FRAŠKY na dennom poriadku NR SR. ŠUTAJ EŠTOKA to však zo sedla nezhodí
24 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Minister vnútra čelí odvolávaniu. Náladu mu to rozhodne nepokazí.

Poslanci opozície sa pevne odhodlali odstrániť z postu ministra vnútra Slovenskej republiky Matúša Šutaja Eštoka. Prízvukovanie o prvých sto dňoch vládnutia evidentne ignorujú. Je ich snaha prejavom nudy, alebo je to skrátka natruc práca? Eštok však nevyzerá znechutene, hoci označil takéto excesy za mrhanie nielen jeho osobným časom,  ale hlavne mrhaním času na splnenie pracovných povinností. Kolíková si neodpustila pokus o odvolanie nazvať fraškou tiež. Výnimočne asi chápe, že snaha zvyšku opozície vyjde nazmar.

K poznámke Kolíkovej sa minister vnútra vyjadril s úsmevom.

„Nie je to taká fraška, pani Kolíková, ako keď ste vy vášho koaličného partnera, pána Mikulca, ktorého sme museli osemkrát odvolávať, zubami-nechtami bránili. Ani za ten svet ste schôdzu nechceli otvoriť. Taká obštrukcia, onaká obštrukcia, som rád, že to tu máte. Taká je demokracia. Poďme sa kľudne baviť,“ pridal ironicky. Fraškou nazval Eštok situáciu aj preto, že opozícii vadí absurdná snaha splniť predvolebné sľuby strany Smer – SD. Koalícia splnila svoje slovo. Nepripustí, aby sa Slovensko stalo tranzitnou stanicou pre migrantov a mieni patriť medzi štáty, brániace si svoje hranice. Zosmiešňovanie týchto snáh nepadlo na úrodnú pôdu. Plody snáh koalície môžeme vidieť už dnes. Problémy s migrantmi sú v podstate zažehnané a ležia na bedrách štátnych orgánov republík, prepúšťajúcich v minulosti tieto osoby cez deravé pohraničné sito Slovenskej republiky.  

Argumenty na odvolávanie ministra vnútra nemajú váhu

„Nepadol jediný kvalitný návrh na moje odvolanie,“ prízvukoval Eštok. Nezabudol dodať, že konanie ministerstva vnútra čo sa týka kontroly nelegálnej migrácie bol pozitívne ohodnotené aj ministrom vnútra Českej republiky. Ten je presvedčený, že sa konečne na Slovensku začalo bojovať proti nelegálnej migrácii. Poslanci za opozíciu v pléne však stále zanovito a stádovite krútili hlavou. „Nenecháme migráciu tak, ako to chceli nechať Mikulec, Ódor a Hamran. Občania Slovenskej republiky si nebudú zvykať na nelegálnu migráciu.“ Počas tohto roka sa prehnalo našimi hranicami 45 000 nelegálnych migrantov. A aj tomu chce zamedziť pri výkone svojej práce minister vnútra. Námietky, väčšinou neopodstatnené, si proti tejto činnosti opozícia určite nájde. Môžeme preto čakať ďalšie pokusy o odvolávanie Eštoka tak, ako aj ostatných ministrov Ficovho kabinetu. Vyslovovanie nedôvery sa stane obľúbenou disciplínou opozície a budeme si na ňu musieť do budúcnosti zvyknúť.

Slovensko nebude bezpečnou tranzitnou krajinou pre migrantov

„Budeme chrániť Schengen. Budeme si plniť záväzky vyplývajúce z členstva Európskej únii a budú tu platiť zákony.“ Zdôraznil, že o týchto faktoch už vie celý svet. Opozícia sa zmohla iba na pár neplodných faktických poznámok. Matúš Šutaj Eštok v dobrej viere ešte apeloval na opozičné strany a vyzval ich, aby zišli zo svojej nesprávnej cesty čím skôr späť a nestali sa dedičmi odkazu krutovlády Matovičovcov. I keď opozícia drží pohromade, nedospeli ich plané pokusy o odvolanie ministra vnútra k zdarnému koncu. Nemienia však popustiť a budú vo svojich návrhoch pokračovať od budúceho utorka.

Začala sa mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok čeliť odvolávaniu
Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej má minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) čeliť pokusu o odvolanie z funkcie. Rokovanie iniciovala opozícia. Plénum odsúhlasilo, že vo štvrtok budú rokovať až do prerokovania... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik