SPOVEĎ Z FRONTU: Hnev vojakov na prezidenta Zelenského, vládu a velenie armády rastie
28 | 11 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajinskí vojaci bedákajú: NAŠI VELITELIA NEVEDIA BOJOVAŤ! Chýbajú im zbrane a drony si platia sami! Totálny nedostatok moderných zbraní na fronte, drony, ktoré si musia vojaci platiť zo svojho, a úplná nekompetentnosť veliacich dôstojníkov. To je len krátka časť z dlhého zoznamu problémov, s ktorými sa stretávajú podľa svojich slov ukrajinskí vojaci, napriek značnej podpore, ktorú dostávajú zo Západu. Denník Bild priniesol rozhovor s piatimi vojakmi z rôznych jednotiek na fronte, ktorí opisujú svoj každodenný život a ťažkosti, ktorým musia čeliť.

Zatiaľ čo velenie ukrajinskej armády hrdo hovorí o výsledkoch, ktoré dosahujú vďaka západným tankom ako je Leopard, Challenger a Abrams, väčšina vojakov musí kvôli nedostatku obrnených transportérov a terénnych vozidiel jazdiť na front v 50 rokov starých ladách, píše cnn.iprima.cz.

Z vlastného vrecka, kde sú všetky tie miliardy?

To ale nie je to najhoršie. Jeden vojak denníku Bild povedal, že on a jeho spolubojovníci musia zo svojho platu platiť nielen opravy, ale dokonca aj benzín. „V autoservise platíme všetko z vlastného vrecka, najčastejšie sú to poškodené pneumatiky,“ uviedol.

Vojak priznáva, že na ukrajinské pomery zarába veľa peňazí, 3000 eur mesačne, ale musí si platiť vlastné vybavenie. Sú to predovšetkým drony určené na prieskum a útok na ruské jednotky. „Sami si kupujeme drony aj napríklad držiaky na granáty z 3D tlačiarne,“ povedal.

Na Ukrajinu pritom v rámci najrôznejších dodávok mieria tisíce dronov aj od súkromných darcov, na front sa však nedostáva takmer nič. Problémy, s ktorými zápasí ukrajinská armáda, opísal pre Tagesschau vojenský analytik Franz-Stefan Gady.

Platíme aj nájom za domy, v ktorých spíme, a za jedlo. To vás naštve. Rusi do vojny investujú všetko, my sa staráme o všetko sami,“ tvrdí ďalší z vojakov.

foto: Shutterstock | Ukrajinskí vojaci si drony musia platiť sami, napriek miliardám zo zahraničia,

Nekompetentnosť ukrajinských generálov

Vojak strednej hodnosti sa horko sťažuje na ješitnosť ukrajinských generálov a súčasne ich úplnú nekompetentnosť. „Každá brigáda bojuje sama za seba. Sčasti v úplnej nevedomosti o brigáde napravo aj naľavo, sčasti si s nimi dokonca konkuruje,“ hovorí. Výsledkom je, že medzi rôznymi brigádami neexistuje takmer žiadna komunikácia, hoci sú od seba vzdialené len niekoľko kilometrov.

Ešte zúfalejší je vojak, ktorý prešiel výcvikom s partnermi z NATO. „Vzhľadom na to, že vysokí dôstojníci sa nevymenili, došlo pri vojne v porovnaní so sovietskou érou len k malým zmenám. Nemáme zbrane a naši velitelia nepremýšľajú mimo rámca svojej brigády,“ povedal.

UKRAJINA KRVÁCA, RUSI TAKTIZUJÚ. Civilisti a západní spojenci sa môžu len nemo prizerať
Ako na tom v skutočnosti Ukrajina je Vzhľadom na to, ako sa Ukrajine nedarí na východe a juhovýchode krajiny, tak sa nádeje podporovateľov Ukrajiny sústreďujú na oblasť Chersonu, kde ukrajinské sily útočia cez Dneper a udržujú predmostie.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Vojaci hlásia, že presuny na fronte sa kvôli dronom odohrávajú takmer výhradne za súmraku alebo v noci, čo je vážny problém pre ranených. Tí často čakajú hodiny na lekársku pomoc v zákopoch. Niektorí z nich umierajú preto, že ukrajinská armáda nemá v mnohých oblastiach frontu elektronické ani konvenčné protilietadlové opatrenia, ako uviedol jeden zo zdravotníkov.

„Vojaci trpia, ale veliteľ musí zvážiť, či stojí za to riskovať a poslať ma za nimi. Drony sú také presné, že každá cesta na front môže byť moja posledná,“ popísal pre Bild.

V súčasnej dobe sú západné systémy protivzdušnej obrany, ako je Gepard, používané na obranu miest. Na fronte nemáme nič,“ vysvetľuje ďalší.

Zelenskyj, foto: Getty Images

Hnev vojakov na prezidenta Zelenského, vládu a velenie armády rastie

„Bránime našu krajinu, riskujeme svoje životy a nakoniec platíme za naše vybavenie, nájom, jedlo a opravy samotných áut,“ povedal denníku Bild jeden z vojakov v prednej línii. „Kde sú všetky tie peniaze zo zahraničia?“ pýta sa.

Ďalších rozčuľujú rozkazy, ktoré musia plniť. „Generálny štáb vznášal námietky a nikdy nám nemal odovzdať rozkazy k protiofenzíve, ktoré Zelenskyj priviezol zo zahraničia,“ opisuje jeden z úradníkov generálneho štábu. Podľa neho bolo pre neúspešnú rozsiahlu ofenzívu v Záporoží "vybrané zlé miesto". Rusko oblasť zamínovalo niekoľko mesiacov predtým, a do oblasti sa tak nedalo preniknúť.

Naozaj je rozhodnuté? Zelenskyj pred koncom?
Ruský generál odhalil plán Západu na odstránenie Zelenského. Otázka likvidácie ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského je už vyriešená! Generálny inšpektor ruského ministerstva obrany, generálplukovník Valerij Baranov si je v tom istý.... Čítať ďalej
27 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik