ROBERT FICO tvrdo obhajuje záujmy Slovenska v EP! Rozumie Viktorovi Orbánovi
14 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Slovenský premiér Orbánovým argumentom rozumie a hovorí, že by chcel v Únii vidieť „viac takýchto suverénnych lídrov“. Ukrajinu chce Slovensko podľa Roberta Fica naďalej nevojensky podporovať, a to aj finančne – ak by sa nenašlo riešenie v EÚ. Fico je otvorený bilaterálnej pomoci. Europoslancov, ktorí komunikujú s Európskou komisiou, Fico označil za „vlastizradcov“.

Hoci má mnoho roduverných Slovákov niektoré Orbánove narážky ohľadne jeho nacionálneho cítenia v zuboch, nemožno poprieť, že práve Orbán je zástancom suverénnej politiky, ktorá je strategickým elementom, na ktorom stojí i myslenie koaličnej vlády Slovenska.

Robert Fico sa otvorene vyjadril, že je potrebné, aby v Európskej únii figurovalo „viac takýchto suverénnych lídrov,“ čo proeurópskym politikom nevonia.

Fico pritom netvrdí, že naša krajina nechce podporovať Ukrajinu, ale striktne popiera, že tak urobí prostredníctvom darovania vojenského  materiálu ako sú zbrane, či munícia.

„Slovenskí“, ak to tak možno vôbec nazvať, europoslanci však o suverenitu našej krajiny nemajú záujem a podkopávajú autoritu a identitu vlastného štátu.

Premiér Slovenskej vlády neváhal a nazval ich vlastizradcami.

Robertovi Ficovi je jasné, s akými argumentmi bude obhajovať Slovensko pred Europarlamentom

Fico nepopiera, že rozhovory v EP nepatria medzi ľahké a jeho nekompromisné názory nie sú z tých, aké preferujú euroliberáli, neschopní si uznať porážku v tohtoročných slovenských parlamentných voľbách.

Opozícia sa ho stále snaží zdržovať všemožnými spôsobmi, tak ako to urobila aj pred jeho odletom do Bruselu.

Nielen že zadržuje schvaľovanie rozpočtu. Doslova sa mu tým vyhráža. Presne to urobil poslanec za Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Tento politický nováčik si neuvedomuje, že ak skutočne chce, aby Slovensko napredovalo, musí spolupracovať, nie chodiť žalovať a vyplakávať do Bruselu, kde je viac doma, ako na Slovensku.

Orbán neotáľa

Maďarský premiér nemá problém vyjadriť sa priamo, keď tvrdí, že „navyšovanie finančnej pomoci Ukrajine bude blokovať dovtedy, kým Maďarsko nedostane zelenú od eurokomisie na svoje zmrazené eurofondy.“

Orbána, ako ostrieľaného diplomata určite nasrdilo aj správanie „politika“ Zelenského, keď si chcel vydobyť svoje práva na finančnú podporu päsťami, ako možno vidieť na záberoch z Argentíny, keď naozaj hrozilo, že k niečomu takémuto dôjde. Tým si cestu k podpore zo strany Maďarska skomplikoval ešte viac, ak ju nezatarasil definitívne.

Diskusie v Bruseli budú dlhé. To naznačovalo aj vyjadrenie, že si majú politici vziať aj „veci na víkend.“ Progresívci sa budú modliť, aby argumenty predsedu vlády nepadli na úrodnú pôdu. Ich reakcie by mohli vypuknúť v hystériu a pokračovali by v trápnych demonštráciách, ktoré nazývajú útokom proti „kradnutiu demokracie“ a boju za „právny štát.“ Robert Fico sa dostavil do Bruselu však preto, aby v ňom vyjednával o dôležitých záležitostiach, ku ktorým patrí hlavne rozširovanie a budúci európsky rozpočet. Jednoznačne však stále tvrdí, že pomoc Ukrajine prostredníctvom dodávky zbraní je ukončená.

Ďalšie boje na Ukrajine nemajú význam

„Ukrajina nie je schopná vyhrať konflikt po vojenskej stránke,“ uviedol na európskom parlamentnom výbore a dodal, tak ako to tvrdí aj maďarský premiér, že Ukrajina je najskorumpovanejší štát na svete. Takýto výrok sa určite Ukrajine nebude páčiť. Slovensko však s Ukrajinou, na rozdiel od väčšiny štátov EÚ skúsenosti má. A to dlhodobé a rozsiahle. Hoci si za svojim názorom stojí, nechce úplne uzavrieť rozhovory s ukrajinskými politikmi. Preto plánuje stretnutie na hranici Slovenska a Ukrajiny, počas ktorého bude diskutovať so svojim ukrajinským kolegom, premiérom Šmyhalom.

Premiér bude bojovať o peniaze pre Slovensko

Z peňazí, ktoré chce EÚ vyčleniť na pomoc Ukrajine bude Robert Fico bojovať o príspevok na obnovu infraštruktúry v prihraničných oblastiach. Spomenul nemocnice, ale aj cesty, ktoré boli poškodené prepravou vojenskej techniky, čo hovorí znova v neprospech Ukrajiny. Takúto stratégiu vyvíjajú aj naši susedia z Juhu a zo Severu.

OSTRÉ SLOVÁ PREMIÉRA FICA: Opozícia pácha vlastizradu
Opozícia pácha ekonomickú a hospodársku vlastizradu na pôde Európskeho parlamentu a Európskej komisie. Po výjazdovom rokovaní vlády to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Opoziční predstavitelia podľa Fica na stretnutiach europarlamentu a... Čítať ďalej
12 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Stretnutie V4 sa nekoná

Slovenský premiér prejavil svoje sklamanie, že sa stretnutie Vyšehradskej štvorky odkladá. Český premiér však tvrdí, že má neodkladné povinnosti. Robert Fico zdôraznil, že by sa mali prediskutovať niektoré dôležité témy, pretože na niektorých sa s novým poľským premiérom Tuskom zhodnú a rokovania by mali kreatívny dopad na politickú a ekonomickú budúcnosť V4.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik