STRUČNÝ PREHĽAD SPRÁV
05 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Dobré ráno! Prinášame stručný prehľad najdôležitejších správ v utorok 5. decembra 2023.

Bratislava - Vláda včera schválila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií. V budúcom roku má do rozpočtu priniesť 1,96 miliardy eur. Jeho súčasťou je mimoriadne zdanenie bánk, predĺženie solidárneho príspevku z ropy, zvýšenie spotrebných daní z alkoholu a tabaku, ale aj zníženie príspevku do 2. dôchodkového piliera či zvýšenie zdravotného odvodu o 1 percentuálny bod.
        - Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok pôjde na rokovanie vlády až budúci týždeň. Predtým v ňom musia byť zapracované konsolidačné opatrenia, ktoré schválil kabinet včera. Takisto musí zasadnúť makro a daňový výbor na ministerstve financií a návrh musí prerokovať aj tripartita.
        - Štátny sviatok Deň Ústavy Slovenskej republiky by viac nemal byť dňom pracovného pokoja. Vyplýva to z návrhu zákona v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií, ktorý včera schválila vláda.
        - Od apríla 2024 by sa mali zvýšiť súdne a správne poplatky. Zámerom úpravy zákona je valorizácia sadzieb vybraných poplatkov.
        - Zdravotné odvody pre zamestnávateľov, samostatne zárobkovo činné osoby a tzv. samoplatiteľov sa majú od nového roka zvýšiť. Návrh novelizácie zákona o zdravotnom poistení včera schválila vláda.
        - RTVS má dostávať zo štátneho rozpočtu príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta hrubého domáceho produktu. Príspevok pre RTVS sa zmenou redukuje, v júni schválili poslanci pre RTVS 0,17 percenta HDP.

VLÁDNY KABINET preberal NÁVRH ROZPOČTU na rok 2024
V návrhu rozpočtu na budúci rok prerokoval kabinet Roberta Fica 13. dôchodok, ktorý má byť vyplatený v plnej výške, spomenul rodičovský dôchodok, ktorý je prioritou Slovenskej národnej strany, úpravu daní i zníženie odvodu do druhého... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Bratislava - Regulovaná cena dodávky elektriny pre domácnosti bude stabilizovaná približne na úrovni roka 2023. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví však prerušil cenové konania pre troch veľkých dodávateľov elektriny (ZSE, SSE a VSE), keďže podľa úradu požadujú nárast cien elektriny pre domácnosti nad rámec povinností im udelených v rozhodnutí Ministerstva hospodárstva SR o všeobecnom hospodárskom záujme.
        - Vláda včera odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andreja Jurisa.

Bratislava - Premiér Robert Fico včera telefonoval s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom. Potvrdil záujem Slovenskej republiky pomáhať Ukrajine humanitárne a v civilnej oblasti. Avizoval tiež stretnutie so Šmyhaľom na slovensko-ukrajinských hraniciach začiatkom roku 2024.

Premiér R. Fico: Dnes som absolvoval avizovaný telefonát s PVL Ukrajiny p. Šmyhaľom
Premiér Slovenskej republiky dnes absolvoval avizovaný telefonát s PVL Ukrajiny p. Šmyhaľom. Potvrdil záujem SR pomáhať Ukrajine humanitárne a v civilnej oblasti. Na svojom profile uvádza predseda vlády Robert Fico nasledovné: 1. Vylúčil som... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Vyšné Nemecké - Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod je osobná doprava vybavovaná priebežne, čakacie doby pre nákladnú dopravu sú štyri až päť dní.

Brusel - Zasadnutie ministrov dopravy EÚ neponúklo momentálne žiadnu odpoveď slovenským či poľským kamionistom blokujúcich svojich lacnejších ukrajinských kolegov na hraničných priechodoch. Uviedol to minister dopravy SR Jozef Ráž v rámci zasadnutia Rady EÚ pre dopravu v Bruseli.
        – Poľský premiér Mateusz Morawiecki včera naliehal na Európsku úniu, aby obnovila povolenky pre ukrajinské kamióny.

Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vyzval šéfa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jána Jenča, aby odstúpil z funkcie pre nezákonné konanie. Mestský súd v Košiciach rozhodol, že inšpekcia vedená Jenčom nezákonne odvolala z funkcie riaditeľku Inšpektorátu životného prostredia Košice Angeliku Theinerovú pre kauzu odkaliska Poša.

Bratislava - Politické strany dostanú za výsledky tohtoročných parlamentných volieb príspevok celkovo vo výške 92,87 milióna eur. Príspevok si rozdelí osem strán a jedna koalícia, ktoré vo voľbách dosiahli aspoň tri percentá hlasov.

Vláda odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví
Vláda na pondelkovom rokovaní odvolala z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andreja Jurisa. Dôvod odvolania Podľa vlády totiž konal v rozpore s povinnosťou konať nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Ivan Mihale

Bratislava - Progresívne Slovensko avizuje podanie ústavnej sťažnosti pre zámer obmedziť alebo zrušiť fungovanie Úradu špeciálnej prokuratúry. Hnutie tiež v tejto súvislosti požiadalo o stretnutie eurokomisára pre justíciu Didiera Reyndersa.

Bratislava - Najlepšou štátnou univerzitnou a fakultnou nemocnicou roka sa opäť stala Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica. V kategórii všeobecných nemocníc obhájila prvenstvo Nemocnica Agel Košice-Šaca.

Washington - Biely dom včera varoval, že ak americký Kongres do konca roka neschváli nové finančné prostriedky, nebude už z čoho poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine.

Sofia - Bulharský prezident Rumen Radev vetoval zákon, ktorým parlament schválil dohodu o poskytnutí obrnených transportérov BTR sovietskej výroby Ukrajine.

Praha - Protest českých lekárov, ktorí podali výpovede z nadčasovej práce, by sa mohol skončiť tento týždeň v piatok. Minister zdravotníctva Vlastimil Válek oznámil, že lekári včera prijali ponuku na zvýšenie platov v zdravotníctve.

Bulharský prezident: transportéry Kyjevu nedáme!
Bulharský prezident zablokoval poskytovanie obrnených vozidiel Ukrajine. Hlava štátu vetovala poskytnutie sto vyradených obrnených transportérov Kyjevu. Blokuje Prezident Rumen Radev vrátil do parlamentu na ďalšie prerokovanie zákon o... Čítať ďalej
04 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik