NEMECKO POVEDALO PAŠERÁCTVU NIE!
10 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Nemecko predĺži kontroly na hraniciach s Českom, Poľskom a Švajčiarskom najmenej o ďalšie dva mesiace, povedala denníku Rheinische Post nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD). Je presvedčená o tom, že kontroly fungujú. Stacionárne kontroly boli doteraz schválené do 15. decembra, Berlín ale dopredu avizoval, že ich môže predĺžiť.

„Predĺžim dočasné kontroly na našich hraniciach s Poľskom, Českou republikou a Švajčiarskom najmenej o dva mesiace po 15. decembri,“ citoval ministerku nemecký denník. „Naše opatrenia fungujú. Náš boj proti bezohľadnému obchodovaniu s pašerákmi, ktorí brutálne ohrozujú ľudské životy, je úspešný,“hovorí ministerka.

Obmedzenie nelegálnej migrácie je nevyhnutná

Zavedenie kontrol Berlín zdôvodnil snahou obmedziť nelegálnu migráciu. Na hraniciach s Rakúskom sú stacionárne kontroly už od roku 2015. Faeserová tiež zdôraznila, že Nemecko bude naďalej robiť všetko preto, aby kontroly čo najmenej dopadali na obchod, turizmus a ľudí, ktorí cestujú cez hranice za prácou.

Prílev azylantov neustáva. Situácia sa vymyká spod kontroly úradov

Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) vo štvrtok oznámil, že do konca novembra tohto roka požiadalo o azyl v Nemecku viac ako 304 000 ľudí, čo je o 60 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

M. Šutaj Eštok: Budeme zodpovedným partnerom v boji proti ilegálnej migrácii
Slovenská republika bude zodpovedným partnerom v boji proti nelegálnej migrácii, vyhlásil v pondelok minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Problémy migrácie treba riešiť tam, kde vznikajú, povedal po rokovaní ministrov vnútra krajín... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Výtky liberálnych politikov na Slovensku sú evidentne nemiestne a mali by si uvedomiť, že si zo štátov ako je Nemeckom môžeme brať príklad. Ak sa neobmedzí kontrola na hraniciach, môže nastať bezprecedentný stav, ktorý neustojí tak ministerstvo vnútra, ako celé Slovensko, pretože pri nepriaznivej finančnej situácii po amatérskom hospodárení bývalej vlády nemáme peniaze na rozhadzovanie a náš rozpočet by nestačil na podporu migrantov, ani na efektívny boj proti pašeráctvu. 

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!