Makó, Bödör či Kováčik sú omilostení! Majetok pôjde späť do ich rúk
25 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Slovenskí prokurátori upustili od svojich úmyslov a rozhodli sa, že obvinení zo známych káuz budú omilostení a nadobudnú to, čo im patrilo.

Spolu s Makóm, Bödörom a Kováčikom ide napr. aj o Michala Sudobu, figurujúceho v prípade Daniari. Spomínané sú aj mená Daniel Čech, ktorý bol bývalým viceprezidentom Finančnej správy Slovenskej republiky. Imanie vráti prokuratúra i ďalším 12 obvineným. Pôjde aj o 13 osôb, zapletených do kauzy Vata.

Právnici nezaháľajú ani na minútu

Advokát Bernarda Slobodníka, Peter Kubina, definitívne potvrdil informácie o vrátení majetku Slobodníka, keď povedal: „Môžem potvrdiť, že môjmu klientovi bol majetok odblokovaný.“ V rovnakom znení sa vyjadril i právnik Ľudovíta Makóa. „Telefonoval som s klientom a môžem vám potvrdiť, že na základe rozhodnutia Ústavného súdu bol môjmu klientovi odblokovaný majetok.“

V podobnom duchu konajú i sudcovia

Dušan Kováčik, bývalý špeciálny prokurátor je jedným z ďalších, na ktorých stranu sa postavilo súdnictvo. Jeho právnik, Erik Magál už tiež potvrdil rozhodnutie o odblokovaní jeho majetku. „Niečo také snáď ešte naša justícia nikdy nezažila… Na prokuratúre aj na súdoch sa teda v tomto smere odohráva doslova revolúcia,“ opísal portál startitup.sk súčasné dianie.

Ústavný súd sa vyjadril k situácii z odborného hľadiska

„Nie je vylúčené, že za istých okolností môže byť primeraným a spravodlivým trest prepadnutia majetku páchateľa. Rovnako je však zrejmé, že za istých okolností môže byť takýto trest neprimeraným a nespravodlivým.“ tvrdia predstavitelia Ústavného súdu

Zaistenie majetku však v Trestnom zákone zostalo. No nasledujúce trvanie zaistenia majetku obvinených je podľa rozhodnutia Ústavného súdu SR možné oprieť iba o konštatovanie naplnenia predpokladov stanovených v paragrafe 58 odseku 1 Trestného zákona.

Podľa tohto ustanovenia môže súd trest prepadnutia majetku uložiť vzhľadom na okolnosti spáchaného trestného činu a pomery páchateľa, ak sa páchateľ odsudzuje na trest odňatia slobody na doživotie, alebo ak ho odsudzuje na nepodmienečný trest odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin, ktorým páchateľ získal alebo sa snažil získať majetkový prospech veľkého rozsahu alebo ktorým spôsobil škodu veľkého rozsahu.

Kajúcnik Makó môže mať "za ušami"
V roku 2018 sa uskutočnila aukcia pozemku, ktorý vlastní Finančná správa v Nitre. Zúčastnili sa jej štyria uchádzači. Systém však tesne pred koncom dražby zamrzol a tak vznikli podozrenia, že priebeh bol zmanipulovaný. Dražby prebehli dve, pričom... Čítať ďalej
14 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik