NRSR: Poslanci v stredu pokračujú v rokovaní o konsolidačnom balíku
13 | 12 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Poslanci Národnej rady (NR) SR začínajú piaty rokovací deň aktuálnej 6. schôdze pokračovaním diskusie o balíku konsolidačných opatrení. Do rozpravy v druhom čítaní, ktorá sa začala ešte v utorok (12.12.), sa písomne prihlásilo 22 poslancov. Na vystúpenie čaká ešte sedem rečníkov, následne sa môžu ďalší prihlásiť ústne.

Balík má v budúcom roku priniesť do rozpočtu viac ako 1,5 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu.

Po prerokovaní tohto bodu by sa mali poslanci venovať ďalším vládnym návrhom v druhom čítaní, o ktorých rokujú v skrátenom legislatívnom konaní. Ide napríklad o novelu kompetenčného zákona, ktorá hovorí o zriadení nového ministerstva, ale aj o zmene spôsobu výberu šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ďalších úpravách. Popoludní majú na 14. hodinu termínované rokovanie o vládnom návrhu zákona o ochrane spotrebiteľa v prvom čítaní.

Odkaz exministra: Nedajme sa pomýliť!
Protesty, organizované opozíciou (menovite strany PS, SaS a KDH), proti návrhu vlády zrušiť Úrad špecializovanej prokuratúry neutíchajú. Okrem hlavného mesta sa protesty konali aj v Košiciach, Nitre, Žiline a Banskej Bystrici. Na tento špinavý... Čítať ďalej
13 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia!

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!