Zákazníci končiacej mliekarni: Vaše jogurty nám budú chýbať!
30 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Jej produkty radi nakupujú ľudia nie len z okolia Banskej Bystrice, zákazníkov si našla všade, kde sa jej výrobky dostali. Vyrábali jogurty, tvaroh, ale aj množstvo rôznych mliečnych výrobkov a hrdili sa výrobou podľa tradičných receptúr, čo oceňujú aj zákazníci. Od utorka, 28. novembra je Mliekareň Kopanice Selce po viac, ako tridsiatich rokoch zveľaďovania, minulosťou. Informovali o tom na sociálnej sieti.

Mliekareň, ktorá vznikla v roku 1992 v týchto dňoch končí. Informovali o tom na svojom facebookovom profile. Po tejto informácii sa začali šíriť dohady, prečo sa tak stalo. Majitelia mliekarne zatiaľ len sľúbili, že neskôr budú informovať o podrobnostiach, no ľudia uvažujú o finančných problémoch. Jedni by radi spustili verejnú zbierku, iní sa pýtajú, kde je štát.

Tridsaťročná tradícia

„Sen o mliekarni sa začal plniť v roku 1992 keď sa podarilo získať úver na nákup mliekarenskej technológie a na jar 1992 sa začalo s prestavbou jedálne a kuchyne v bývalej administratívnej budove na vlastnú mliekareň. Za veľkého úsilia sa nám podarilo 13. decembra 1992 mliekareň spustiť do skúšobnej prevádzky. Výroba v mliekarni bola zameraná na výrobu mlieka v PE vrecúškach, nízkotučných jogurtov a zakysanky,“ uvádza sa na webovom sídle mliekárne.

Oravské nemocnice budú viesť staronoví riaditelia
Riaditeľmi dvoch oravských nemocníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) zostávajú Jozef Mintál a Marian Tholt. Návrh schválilo Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na ostatnom rokovaní. TASR o tom informovala hovorkyňa... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Po 31 rokoch koniec

„Milí naši zákazníci, chceme Vám všetkým poďakovať za Vašu priazeň a vernosť. Vieme, že pre väčšinu z Vás boli naše výrobky tie naj a o to viac nás mrzí, že Vám musíme oznámiť nie pre nás potešujúcu správu. Dnešným dňom 27.11.2023 končí Mliekáreň Kopanice Selce. Ďakujeme všetkým a veríme, že na naše výrobky budete spomínať,“napísal na Facebooku výrobca obľúbených jogurtov v utorok, 28. novembra.

Facebook / Mliekareň Kopanice Selce | Ešte v polovici októbra sa mliekareň tešila zo zmeny pracovnej sily v ich predajni

Dohady a klebety sa množia

Čo som prezistila v dedine od zamestnankyne odtiaľ, minulý týždeň sa im pokazilo kúrenie v mliekarni. Dnes mali mat ráno schôdzu, kde oznámia kedy a ako sa kúrenie ide opravovať. Žiaľ oznámili na schôdzi niečo úplne iné - že namiesto opravy kúrenia končia. Moja teória je, že oprava by bola extrémne nákladná a nemali na to,“ píše pod príspevkom jedna z diskutérok s tým, že na príčinu konca sa pýtajú mnohí.

„Chceme Vás všetkých poprosiť o trpezlivosť. Vedenie sa čoskoro vyjadrí k uzatvoreniu Mliekárne. Ďakujeme za pochopenie,“ snaží sa ukľudniť situáciu admin stránky, pretože ľudia sa chytajú rôznych myšlienok.

Dobšinský kopec i cesta Muráň-Červená Skala sú uzavreté pre nákladnú dopravu
Horský priechod Dobšinský kopec i cesta druhej triedy medzi Muráňom a Červenou Skalou sú uzavreté pre dopravu nad 3,5 tony. Na horskom priechode Vyšehrad a na úseku cesty druhej triedy Rudno - Turčiansky Ďur je poľadovica. V stredu ráno o tom... Čítať ďalej
29 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo môžeme urobiť?

„To je veľká škoda, budú nám chýbať hlavne biele jogurty!“

„Je mi to veľmi ľúto. Vaše jogurty boli posledné poctivé kvalitné na trhu s chuťou akú som si pamätala z detstva. Veľmi ťažko sa zháňal v regióne kde bývam ale aj tak som bola ochotná za ním cestovať aj ďalej aby som si ich kúpila.“

„Vaše jogurty boli rozchytané v každom obchode...kde je problém, kde je pravda, kde je štát, ktorý nechráni slovenských výrobcov a zamestnávateľov?“

Pixabay | Ilustračný obrázok/mlieko

To je len ukážka reakcií ľudí, ktorým bude ich obľúbená značka chýbať.

„Veľmi smutné. Asi bude problém s financiami? Podľa verejne dostupných údajov minulý rok zisk – 180-tisíc €,“ vyhľadala informáciu diskutérka Michelle, čo vyvolalo diskusiu o možnosti verejnej zbierky.

„Prečo nedá pomocnú ruku štát takýmto firmám, alebo pôžičku s menším úrokom, určite by sa to dalo riešiť. A hlavne by bolo treba zakázať donášanie tých potravín na územie, ktoré si vieme aj sami vyrobiť,“  uvažuje rovnako, ako mnohí jeden z diskutujúcich.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik