Vojnové finančné suchoty v Bielom dome
07 | 12 | 2023 I Milan Laca

Biely dom uviedol, že „zúfalo žiada“ Kongres, aby pridelil finančné prostriedky pre Ukrajinu.

Prezidentský úrad žiada Kongres USA, aby pridelil prostriedky na pomoc Ukrajine.

Oficiálne zaznelo

Pre ABC News to vyhlásil John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu. "Poznamenám, že táto žiadosť o dodatočné financovanie zahŕňa peniaze pre Ukrajinu, ktoré zúfalo potrebujeme. Sú v tom zahrnuté aj prostriedky pre Izrael. Sú tam aj peniaze na bezpečnosť hraníc," povedal Kirby.

Na sankciách EÚ zarobili 52 miliárd eur
Kvôli sankciám EÚ, je nákup plynu z USA dvakrát drahší. USA po zavedení sankcií zarobili na plyne pre EÚ viac ako 52 miliárd eur. Zaujímavé počty Od februára 2022 do septembra 2023 Európska únia kúpila 61 miliárd kubických metrov skvapalneného... Čítať ďalej
03 | 12 | 2023 | Milan Laca

Reformy 

Ako zdôraznil Kirby, americký prezident Joe Biden predtým „predstavil plán reformy v sektore migrácie“. "Kongres ho v podstate odignoroval. Ak to s imigračnou reformou myslia vážne, mali by tento návrh od prezidenta akceptovať. Mali by schváliť aj našu žiadosť o dofinancovanie, všetky štyri hlavné položky, vrátane prostriedkov pre indopacifický región, ktorý "je dôležitý pre našu národnú bezpečnosť. Vyzývame Kongres, aby to všetko okamžite urobil,“ dodal Kirby.

Potrebujeme peniaze!

Biely dom predtým poslal Kongresu žiadosť o dodatočné veľké rozpočtové prostriedky na pomoc Izraelu a Ukrajine, ako aj na boj proti Číne a Rusku v ázijsko-tichomorskom regióne. Celkovo by chcel Biden na tieto účely získať asi 106 miliárd dolárov, z toho 61 miliárd pre Ukrajinu. Nedávno Kirby povedal, že do konca mesiaca bude pre Spojené štáty ťažké poskytnúť Ukrajine pomoc bez rozhodnutia Kongresu. Predseda Snemovne reprezentantov USA Michael Johnson zase povedal, že Kongres USA schváli poskytnutie dodatočnej pomoci Ukrajine do Vianoc.

Nechcú dať peniaze

Túžba pokračovať vo financovaní Ukrajiny „dosiahla Kongrese USA nové minimum“. Píše o tom Washington Post. „Riskujeme, že zlyháme a dáme Putinovi víťazstvo práve vtedy, keď je na pokraji porážky,“ povedal kolegom demokratický senátor Christopher Coons. Ale ako píšu noviny, republikáni sú čoraz viac „váhaví a roztržití“. Noviny zároveň tvrdia, že sa to začalo ešte predtým, ako letná ofenzíva Ukrajiny nepriniesla očakávané výsledky. Preto prieskumy verejnej mienky v posledných mesiacoch ukazujú trvalý pokles kedysi silnej podpory americkej spoločnosti, píšu Washinton Post.

ŠIALENSTVO COP28: Leyenová BLÚZNI! Požaduje BILIÓNY na zelenú agendu 
Zdá sa, že Európsku úniu neodradili roky kalamitných politík v oblasti klímy. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová totiž požaduje nové dane a iné schémy a investície do zelenej agendy môžu prerásť do „biliónov“, informuje... Čítať ďalej
02 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!