ZŠ v Parchovanoch SA BRÁNI: Vinu za smrť Romana HODILI NA RODIČOV!
28 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Škola, do ktorej chodil pätnásťročný Roman sa dištancuje od jeho samovraždy. O šikane nič nevedeli, sú v tom vraj nevinne. Vedenie základnej školy sa bráni. Tvrdia, že sa k riešeniu šikany venujú rovnako zodpovedne, ako sa to deje aj inde. To, ako sa správali spolužiaci Romana, kričiaceho na neho pred jeho samovraždou aby skočil nepovažujú za prejav šikany, iba súčasť „bežných konfliktov“, vyjadrila sa škola.

Ja nič, ja muzikant

Dištancovanie sa od tragickej záležitosti potvrdili aj zatĺkaním akýchkoľvek informácií, ktoré by priniesli viac svetla k objasneniu smutnej udalosti. "V zmysle ochrany osobných údajov nemôžeme zverejniť informáciu, či existujú alebo neexistujú zápisy, ktoré sa dotýkajú aj tohto prípadu. Zdôrazňujeme, že je to predmetom vyšetrovania."

Za všetko sú zodpovední rodičia

Podľa školského poriadku by sa mal starať o osobné problémy žiaka jeho zákonný zástupca, teda rodič. Škola spĺňa iba edukačnú funkciu a čo sa deje okolo sa jej netýka. Psychický sadizmus zo strany spolužiakov nie je niečo, čo by malo byť v hľadáčiku personálu školy. Indiferentný postoj vedenia vzbudzuje všeobecné zdesenie a traumu rodičov iba prehlbuje.

Načo slúžia školskí psychológovia? Nikto nebude chrániť práva detí?

"Žiaľ, v tomto prípade zákonný zástupca neinformoval školu o tom, že závažná bola zmena zdravotného a emocionálneho stavu jeho dieťaťa (ktorá trvala už rok) a ďalšie závažné skutočnosti si vyžadujú individuálny prístup pedagógov k nemu. Takže škola nemala podklady na špecifický prístup pedagógov k jeho výchove a vzdelávaniu, čo nás veľmi mrzí.“ Aspoň to tvrdí vedenie školy. Inak povedané, dávame ruky od všetkého preč, ale úprimne súcitíme. To je rodičom asi tak platné, ako mŕtvemu zimník.

Desivé zistenie

Čo je ale najhoršie, zástupcovia školy akoby stáli za vinníkmi a strojcami šikanovania. "Nepovažujeme za správne krivo obviniť jednotlivcov či inštitúciu a šíriť názory a domnienky bez toho, aby boli podložené dôkazmi. Pevne dúfame, že tento tragický prípad poslúži na zamyslenie sa všetkých, ako má ďalej ktorákoľvek škola postupovať v týchto prípadoch." 

Kto zachránil kožu malým hyenám?

Hovorcovia školy pohrozili, ak budú zverejnené jednostranné, neoverené a zavádzajúce informácie. Nemienia sa stať terčom ohovárania. Nemienia strpieť akékoľvek výčitky a obviňovania okolia. Dokonca kvôli takýmto „neopodstatneným komentárom“ podala trestné oznámenie na políciu. Polícia bude mať čo robiť, aby túto situáciu objasnila. Čo ak ale v tejto záležitosti intervenovali rodičia spolužiakov Romana. Práve tých, čo ho popudzovali svojimi nehanebnými výkrikmi „... skoč!!!“ v ústrety smrti. Skutočná etická bitva sa len začína.

Rozprestrel ruky a skočil! Strašné, čo predtým kričalo jedno z dievčat
Školská šikana. Už niekoľko rokov sporadicky na verejnosť presakujú otrasné prípady fyzického, ale aj psychického násilia medzi deťmi, mnohokrát aj na základných školách. V poslednom období sa k tomu pridala aj kyberšikana. V poslednom prípade,... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!