K čomu vedie vojnová psychóza! Nóri sa učia pochovávať padlých!
09 | 12 | 2023 I Milan Laca

NRK: Nórski vojaci nacvičujú pohreby vojakov uprostred ukrajinského konfliktu.

Vojaci v Nórsku organizujú "cvičné" pohreby, kvôli obavám z eskalácie ukrajinského konfliktu, píše stránka  NRK.
Učia sa vojne? 

"Vojnové scenáre sa stali ostrejšími a reálnejšími po tom, čo v roku 2022 prišla vojna na Ukrajinu a do Európy. Tentoraz si nacvičujú aktívne vojenské operácie, ako aj morálne návyky na účasť vo vojne, smrť ľudí a pochovávanie spoluvojakov,“ píše sa v článku.

Ukrajinské "fitká" sú prázdne. Chodia tam "loviť" mužov na front
Kyjevské telocvične boli prázdne kvôli raziám vojenských komisárov. Niektoré kyjevské fitness centrá sú po začatí razií vojenských komisáro už prázdne. Návštevníkom tam dávali predvolania do armády. Na sociálnych sieťach sa objavujú videá s... Čítať ďalej
09 | 12 | 2023 | Milan Laca

Psychická príprava
Podľa autora, sa vojaci nórskej armády absolvovaním „cvičného“ pohrebu psychicky pripravujú na možný konflikt. Dôstojníci, ktorí bojovali vo vojne, teraz učia regrútov doma, aké ťažké je stratiť kolegov. Ako poznamenal seržant Stian Mo, je dôležité, aby si vojaci „trénovali hlavy“, aby boli pripravení na vojnu.
scrteenshot youtube | Nórska armáda - cvičný pohreb
Bude v Nórsku vojna?
Vojna na Ukrajine uviedla veci na pravú mieru. Toto je reálna situácia, ktorá môže nastať v Nórsku. Náš veľký nepriateľ na východe  môže potenciálne prísť, vziať životy a zničiť veci, ktoré na nórskom národe milujeme, vyhlásil Albert Vedeler, zástupca veliteľa práporu. Vrchný seržant 2. práporu Stian Mo hovorí, že to znamená, že vojenský výcvik sa musí čo najviac približovať realite, píše autor. 
Zažil to...

Seržant Mo zažil stratu svojho spolubojovníka v provincii Faryab v Afganistane. Bomba vybuchla v oblasti, kde bola jeho jednotka už niekoľkokrát. "Bolo to ťažké, ale museli sme prijať to, čo sa stalo", hovorí Mo. Konštatuje, že tieto osobné skúsenosti využíva, keď nacvičujú pochovávanie spolubojovníkov.

Podpora Ukrajiny za rok KLESLA o 90 percent!
Nemecký výskumný orgán, ktorý sleduje dary pre Ukrajinu, tvrdí, že hodnota prisľúbenej pomoci klesla medzi jeseňou 2022 a 2023 takmer o 90 percent. Od tohto leta, približne od kyjevskej „jarnej ofenzívy“, sa úroveň ešte znižuje, informuje americký... Čítať ďalej
08 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!