ORBÁN a ZELENSKYJ alebo ako skoro PADLA FACKA na argentínskej pôde (FOTO)
11 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Maďarský premiér Orbán v poslednom čase hlasno vystupuje proti tomu, aby sa začali prístupové rozhovory medzi Európskou úniou a Ukrajinou. Téma by sa pritom mala preberať na nasledujúcom summite Európskej rady, ktorý sa uskutoční 14. a 15. decembra – teda už koncom tohto týždňa.

Podľa Orbána nie je možné riešiť rozšírenie EÚ o krajinu, ktorá nemá jasné hranice; Ukrajinu tiež označuje za jednu z najskorumpovanejších štátov sveta. Špičky európskej politiky vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona či predsedu Európskej rady Charlesa Michela sa v uplynulých dňoch snažili presvedčiť Orbána aby „povolil“, zatiaľ však bez viditeľného úspechu. Rozhodnutie začať prístupové rozhovory sa musí prijať jednomyseľne.

Orbán a Zelenskyj, foto: TASR

Orbán nepopustí. Niečo za niečo.

Podľa bruselského listu Politico sa zo strany Maďarska môže jednať o snahu „zobchodovať“ hoci neochotnú podporu pre Ukrajinu výmenou za uvoľnenie sumy 13 miliárd eur (asi 320 miliárd korún), ktorá je stále horúcou témou, pretože eurokomisári neprestávajú hovoriť o nedostatočnej úrovni právneho štátu v Maďarsku.

Maďarsko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zaujíma medzi krajinami EÚ najviac proruské postoje a k Ukrajine je naopak zdržanlivé. Budapešť napríklad nedodáva napadnutej krajine zbrane ani nepovoľuje transport vojenskej pomoci Ukrajine cez svoje územie. Maďarsko tiež kritizuje Kyjev za údajne zlé zaobchádzanie s maďarsky hovoriacou menšinou na západe Ukrajiny.

Orbán a Zelenskyj, foto: TASR

Orbánov nekompromisný postoj voči Ukrajine „politikovi“ a laureátovi Nobelovej ceny za mier Zelenskému nevoňajú. Podľa pozorovateľov nechýbalo mnoho, aby sa veľmi rázny a emotívny rozhovor medzi mierumilovným prezidentom Ukrajiny a arogantným, ale v žiadnom prípade nie naivným Orbánom nestrhlo v bitku. Ukazuje sa, že Zelenskyj stráca nervy a jeho diplomatickosť je, prinajlepšom, neobratná.

Biden ide UKĽUDŇOVAŤ Zelenského... V Bielom dome
Prezident Joe Biden bude v utorok v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pravdepodobne ho chce ukľudniť, keďže rokovania o dohode o pomoci pre krajinu sú v Kongrese pozastavené, informuje POLITICO. Návšteva vraj... Čítať ďalej
11 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik