Bude Putin znova prezidentom?
07 | 12 | 2023 I Milan Laca
Ruská Rada federácie určila termín prezidentských volieb.

Rada federácie prijala rezolúciu,  určujúce prezidentské voľby v Ruskej federácii - budú sa konať na budúci rok 17. marca.

Je tu začiatok 

Prezidentské voľby v Rusku, podľa zákona, vyhlasuje horná komora parlamentu najskôr 100 dní a najneskôr 90 dní pred dňom hlasovania. Hlasovacím dňom pre prezidentské voľby v Ruskej federácii je druhá nedeľa v mesiaci, v ktorom sa hlasovalo v predchádzajúcich všeobecných voľbách hlavy štátu.

VLADIMÍR PUTIN v SAE. Dostali sa ozveny pitiek RICHARDA SULÍKA až do Kremľa?
Hlava Ruskej federácie odcestovala do Spojených arabských emirátov na dôležité hospodársko-ekonomické rokovania. Navštívi i Saudskú Arábiu a Irán. Vzťahy medzi týmito štátmi sú na bezprecedetne vysokej úrovni. Hovoriť sa bude aj o vojne v pásme... Čítať ďalej
06 | 12 | 2023 | Dušan Janek

A čo s Putinom? 

„Spravodlivé Rusko – za pravdu“ navrhne Putina. Predseda strany "Spravodlivé Rusko - za pravdu" Sergej Mironov oznámil zámer nominovať Vladimira Putina za kandidáta na prezidenta Ruskej federácie. „Dňa 23. decembra sa uskutoční kongres Socialistickej strany „Spravodlivé Rusko – patrioti – za pravdu“. Na ňom nominujeme Vladimíra Vladimiroviča Putina za kandidáta našej strany,“ povedal Mironov. Naznačil, že „v tomto čase už môžu nastať očakávané udalosti a v tom čase sa o kandidatúre Vladimíra Putina rozhodne, či už bude samostatne nominovaným kandidátom, alebo to budú nejaké iné rozhodnutia“.

Kto chce zatiaľ kandidovať?

- Líder strany Jabloko Grigorij Javlinskij je pripravený zúčastniť sa s minimálnymi požiadavkami. Podľa informácií zverejnených na oficiálnej stránke strany, mu stačí 10 percent podpisov od voličov.  

- Strelkov z vyšetrovacej väzby. Politik Igor Strelkov vo vyšetrovacej väzbe vyjadril úmysel zúčastniť sa na voľbách. Jeho samonomináciu na post hlavy štátu oznámili v novembri.

- Otrakovský: Námorný kapitán s monarchistickými názormi. V apríli 2023 Zhromaždenie dôstojníkov Ruska nominovalo svojho kandidáta na prezidenta. Stal sa ním Ivan Otrakovský, námorný kapitán a veterán vojenských operácií v Čečensku. Kandidátske pozície charakterizoval ako monarchické.

- Čašchišin a jeho ekonomická platforma. V júli 2023 oznámil ekonóm a demograf Ustin Čašchišin svoju kandidatúru na prezidenta na sociálnej sieti.  . Vo svojom volebnom programe zdôrazňuje podporu podnikania a stimuláciu pôrodnosti.

- Duncovová plánuje demokratické zmeny.  Novinárka a politická aktivistka Jekaterina Duncovová oznámila v novembri 2023 svoje plány zúčastniť sa na prezidentských voľbách. Zdôraznila naliehavosť demokratických zmien v spoločnosti.

- Bývalý poslanec Štátnej dumy Nadeždin.Vo svojom najnovšom článku Nadeždin vysvetlil, čo chce v prípade víťazstva.

- Predseda Komunistickej strany Ruskej federácie - Zjuganov. Možnosť zúčastniť sa oznámil aj 79-ročný  šéf Komunistickej strany Ruskej federácie Gennadij Zjuganov. O tejto otázke rozhodne Ústredný výbor Komunistickej strany Ruskej federácie.

Kedy oznámi Putin svoju účasť?

Ak sa Vladimir Putin rozhodne zúčastniť sa prezidentských volieb v roku 2024, nezostáva mu na to veľa času. Podľa pravidiel na  nomináciu -  najskôr 100 a najneskôr 90 dní pred voľbami,  je december posledným mesiacom, kedy môže Vladimir Putin oznámiť svoju účasť vo voľbách.

Putinove šance sú najvyššie

Asi 70 % Rusov podporuje nomináciu Vladimira Putina na nové funkčné obdobie. Vyplýva to z prieskumu z októbra až novembra 2023, na ktorm sa zúčastnilo 6 100 respondentov, píše RIA Novosti. Približne 15 % opýtaných sa domnieva, že Putin by mal opustiť prezidentský post, ale zostať vo vedení krajiny na inej pozícii. Asi 8 % sa domnieva, že Putin by mal odísť z politiky, pre 7 % je ťažké odpovedať. 44 % opýtaných dôveruje Putinovi, 34 % má nádej, 31 % dôveru v budúcnosť, 30 % hrdosť, 16 % vďačnosť, 9 % sympatie a lásku. Putin vyvoláva obavy u 11 % opýtaných, sklamanie u 7 %, nedôveru u 6 % a strach u 3 %.

Biden varuje! Rusi prídu!
Biden: Rusko zaútočí na krajiny NATO po víťazstve nad Ukrajinou. Ruský prezident Vladimir Putin môže zaútočiť na krajiny NATO po „obsadení Ukrajiny“, povedal Joe Biden. Bojte sa! Povedal to v prejave, venovanom jeho žiadosti Kongresu o... Čítať ďalej
07 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!