Taraba: Podávame pomocnú ruku prírode i hospodárom (VIDEO)
07 | 12 | 2023 I Dušan Janek

Minister životného prostredia podpísal vyhlášku, v ktorej sa preberá negatívny stav, ktorý je dôsledkom premnoženia Vlka na Slovensku. Zdôraznil, že v prípade, ak tento dravec spôsobí škody na hospodárskom majetku, bude nutné ich dôsledok vynahradiť iným, tiež materiálnym spôsobom.

Uvádza sa v nej možnosť vyjadrenia sa verejnosti, či súhlasí s úpravou tohto stavu, čiže referendum o ochrane hospodárskeho majetku. Škody spôsobené činnosťou vlka totiž rastú neúmerne a ochrana biotopov spolu s ochranou vidieckeho života je v tejto situácii neudržateľná.

Vláda podáva pomocnú ruku prírode i hospodárom

Tomáš Taraba sa týmto snaží pomôcť predovšetkým poľnohospodárom. Vyžiadal preto jasné vyjadrenie ministerstva hospodárstva o následných postupoch, aby sa takejto situácii čo najviac zamedzilo. Tvrdí o škodách, presahujúcich desiatky milión eur. Spomenul aj škody, ktoré spôsobuje premnožená raticová zver. Keď bude táto otázka vyriešená, bude sa môcť pristúpiť i ku kreatívnej diskusii ohľadne premnoženej likvidačnej zvery v Malej Fatre.

Opozícia zneužíva dôveru a dobrú vôľu ľudí

Verejnú diskusiu o premnoženej zveri vyvolala predovšetkým aktivita opozície, snažiacej sa zviditeľniť v čo najlepšom svetle svojimi populistickými vyjadreniami a postojmi. Tomáš Taraba zdôraznil, že sa na jeho ministerstve bude viesť debata v odborných intenciách a na rozdiel od práce minulých ministrov mieni viesť konštruktívnu a otvorenú debatu o environmentálnej situácii na Slovensku.

Bude sa viesť odborná diskusia

„Tu nie je tabu, tak ako to bývalo zvykom u predošlého vedenia, hovoriť o čomkoľvek. Som rád, že mám vedľa seba kolegov, ktorí budú dané témy prednášať aj na pôde parlamentu.“ Ešte raz zdôraznil erudovanosť diskusie. Dodal tiež, že viedol bohatú diskusiu s veľvyslancom Spojeného kráľovstva. Ten ponúkol Slovensku rozdať bohaté skúsenosti, ktoré má Veľká Británia so zonáciou ich národných parkov.

Brífing MŽP - Pomáhame obciam, chránime prírodu a ľudí - YouTube

Environmentalistom ide o objektívny postoj, nie o populistické ťaženie z naivity občana

Minister životného prostredia ešte zdôraznil, že bude dávať dôraz na symbiózu medzi vidiekom a prírodnými exteriérmi. „Musí byť súlad medzi komunitami, ktoré v danej oblasti žijú, rovnako ako medzi záujmami ochranárov prírody. My sme tu nato, aby sme našli rovnováhu. Nie nato, aby tu z danej rétoriky profitovala jedna zo silných populistických proliberálnych strán.“

Taraba: Malá Fatra sa RUŠIŤ NEBUDE, slovenské vlky sa STRIEĽAŤ NEJDÚ
Národný park Malá Fatra sa rušiť nebude. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Zároveň odmietol, že by podpísal odstrel vlkov. K témam sa mal vyjadriť na utorkovom mimoriadnom Výbore Národnej rady (NR) SR pre... Čítať ďalej
05 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia, 

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!