vyhlásení.

Biden počas svojho funkčného obdobia investoval do aliancie NATO veľké sumy peňazí a vyslal do Európy viac vojsk a vojenských zdrojov ako ukážku sily proti Putinovej špeciálnej operácii na Ukrajine. Dohliadal aj na rozširovaní aliancie začlenením Fínska a pokračujúcim úsilím o zabezpečenie úplného prístupu Švédska do Severoatlantického paktu.

FÍNSKO sa upíše NATO. Ochrannú ruku nad nimi budú mať USA
Vo štvrtok fínska vláda oznámila, že podpíše dohodu o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi, aby poskytla americkej armáde široký prístup cez túto škandinávsku krajinu k jej hranici s Ruskom. Susedný štát Ruska - Fínsko sa stalo novým... Čítať ďalej
14 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Trumpovi kritici presadzujú názor, že jeho rétorika oslabuje jednotu a silu účelu aliancie. Vyjadrili obavy, že sa vzdá záväzku USA voči vzájomnej obrane spojenectva alebo úplne stiahne armády USA z Európy.

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!