Poriadne sa vyfarbila! Tak čo, pani Kolíková, čo vy na to?
01 | 12 | 2023 I Mária Škultétyová

Z politických diskusií si vieme urobiť obraz o jednotlivých aktéroch debaty. Je pravda,  že svoje zohráva nielen vyjadrovanie, ale aj náš vzťah k danému politikovi. A od subjektívnych pocitov je niekedy ťažké sa odosobniť.

Král na ťahu

V poslednej časti tejto relácie opozíciu zastupovala Kolíková a Dostál a vládny Smer Gašpar s Podmanickým. Aj keď sa až tak veľmi neiskrilo,  debata predsa len ukázala charakter jednotlivých postáv.

Bolo by naivné domnievať sa, že predstavitelia koalície a opozičných strán si budú vzájomne pritakávať. To nemôžeme čakať, keď tábory, ktoré reprezentujú, stoja na opačnej strane -  keď jedni vládnu a druhí kritizujú.  Môžeme čakať urážky a výčitky alebo slušnú debatu a argumenty. Slušnú a kultivovanú debatu vedú slušní politici. Takých je u nás pomenej, ale nájdu sa. Podľa spôsobu reči sa dá usúdiť, koho to práve počúvame. Treba tiež vedieť, že nálada, reč a slovník účastníkov závisia aj od témy. Iné je, ak  téma hrá proti nám, iné zas, ak je to proti tým druhým. V každom prípade by malo platiť, že slušný politik neuráža, neponižuje svojho oponenta. Hovorí fakty a argumentuje. Kde argumenty chýbajú, na rad prídu urážky.

Tibora Gašpara považujem za slušného politika

Slušným spôsobom reagoval na Kolíkovú, keď sa vyjadrila, že hra koalície na iné výkladové pravidlá je smiešna. Gašpar povedal: „Pani poslankyňa, ja si nedovolím, a nikdy nepoviem, že váš právny názor je smiešny, ja ho komentujem, ale nikdy nepoviem, že je smiešny.“ Právom sa ohradil aj voči vyjadreniu moderátora, ktorý v súvislosti s personálnymi zmenami v polícii použil slovo čistky.

https://www.hlavnydennik.sk/kategoria/nazory#google_vignette

Gašpar sa bráni

Ani útok Kolíkovej na svoje obvinenie nenechal bývalý policajný prezident bez povšimnutia. Na svoju obranu povedal: „Pán moderátor, vy ste dali otázku k odvolávaniu Eštoka a pani Kolíková tu zaútočila proti mne. Pritom dozorový prokurátor pri mojom prepúšťaní z väzby povedal, že moje obvinenie bolo založené na výpovedi spolupracujúcej osoby.“ Na bývalú ministerku sa obrátil so slovami: „A kde je váš predseda Sulík, kde boli čurillovci, keď  kauza Dubaj vznikla? Šesťstotisíc eur visí vo vzduchu. Na mňa Slobodník ako kajúcnik povedal, že vie, že som bol prítomný pri nejakom konaní, ale že to nevie preukázať. Kde bola vaša spravodlivosť za prešustrované peniaze v Dubaji?“

Moderátora karhá, Sulíka chráni

Keď zo strany moderátora prišla na rad otázka k správe NKÚ o nehospodárnom šafárení ministra Sulíka, Kolíková pokarhala moderátora,  že to bolo nekorektné, neférové hovoriť o Dubaji, keďže to v programe debaty nebolo a nemohla sa pripraviť. Ale že „nevadí, budem na to reagovať,“ aspoň trikrát to zopakovala a vykrúcala sa a koktala, ako vtedy, keď jej Bielik pri obhajobe čurillovcov viackrát povedal: „ale jeden z nich  sa priznal.“ Chybou podľa Kolíkovej bolo, že správa vznikla v čase, keď Sulík už nebol ministrom a nemohol sa k tomu vyjadrovať. Tiež sa jej nepáčilo, že moderátor spojil trestné činy korupcie so zistením NKÚ. Nesedí jej, že túto tému dostal do témy o korupčných kauzách. Lebo  zatiaľ nebolo preukázané, že to bola korupcia alebo sprenevera

Tak sa teda pozrime na to, čo je korupcia

Google hovorí, že v širšom zmysle je to:

podplácanie (aktívne aj pasívne) alebo poskytovanie, alebo prijímanie prospechu (neoprávnených výhod) aj bez (priameho) úplatku, spravidla osobou zastávajúcou nejakú (úradnú, mocenskú) funkciu.

A podľa Transparency International: zneužívanie zverenej moci na súkromný úžitok alebo prospech.

Tak čo, pani Kolíková, čo vy na to?

Hlas ľudu: VERONIKA NECIGÁNI, ONA JE Z TOHO JELEŇ (VIDEO)
Ministerka Šimkovičová podozrieva Remišovú z klamstva a prikladá aj dôkazy. "Veronika, Veronika, kto je tu dezolát a klamár??Hmmm...." Opýtala sa Šimkovičová. Ja by som pani ministerke celkom neverila. Ja to vidím ináč. Podľa mňa je Veronika vzor... Čítať ďalej
28 | 11 | 2023 | Mária Škultétyová

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať.

Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik