ŠIMEČKA A HOJSÍK ZAVÁDZAJÚ! Ich misia v Bruseli až taká úspešná nebola
07 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Tvrdenia Šimečku a europoslanca Hojsíka o akomsi veľkom úspechu, spočívajúceho v tom, že EK listom akoby čosi nariadila slovenskej vláde ich zásluhou, nie je taká, ako to verejne prehlasujú. Mierne povedané, Šimečka a Hojsík zavádzajú, skonštatoval poslanec Európskeho parlamentu (EP) Miroslav Radačovský v komentári na sociálnej sieti. Podal si tak liberálne Progresívne Slovensko, ktoré robí kroky v európskych inštitúciách v spojitosti s kritikou rozhodnutí novej vlády Roberta Fica.

Šimečka a Hojsík zavádzajú

"Dvaja Slováci, líder PS Šimečka a europoslanec Hojsík, zrejme inšpirovaní „roduverným“ Rusom, Grigorijom Mojsejevičom Mesežnikovom, ktorý dňa 30.11.2023 v publikovanom článku na portáli Visegrad Insight konštatuje, že vládu SR môžu zastaviť len aktívni občania na slovenských námestiach a uliciach, ako to bolo v r. 2018 alebo zastavením peňazí z Bruselu, vo svojich najnovších statusoch vyzývajú občanov do ulíc," upozorňuje radačovský na takmer totožnú rétoriku.

"Predovšetkým tiež jasajú nad tým, ako bola ich zahraničná misia v Bruseli úspešná v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a novelou Trestného zákona a aké miliardové škody Slovensku hrozia, pokiaľ stanovisko Európskej komisie Slovensko nebude rešpektovať," priblížil kroky progresívcov v EP politik a bývalý sudca.

No až taký úspech ich zahraničnej misie v boji proti legitímnej vláde Slovenska to nebol. Mierne povedané, Šimečka a europoslanec Hojsík zavádzajú, prekvapuje europoslanec.

Šimečka a celá opozícia zbledla! Vláda navrhla zrušiť Lipšicovu prokuratúru
Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona. Materiál v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň odsúhlasil, aby sa legislatívna zmena... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Radačovský pre nezainteresovaných vysvetľuje

"EK v liste podpísanom eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom a eurokomisárkou pre vnútorné záležitosti Ylvou Johanssonovou, v utorok 05.12. požiadala (nie nariadila alebo prikázala) ministra spravodlivosti SR Borisa Suska, aby slovenská vláda zatiaľ nepokračovala v novelizácii Trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (nie aby novelizáciu a zrušenie Špeciálnej prokuratúry neprijala), v zrýchlenom konaní, bez riadnej konzultácie so zainteresovanými stranami na vnútroštátnej a európskej úrovni. Ba dokonca, EK si „umýva ruky“ a odporúča zamýšľané legislatívne zmeny konzultovať s Benátskou komisiou Rady Európy."

Radačovský v tejto súvislosti uviedol, že Rada Európy, ktorú si nezainteresovaní môžu mýliť s Radou Európskej únie, prípadne s Európskou radou, nie je totiž inštitúciou EÚ. Teda ani Európska komisia pre demokraciu prostredníctvom práva, známejšia pod názvom „Benátska komisia“, založená v r. 1990 a združujúca štáty, bez ohľadu na to, či sú členmi EÚ alebo nie, nie je Európskou úniou ani Európskou komisiou.

"Benátska komisia je zložená z nezávislých expertov, najmä z osobností z univerzitného prostredia, odborníkov pre ústavné a medzinárodné právo, ústavných sudcov a sudcov Najvyšších súdov a Slovensko má v ňom svojho zástupcu, sudcu Ústavného súdu SR aj zastupujúceho člena Ústavného súdu.

Teda tvrdenia Šimečku a europoslanca Hojsíka o akomsi veľkom úspechu, spočívajúceho v tom, že EK listom akoby čosi nariadila slovenskej vláde ich zásluhou, nie je taká, ako to verejne prehlasujú. Jednoducho ide len o odporúčajúci list, nie zaväzujúce rozhodnutie."

PREMIÉR ROBERT FICO SI STOJÍ ZA SVOJIM ROZHODNUTÍM
Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa nedá opraviť. Po rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s rušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Za svojím rozhodnutím si stojí. Je pripravený spolu s ministrom spravodlivosti... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo tým vlastne opozícia sleduje?

Ale čo je potrebné podľa europoslanca s určitosťou konštatovať, tak v liste EK sa nič nehovorí o tom, aby tieto odborné legislatívne zmeny opozícia riešila vyzývaním občanov do ulíc a na námestiach. Čo tým vlastne opozícia sleduje? Aby do ulíc vyšli aj tí občania, čo podporujú vládnu koalíciu a nastal by tu akýsi boj medzi Slovákmi navzájom? Toto EK určite Šimečkovi a Hojsíkovi neporadila. "Takto sa, Maťko a Miško, legislatívne zmeny uskutočňované občanmi zvoleného parlamentu a vlády SR, neriešia," varuje politik.

A dodáva: "A možno ste sa boli poradiť u inej inštitúcie. Tej, so sídlom za oceánom. A tam sú na majdany, prevraty a nepokoje, zvlášť špecialisti. Avšak je to v rozpore s Vašimi heslami o novej politike bez nenávisti, pod heslom „slušne a odborne“. Svojho času som na zvolenie Igora Matoviča za predsedu vlády reagoval slovami: nie každý, kto vie vyhodiť most do vzduchu, vie postaviť most nový a ešte lepší. A zdá sa mi, že v jeho šľapajách chce ísť aj predseda najsilnejšej opozičnej strany, Michal Šimečka."

Miroslav Radačovský má na súčasnú situáciu v Afganistane jasný názor. Zdroj: TASR

A úplne na záver

Benátska komisia poskytuje členským štátom právne poradenstvo v podobe stanovísk k návrhom právnych predpisov alebo už k platným právnym predpisom, ktoré jej boli predložené na posúdenie.

"Pokiaľ je vláda SR presvedčená o správnosti legislatívneho procesu v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry a novely Trestného zákona a ja verím, že presvedčená je, tak jej nič nebráni predložiť to na posúdenie Benátskej komisii. Nakoniec, stanovisko Benátskej komisie nie je záväzné, avšak bolo by dobrým signálom pre to, aby sa aj z medzinárodného hľadiska dalo konštatovať, že slovenská vláda postupuje správne," uzavrel Radačovský.

GP DALA SÚHLAS: Vládny návrh týkajúci sa postavenia ÚŠP je obsahovo komplexný a vykonateľný
Vládou schválený legislatívny návrh týkajúci sa postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je obsahovo komplexný a vykonateľný. Z vecného hľadiska je v súlade s Ústavou SR. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktoré TASR... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vláda pomsty a Robert Fico

Radačovský vlastne reagoval na statusy Hojsíka a Šimečku, ktorí sa chválili veľkým úspechom. Ale predovšetkým tým, že v PS urobia všetko pre to, aby nič Ficovi nedovolili.

"Zásadné obsahové a inštitucionálne zmeny v trestných veciach by mali členské štáty EÚ robiť s rozvahou, rešpektujúc princípy právneho štátu, a hlavne pomaly, vrátane konzultovania Benátskej komisie, a ďalších odborníkov. To je hlavný odkaz zo včerajšieho stretnutia s eurokomisárom pre spravodlivosť a právny štát Didierom Reyndersom, ktorý mi zopakoval to, čo prízvukoval na osobnom stretnutí aj premiérovi Ficovi," napísal v úvode europoslanec, ktorý na poste podpredsedu EP nahradil Michala Šimečku, Martin Hojsík.

Didier Reynders Hojsík, foto: FB/MH

"Vládou schválený návrh na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj oklieštenie Úradu na ochranu oznamovateľov, je však v príkrom rozpore s tým, čo Európska komisia Slovensku už dnes jasne hovorí. Ak vláda pomsty a Robert Fico presadia tieto zmeny expresne rýchlo, priam parným valcom, nezostane to bez reakcie. Európska komisia má už dnes na zásahy do právneho štátu silné nástroje ako aj na jeho výmahanie, vrátane mechanizmu podmienenosti eurofondov, cez ktorý v znefunkčnenom právnom systéme zablokuje členskému štátu miliardy eur z fondov EÚ," vyhráža sa všetkým Slovákom progresívec.

Podľa Hojsíka Robert Fico nás a našu krajinu vydal na maďarskú cestu. Ak Fico u nás prevalcuje právny štát, Slovensko čoskoro bude sedieť podstatne chudobnejšie a tiež na okraji rokovacieho stola. "My v PS spravíme všetko preto, aby sme to Ficovi nedovolili," uzavrel Hojsík.

Zaujímavé, že progresívci hrozili, že Fico bude izolovaný sedieť v kúte už pri premiérovej prvej návšteve EP. Akosi sa im to nevyplnilo. Tak pokračujú hrozbami ďalej. A robia to, čo by nikto nikdy na vlastný štát v europarlamente neurobil! Kydajú, sťazujú sa, ohovárajú a žiadajú sankcie na vlastný národ!

AJ ČESI SI VŠÍMAJÚ: A je to tu! Tí, čo prehrali, sa chystajú na Fica
Snaha slovenskej vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry bude mať dohru v uliciach. Slovenská opozícia oznámila na tento štvrtok protest proti kabinetu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Nedovoľme Ficovi zlikvidovať právny štát," burcuje na... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!