Zmráka sa nad LIPŠICOVOU špeciálnou prokuratúrou? OPOZÍCIA V PANIKE! (VIDEO)
02 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Šimečka, Remišová, Grendel, Matovič, Šeliga - výkvet opozície - bijú na poplach! Rezort spravodlivosti SR totiž potvrdil, že vedie diskusiu s odborníkmi, ktorej cieľom je riešenie systémovej zaujatosti špecializovaných inštitúcií. Prípadné zmeny už stihol minister spravodlivosti Boris Susko prerokovať aj v Bruseli. Podľa opozície sa chystá "zásadný útok na právny štát". "Túto demontáž právneho štátu na Slovensku treba zastaviť," vyhlásilo Šimečkovo Progresívne Slovensko (PS). Pritom vláda len napĺňa svoje predvolebné sľuby a svoje programové vyhlásenie.

Rezort spravodlivosti SR potvrdil, že vedie diskusiu s odborníkmi, ktorej cieľom je riešenie systémovej zaujatosti špecializovaných inštitúcií. Stále podľa neho existuje viacero alternatív. "Táto otázka je súčasťou programového vyhlásenia vlády SR a akonáhle bude existovať zhoda, predložíme návrh, o ktorom budeme informovať," uviedli z tlačového oddelenia ministerstva. Vyjadrenia, že cieľom pripravovaného riešenia je zastavovanie trestných stíhaní, sú podľa nich účelové a nepravdivé.

Aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) pripustil zmeny týkajúce sa špeciálnej prokuratúry. Presné znenie však podľa svojich slov nepozná. Zmeny boli podľa neho odkonzultované aj na pôde Európskej komisie. Odmieta obavy z ohrozenia právneho štátu aj politickú pomstu. "Nikto sa nejde nikomu mstiť, ale ak niečo nefunguje, tak to musíte opraviť," skonštatoval. Ubezpečil, že nikto nejde skartovať spisy. Ako dodal, robia len to, čo avizovali pred voľbami. Finálny návrh očakáva v pondelok (4. 12.).

Koalícia OĽaNO viedla historicky najdrahšiu oficiálnu predvolebnú kampaň
Za predvolebnou kampaňou k predčasným parlamentným voľbám 2023 sa ohliadla aj organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Tá tvrdí, že bola zatiaľ najdrahšia a že v časti, ktorá nepodlieha verejnej kontrole, priznali strany prekvapivo... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Eka Balašková

Šimečka vyzýva Fica

"Robert Fico sa chystá ovládnuť špeciálnu prokuratúru. Dokonca už kvôli tomu vyjednáva v Bruseli. Nesmieme mu to dovoliť," panikári PS na sociálnej sieti.

Šimečka v piatok 1. decembra na tlačovej konferencii povedal, že Fico bol "tento týždeň v Bruseli zabezpečiť predbežný súhlas s oslabením špeciálnej prokuratúry".

"Podstata spočíva v oslabení Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý sa má dostať do područia generálneho prokurátora,“ povedal o tom, čo chystá vláda.

Šimečka vyzval Fica, aby návrh zverejnil. Chce, aby sa o ňom diskutovalo, a aby sa zákon neprerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Členovia PS potvrdili, že sa osobne stretnú s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom.

"Robert Fico má od začiatku jediný cieľ - pomstiť sa všetkým, ktorí vyšetrovali ich zločiny a zabezpečiť beztrestnosť pre svojich ľudí. Nemá žiaden plán pre budúcnosť Slovenska, ženie ho iba pomsta a beztrestnosť. Za PS hovorím jasne - Ficovmu plánu na demontáž právneho štátu sa rázne postavíme,” vyhlásil Šimečka.

OĽaNO v panike

So zmenami vo fungovaní ÚŠP nesúhlasí ani bývalé OĽaNO. Odmieta tiež možné skrátené legislatívne konanie. "Potrebujú si zaručiť beztrestnosť a chcú urobiť zo Slovenska krajinu, kde sa korumpovať a kradnúť opäť oplatí," povedal poslanec NR SR Gábor Grendel. Hnutie sa v tejto veci plánuje obrátiť aj na Európsku komisiu. Demokratické Slovensko podľa poslanca parlamentu a lídra hnutia Igora Matoviča od nej potrebuje, aby mu podržala chrbát.

Zámer kritizuje tiež poslankyňa parlamentu a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Spôsoby súčasného kabinetu sú podľa nej neakceptovateľné a pripomínajú totalitné maniere. "Obraciam sa preto na predsedníčku Európskej komisie a eurokomisára pre spravodlivosť so žiadosťou o dôsledné preskúmanie krokov, ktoré sa Ficova vláda pri demontáži spravodlivosti chystá urobiť," dodala.

Šeliga vstal z mŕtvych

Bývalý poslanec Juraj Šeliga sa vyjadril, že koalícia by mohla novelu prijať v skrátenom legislatívnom konaní. Znamenalo by to, že by tak mohla zrušiť súd aj špeciálnu prokuratúru.

"Vláda sa chystá na budúci týždeň na brutálny útok na právny štát. Chcú zrušiť cez novelu úrad špeciálnej prokuratúry a špecializovaný trestný súd," povedal Šeliga vo videu.

Poriadne sa vyfarbila! Tak čo, pani Kolíková, čo vy na to?
Z politických diskusií si vieme urobiť obraz o jednotlivých aktéroch debaty. Je pravda, že svoje zohráva nielen vyjadrovanie, ale aj náš vzťah k danému politikovi. A od subjektívnych pocitov je niekedy ťažké sa odosobniť. Král na ťahu V... Čítať ďalej
01 | 12 | 2023 | Mária Škultétyová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik