Slovensko sa musí pripraviť na veľmi nepriaznivé počasie
13 | 12 | 2023 I Ivan Mihale

Aktuálne sa prudko mení počasie. Zima, akú si nik nepraje.

Slovensko sa musí pripraviť na veľmi nepriaznivé počasie. V najbližších hodinách ho bude ovplyvňovať rozsiahle zrážkové pole frontálneho systému spolu s vypĺňajúcou sa tlakovou nížou.

Streda tak bude na našom území zamračená a upršaná!

„Dážď nasýti vodné povodia, do ktorých naviac stečie aj topiaci sa sneh. Slovensko totiž okrem zrážok čaká aj výraznejšie oteplenie. Pršať bude aj na horách a vplyvom nasýtenia povodí sa treba pripraviť na vzostup vodných tokov,“ informuje portál iMeteo.sk.

Výdatné zrážky

Najbližšie hodiny by mali priniesť výdatné zrážky, ktoré budú najintenzívnejšie v južných okresoch. Najupršanejšie bude ráno a dopoludnie. Popoludní by mali zrážky od západu postupne ustávať. „Najviac zrážok spadne na juhu a to do 20 mm, zatiaľ čo na severe sa budú zrážkové úhrny pohybovať len do 5 mm. Najvýdatnejšie zrážky sa vyskytnú v Maďarsku a v Alpách. V okolí Salzburgu spadne až okolo 50 mm, čo zaznamenáme aj na vodných tokoch u nás,“ dodáva server.

Stúpajúca hladina riek

Portál upozorňuje, že najviac by mali stúpnuť rieky na juhu Slovenska. Stúpa už aj Dunaj, kde to ovplyvňuje výrazné topenie snehu v Alpách. „Topiť sneh sa tu bude aj naďalej, pričom v Alpách sa očakáva nasledujúcich 24 hodín od 30 do 50 mm zrážok. Dunaj tak bude rásť a zrejme už vo štvrtok ráno pokorí úroveň 1. povodňového stupňa. Ďalší vývoj závisí od víkendového počasia, no aj to by malo priniesť ďalší dážď,“ upozorňuje server.

Povinné rúška spôsobili deťom zdravotné problémy. Pôjdu Krajčí s Mikasom do väzenia?
Štúdia prestížneho Britského medicínskeho žurnálu (BMJ) dospela k záveru, že nútenie detí nosiť počas pandémie rúška, viedlo k trvalému poškodeniu mozgu v dôsledku nepriaznivých vedľajších účinkov obmedzenia kyslíka v tele počas dlhšieho... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!