UKRAJINA KRVÁCA, RUSI TAKTIZUJÚ. Civilisti a západní spojenci sa môžu len nemo prizerať
27 | 11 | 2023 I Dušan Janek
Ako na tom v skutočnosti Ukrajina je

Vzhľadom na to, ako sa Ukrajine nedarí na východe a juhovýchode krajiny, tak sa nádeje podporovateľov Ukrajiny sústreďujú na oblasť Chersonu, kde ukrajinské sily útočia cez Dneper a udržujú predmostie. Analytik, bývalý vojak a politik Švédskych demokratov Mikael Valtersson však zanalyzoval situáciu okolo Dnepra a nemá pre nich dobré správy. Podľa neho môžu Ukrajinci udržiavať predmostie, ale väčších územných ziskov nikdy nedosiahnu a ruské sily neohrozia. Zato straty budú onedlho príliš veľké.

Naozaj sú na tom militantné sily našich východných susedov dobre?

Pred týždňom sa objavila správa, že sa ukrajinským vojenským silám malo podariť zatlačiť ruské vojská tri až osem kilometrov od ľavého brehu Dnepra, aspoň tak tvrdila hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalja Humenjuková, ktorá zároveň deklamovala, že to znamená, že Rusi už nemôžu ostreľovať pravý breh z mínometov.

Vojenský expert tvrdí niečo iné

Ako sa front pri Chersone vyvíja zhodnotil Mikael Valtersson, bývalý politik Švédskych demokratov a vojak. Konštatuje, že po krachu letnej ofenzívy sa na front pri Dnepri, najmä pri Chersone, sústredila pozornosť, predovšetkým v otázke, či môže mať väčší vplyv na priebeh vojny. Pripomenul, že Cherson sa Rusom podarilo dobyť a verili, že môžu oblasť udržať. Hovorili pre nich celkom slušná obrana a tiež dostatok vojakov.

Rusko zvolilo racionálnu stratégiu

To sa však zmenilo, keď na scénu dorazili raketomety HIMARS, ktoré Ukrajinci použili na ničenie mostov. Zo zásobovania pravého brehu sa stala nočná mora. „Na prvý pohľad to nebolo zrejmé, ruské ozbrojené sily mali na západnom brehu veľké množstvo zásob, ale začalo byť ťažké ich nahrádzať pri intenzívnych bojoch s ukrajinskými silami pri protiofenzíve. Obe strany spotrebovávali vybavenie aj zásoby vo veľkom množstve, ale Ukrajinci mohli nahrádzať svoje straty ľahšie ako Rusi,“píše Valtersson. Rozhodnutie stiahnuť sa z Chersonu potom berie ako múdre, pretože alternatívou bolo riskovať prelomenie frontu kvôli nedostatku zásobovania.

Dočasné opatrenia Ukrajincov nežali dlhodobé úspechy

Vo svojej analýze tiež pripomenul prelomenie priehrady Nová Kachovka, ktoré „spláchlo“ niektoré predsunuté pozície Rusov a vytvorilo prostredie, v ktorom sa v podstate bojovať nedalo, teda bol v lete na dneperskom fronte pokoj. Avšak hladina vody poklesla, najmä na ruskej strane.

Mnoho „talking heads“, (hovoriacich hláv), následne špekulovalo o potenciálnej ofenzíve cez Dneper. Na ukrajinskej strane mnohí dúfali, že by týmto smerom mohli odstrihnúť Krym a dobyť Melitopol z boku. Iní zase verili, že sa Ukrajinci vylodia pri Enerhodare a zaútočia na tyl ruského opevnenia pri Záporoží.

Na papieri vyzerá skutočnosť inak, ako na fronte

Ako ale analytik pripomenul, kresliť čiary na mape je jedna vec a zásobovanie útoku druhá. Rusko toho nebolo minulú jeseň schopné a Ukrajina je na tom v tejto oblasti ešte horšie, pretože Rusko malo a má prevahu v delostrelectve, helikoptérach, letectve aj v navádzaných strelách. A čo sa týka dronov, je na tom minimálne rovnako ako Ukrajina. Jedine v oblasti salvových ďalekonosných raketometov je na tom s HIMARS lepšie, ale Valtersson varoval, že Rusko môže začať používať severokórejský systém KN-09 s dostrelom 180 až 200 km.

Situácia bude zrejme stagnovať

Jeho záver je, že dnes ani jedna strana nemá možnosť cez Dneper dopraviť dostatočne veľké množstvo zásob na veľký útok. Jednotky pechoty môžu Dneper preplaviť a spôsobovať škody, ale udržať ich na druhej strane dlhšie je náročné. Navyše sú brehy Dnepra vysoké, s výnimkou oblastí Enerhodaru a Nikopolu. Na konci leta začali ukrajinské sily útočiť cez Dneper vo väčšom počte a obsadili niektoré ostrovy na rieke. O dedinku Dači blízko Antonovského mosta sa odvtedy stále bojuje. Ukrajinci sa snažili dobyť aj ďalšiu dedinu, Kozachi Laheri, ale boli nútení sa stiahnuť. Posledný ukrajinský útok viedol k dobytiu dediny Krynky, a odvtedy je front stabilný.

Snahy Ukrajincov o prelomenie frontu sú márne

Pri Dači sa podľa Valterssona Rusi zdráhajú ísť do protiútoku a namiesto toho sa sústredia na to, aby ukrajinské sily ničili ešte predtým, pritom a potom, čo sú dopravené cez Dneper. U Dači je to preto, že by ich sily boli ľahko spozorované z výšin na druhom brehu, čo už raz viedlo k veľkým stratám, keď sa pokúsili o protiútok. Na juh od Dači sú podľa analytika silné obranné línie, ktoré nemožno s tým, čo Ukrajinci zhromaždia v Dači, preraziť. Pri Krynke sú potom Rusi schovaní v lese na juh od dediny, čo ich kryje pred drony a delostrelectvom. A už odrazili niekoľko pokusov do lesa postúpiť. Aj tam má Ukrajina problém zhromaždiť dostatok materiálu a ľudí.

Rusi majú náskok v technológii

Čo sa bude údajne ešte zhoršovať, pretože Rusi teraz majú drony s nočným videním, takže ani plavba v tme a v hmle nie je bezpečná. Valtersson odhaduje, že „...pokiaľ všetky transporty cez rieku, v noci aj cez deň, budú mať dohromady úroveň strát 10 až 15 %, tak bude za chvíľu cena príliš vysoká. Okrem toho, týmto spôsobom je podľa neho možné za cenu veľkých strát udržať niekoľko malých predmostí. No nie je možné zásobiť viac, ako jednu brigádu ľahkej pechoty, a to bez ťažkých zbraní. predmostí, ak sú ochotní znášať veľké straty“. Odhaduje, že Rusi sa budú snažiť Ukrajincov poraziť bez veľkých pozemných útokov, aby šetrili sily. Ale tiež sa nebudú sťahovať. Ako dlho bude predmostie existovať potom záleží na tom, ako dlho sú Ukrajinci ochotní tolerovať straty.

Ukrajinské nájazdy nie sú pre Rusko žiadnou hrozbou

„Záver je, že ukrajinské nájazdy cez Dneper nie sú hrozbou pre obranu ruských ozbrojených síl ani Krymu. Ale ukrajinské operácie budú viazať značné ruské sily na Dnepri a tiež pôsobiť ako morálna vzpruha pre Ukrajinu a jej podporovateľov na Západe. Ukrajina je ochotná zaplatiť vysokú cenu v ľudských stratách za PR ofenzívu. Rusko sa zároveň vyhne stratám vďaka kombinovanej obrannej stratégii na zemi a útočnej stratégii vo vzduchu. Avšak s tou nevýhodou, že umožní Ukrajine PR víťazstvo v priebehu ďalších mesiacov,“dodáva Mikael Valtersson.

Načo bola potrebná vojna na Ukrajine? (VIDEO)
Hlavným cieľom konfliktu na Ukrajine je zabrať Čierne more pre NATO. Hlavným cieľom Spojených štátov v konflikte v Rusku je jeho oslabenie a pretvorenie čiernomorského regiónu podľa vlastného uváženia. Ako píše Responsible Statecraft, americká... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!