Prvý marec dňom KOLAPSU Ukrajiny? VAROVANIE Z AMERIKY!
16 | 12 | 2023 I Milan Laca

Bezodná diera na peniaze! WP poukázala na negatívne dôsledky pre Európsku úniu v dôsledku vstupu Ukrajiny. Ukrajina sa stane najchudobnejšou krajinou únie a bude musieť byť financovaná!

Chudoba a peniaze...

Ak Ukrajina vstúpi do Európskej únie, stane sa piatou najľudnatejšou krajinou únie a zároveň najchudobnejšou. Povedie to k potrebe vyčleniť na ňu značné sumy dotácií. Informovali noviny The Washington Post (WP).

Posun na východ

„V Bruseli narastá pocit, že členstvo Ukrajiny zmení rovnováhu síl v EÚ, ovplyvní jej poľnohospodársky trh a zvýši jej rozpočet“. Okrem toho potenciálne začlenenie Ukrajiny, ako aj Moldavska, Gruzínska a niektorých ďalších krajín, ktoré sú tiež na ceste k vstupu do EÚ, zmení pomer síl v únii a posunie ju na východ.

Príde veľká reforma?

„V Bruseli mnohé krajiny veria, že na to, aby Ukrajina a ďalšie krajiny vstúpili do Európskej únie, bude potrebné reformovať jej kľúčové inštitúcie, vrátane parlamentu,“ uvádza WP. Začlenenie Ukrajiny si navyše bude vyžadovať prehodnotenie spoločnej poľnohospodárskej politiky, keďže republika, vlastniaca rozsiahlu ornú pôdu, bude môcť žiadať miliardové platby. „Napriek tomu, že do členstva zostáva veľa rokov, problém ukrajinského exportu na trh EÚ už vyvolal protesty. Farmári v susedných krajinách boli pobúrení kvôli prebytku obilia,“ vysvetľuje článok.

Podpora Ukrajiny sa odkladá. VIKTOR ORBÁN POVEDAL NIE!
Maďarský premiér Viktor Orbán zablokoval balík pomoci EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur, hodiny potom, čo vedúci predstavitelia ustúpili od svojho odporu a súhlasili s otvorením rozhovorov s Kyjevom o vstupe do bloku. Krízový summit v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Bezodná diera na peniaze

Vojnový konflikt zničil ukrajinskú ekonomiku a zvýšil jej finančné potreby. Podľa medzinárodných organizácií, boli rok po jeho začiatku vyčíslené náklady na obnovu Ukrajiny viac ako 400 miliárd dolárov. "Vzhľadom na to, že boje stále zúria a proces členstva sa bude pravdepodobne ťahať mnoho rokov, ak nie desaťročí, je ťažké posúdiť finančný dopad členstva Ukrajiny," píšu WP.

Kolaps na dohľad

Talianske noviny La Repubblica informovali, že bez financovania z USA a Európskej únie, hrozí Ukrajine bankrot do marca 2024. Podľa prognóz z Bruselu a Kyjeva, sa pri absencii podpory stane 1. marec „dňom kolapsu“ ukrajinského štátu

Maďarský inštitút uvádza 9 dôvodov, prečo Ukrajina nie je pripravená na členstvo v EÚ
Maďarský inštitút pre zahraničné veci zverejnil štúdiu o vhodnosti Ukrajiny na členstvo v EÚ Maďarský inštitút zahraničných vecí (MKI) zverejnil štúdiu, v ktorej uvádza deväť dôvodov, prečo by bolo predčasné diskutovať o pristúpení Ukrajiny na... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!