Keď ruský plyn prestáva smrdieť...
10 | 12 | 2023 I Milan Laca

Holandsko obnovilo nákupy ruského LNG.

Holandsko nakúpilo po letnej prestávke skvapalnený plyn z Ruska za 109 miliónov eur.

Keď niet iného východiska...
V septembri, po trojmesačnej prestávke, Holandsko opäť začalo nakupovať skvapalnený zemný plyn z Ruska. Amsterdam za mesiac kúpil od Moskvy 211,5 milióna kubických metrov uhľovodíkov za 109 miliónov eur.
KYJEV UDREL NA POĽSKÝCH A SLOVENSKÝCH KAMIONISTOV!
Poľskí i slovenskí kamionisti, ktorí blokujú kľúčové hraničné priechody s Ukrajinou, podkopávajú schopnosť Kyjeva financovať vojnu proti Rusku, varovala vláda krajiny. „Nemáme morálne právo očakávať, že ľudia zbankrotujú, pretože Ukrajinci sú vo... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Diana Zaťková
Rusi budú vďační
Holandský dovoz z Ruska sa preto vcelku v mesačnom vyjadrení zvýšil o 5,3 percenta na 410,5 milióna USD. Minister pre klímu a energetiku Rob Jetten v apríli vyhlásil, že vláda pracuje na zastavení dovozu skvapalneného zemného plynu z Ruska, vrátane toho, že krajina tento rok prestane podpisovať nové zmluvy na dodávky a usiluje sa o ukončenie už existujúcich dohôd. Po tomto oznámení dovoz v máji prudko klesol, takmer o 30 percent a v júni sa úplne zastavil. Pauza trvala celé leto, pričom predtým neboli žiadne prestávky v nákupoch.
Robte, čo chcete!
Ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov povedal, že samotné Rusko „neuzavrelo“ západný smer dodávok energie a zostáva spoľahlivým dodávateľom plynu aj v súčasných podmienkach. "Zakážte plyn, alebo nie, ako chcete", povedal Šulginov.
Únia manévruje
Návrh zákona z dielne EÚ, podľa ktorého budú môcť členské krajiny nezávisle blokovať dovoz plynu z Ruska, pravdepodobne nebude mať radikálny účinok, vyhlásil pre RIA Novosti generálny riaditeľ Reksoft Consulting Andrej Skoročkin. EÚ pripravila návrh tento zákona, informoval denník The Financial Times s odvolaním sa na dokument ktorý získali. Podľa neho sa navrhuje, aby členské štáty EÚ dostali právomoc zakázať ruským a bieloruským spoločnostiam prístup k plynovodom a terminálom na skvapalnený plyn. Návrh zákona by mohol umožniť energetickým spoločnostiam EÚ ukončiť zmluvy s ruskými dodávateľmi plynu bez toho, aby museli zaplatiť kompenzáciu, tvrdí nemenovaný vysoký predstaviteľ EÚ.
 
Orbán hovorí Ukrajine rázne NIE! Je to náš sused... presne vieme, čo sa deje
Orbán označil Ukrajinu za „jednu z najskorumpovanejších krajín na svete“! Maďarský premiér zopakoval svoj silný odpor k otvoreniu prístupových rokovaní s Kyjevom do EÚ, informuje POLITICO. Maďarský premiér Viktor Orbán sa pevne postavil proti... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Diana Zaťková
Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik