Svätý Otec zverejnil plány svojho POHREBU
14 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Pápež František chce jednoduchší pohreb. V rozhovore prezradil svoje plány.

Pápež František chce výrazne zjednodušiť zložitý pápežský pohrebný rituál a ako prvý pápež za vyše storočie chce byť pochovaný mimo Vatikánu. TASR o tom informuje podľa stredajších správ agentúr Reuters a ANSA.

Odhalil plány

František, ktorý v nedeľu oslávi 87. narodeniny, odhalil plány svojho pohrebu v rozhovore pre mexickú televíziu N+ odvysielanom v utorok. Prezradil v ňom, že si už nechal pripraviť hrob v rímskej Bazilike Panny Márie Väčšej (Santa Maria Maggiore).

Rozhovor nahrali ešte pred tým, ako pápež odslúžil omšu v Bazilike svätého Petra, pričom sa zdalo, že sa už zotavil z nedávnej bronchitídy. Počas interview sa často smial a diskutoval o rôznych témach vrátane svojho zdravia, migrácie či svojho vzťahu so zosnulým pápežom Benediktom XVI. a ďalších cestovných plánoch. Zdôraznil, že napriek zdravotným problémom z uplynulých rokov nikdy neuvažoval o rezignácii.

Po viac ako sto rokoch

V súvislosti so svojím pohrebom povedal, že s ľuďmi vo Vatikáne pracuje na zjednodušení komplikovaných a dlhých pohrebných rituálov, ktoré boli použité pri pochovávaní jeho predchodcov.

Povedal tiež, že vzhľadom na svoju oddanosť Márii, Matke Božej, sa rozhodol, že bude pochovaný v rímskej Bazilike Panny Márie Väčšej, kam sa chodí modliť pred a po každej svojej zahraničnej ceste.

Už vyše 100 rokov pritom pápežov pochovávajú v krypte pod Bazilikou svätého Petra, pripomína Reuters.

Pápež tiež podľa vlastných slov dúfa, že sa mu podarí budúci rok absolvovať tri zahraničné cesty, a to do niektorej krajiny v Polynézii či do Belgicka. Chcel by tiež uskutočniť prvú cestu do rodnej Argentíny od nástupu do funkcie v roku 2013.

Výrobcovia zbraní dobre zarábajú na smrti ľudí, skonštatoval Svätý Otec
Pápež František smutne skonštatoval, že vojna je biznis, kde sa zarába na utrpení ľudstva Vedenie vojen je krvavý biznis. Nie je výhrou, je znásilňovaním morálnych zásad. Nad touto problematikou sa zamyslela aj hlava katolíckej cirkvi, pápež... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Dušan Janek

 

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik