Ceny za vykurovanie budú iné. Pripravte sa na nemilé prekvapenia!
27 | 11 | 2023 I Mária Sliacka

Táto vykurovacia sezóna prinesie mnohým nemilé prekvapenie. Cena za teplo v bytových domoch sa totiž vypočítava inak. Niektorí vlastníci ušetria, iní však zaplatia za vykurovanie viac.

Rozdiely medzi susedmi

Život v bytovke má svoje výhody, no k nevýhodám patrí napríklad aj to, že je potrebné sa dohodnúť, ako medzi vlastníkmi rozdeliť účty za teplo. Poniektorí totiž majú napríklad vysokú spotrebu, nechcene  vykurujú susedov, ktorí sa snažia šetriť alebo vôbec nekúria. Nové pravidlá by mali klepnúť po prstoch tým, ktorí sa vyhrievajú na úkor iných.

Spravodlivé rozdelenie stanovila Vyhláška Ministerstva hospodárstva 

V tejto vykurovacej sezóne sa prvýkrát použije nový výpočet, ktorého cieľom je “aby boli náklady na teplo a teplú vodu pre vlastníkov bytových domov rozdelené čo najspravodlivejšie." 

Výpočet stanovila vyhláška Ministerstva hospodárstva a jeho cieľom je dať červenú veľkým rozdielom v nákladoch za teplo medzi vlastníkmi. Rozdiel v sume medzi tým, kto platí najmenej, a tým, kto platí najviac, by mal byť maximálne 2,5-násobný.

Nový spôsob rozpočítavania

Nový spôsob rozpočítavania  by mal zmierniť rozdiely v merných nákladoch medzi jednotlivými bytmi, ktoré boli spôsobené najmä nevhodným pomerom základnej a spotrebnej zložky, uvádza Slovenská inovačná a energetická agentúra. Doterajšia právna úprava odporúčala rozpočítavať celkové náklady na množstvo dodaného tepla v pomere 60 % základná zložka podľa podlahovej plochy bytu a 40 % podľa nameranej spotreby s tým, že vlastníci mohli rozhodnúť o jeho zmene.

Prečo to bolo nespravodlivé? 

Ak sa väčšina nákladov na teplo rozpočítavala podľa spotreby nameranej na pomerových rozdeľovačoch vykurovacích nákladov alebo určených meradlách, neboli dostatočne zohľadnené prechod tepla medzi samotnými bytmi a straty tepla pri distribúcii. “V dôsledku toho časť vlastníkov bytov platila niekoľkonásobne vyššie čiastky za vykurovanie, pretože teplo sa od nich šírilo do susedných neobývaných, alebo zámerne nevykurovaných bytov deliacimi konštrukciami (stenami, stropmi) medzi nimi,” vysvetlila SIEA.

Nové pravidlá sa dotýkajú až 70 percent bytoviek

Majitelia si stále môžu určiť, akú váhu bude mať plocha bytu a akú spotreba. Po novom ale podiel základnej zložky nemôže byť nižší ako 30 %. Takisto sa zavádza kontrolný mechanizmus, ktorý má zabezpečiť spravodlivé rozdelenie nákladov, aby boli chránení ľudia, ktorí nechtiac vykurujú susedov. SIEA uvádza, že rozdiel medzi bytom s minimálnou jednotkovou cenou za teplo na štvorcový meter celkovej plochy vykurovacieho priestoru a bytom s maximálnou cenou na štvorcový meter by nemal prekročiť 2,5 násobok. Podľa výkonnej riaditeľky Združenia bytového hospodárstva na Slovensku Anny Krajčiovej  až 70 percent bytoviek kritérium 2,5 násobku nesplní a bude musieť zmeniť pomer prepočítavania.

Nemilo prekvapení môžu byť práve tí, ktorí vykurujú minimálne

V prípade, že rozdiely v cenách tepla medzi bytmi budú viac ako 2,5-násobne, účet za teplo sa bude musieť rozpočítať nanovo, až kým sa medzi vlastníkmi nedosiahne kritérium 2,5-násobku. “Môže sa tak stať, že ľudia, ktorí vykurujú minimálne a boli zvyknutí na veľmi nízke platby za teplo, budú prekvapení z vyššieho účtu,” uviedla Krajčiová pre Denník N.

Na zmenu koeficientov bude potrebný odborník

Zmena sa dotkne aj koeficientov, ktoré pri výpočte nákladov na teplo zohľadňujú nepriaznivú polohu bytu. Výška koeficientov je daná vo vyhláške. „ Ak však vlastníci chcú uplatňovať iné ako dané koeficienty po 31. júli 2024, potrebujú na to písomne odôvodnené stanovisko odborne spôsobilej osoby pre energetickú certifikáciu, alebo energetického audítora,” vysvetlila SIEA.

Novinky sa týkajú aj teplej vody

Novinkou je aj stanovenie základnej zložky pri rozpočítavaní nákladov teplej vody. Základnú zložku majú tvoriť namerané alebo vypočítané náklady spojené s cirkulačnými a pohotovostnými stratami. Nová legislatíva stanovuje, že základná zložka pre teplú vodu môže tvoriť maximálne 20 percent.

Nové pravidlá už pri vyúčtovaní za rok 2023

Nové pravidlá sa budú uplatňovať už pri vyúčtovaniach za rok 2023. Bytové domy svoje pravidlá v súlade s vyhláškou museli upraviť do konca júna tohto roka.

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik