Rozprestrel ruky a skočil! Strašné, čo predtým kričalo jedno z dievčat
24 | 11 | 2023 I Eka Balašková

Školská šikana. Už niekoľko rokov sporadicky na verejnosť presakujú otrasné prípady fyzického, ale aj psychického násilia medzi deťmi, mnohokrát aj na základných školách. V poslednom období sa k tomu pridala aj kyberšikana.  V poslednom prípade, ktorý otriasol Slovenskom, sa postupne odhaľujú veľmi nepekné podrobnosti.

Tie priniesol portál cas.sk, podľa ktorého Romanov otec zverejnil video z posledných momentov synovho života. Ten zapálil prvú sviečku na mieste tragédie, pričom psychológ radí na školách zriadiť pietne miesto. Romana spolužiačky dlhodobo šikanovali, dokonca aj cez správy. Kyberšikanu rieši už aj NBÚ, dôležitá je však komunikácia medzi dieťaťom a rodičom.

Pondelkové predpoludnie 

Roman (†15) navštevoval základnú školu v Parchovanoch. Počas dňa sa podľa všetkého rozhodol ukončiť svoj život. „Vyskočil cez prestávku pred piatou hodinou, keď sme mali mať slovenský jazyk. Najprv cez okno vyšiel rebríkom na strechu a následne odtiaľ skočil na zem. Po tom, čo sa stalo, vyučovanie prerušili. Všetci v triede sme plakali,“ prezradil jeden z jeho spolužiakov v osudný pondelok, 20. novembra..

SAMOVRAŽDA v škole? Čo sa stalo, desivé DETAILY z triedy
Pondelok sa na základnej škole v Parchovanoch (okres Trebišov) niesol vo veľmi smutnom a tragickom duchu. O život tam prišiel 15-ročný deviatak Roman, ktorý spadol zo strechy školy. Podľa dostupných informácií sa rozhodol spáchať... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Otrasné video

Posledné momenty chlapcovho života zverejnil na videu Romanov otec Roman Dominik. Vidno na ňom, ako chlapec kráča po streche a zo zvukového záznamu počuť výzvy iných detí, aby skočil.  Po tom, ako skočil, do školy okamžite dorazili záchranári. Chlapca previezli do nemocnice, kde zraneniam podľahol.

Prvú sviečku zapálil až otec

Redakcia Nového času vycestovala do Parchovian. Do školy zavítali aj s otcom, no na mieste nebolo zriadené pietne miesto, nehorela tam jediná sviečka, dokonca na budove nevisela ani čierna vlajka. Riaditeľ tvrdí, že na odporúčanie psychológov.

"Nemám k tomu slov. Riaditeľ mi povedal, že ak s tým teda súhlasím, on ju tam dá… Roman školu reprezentoval na rôznych súťažiach, mal dobré výsledky a oni mu nezapália ani jednu sviečku?,“nechápe Romanov otec.

Sviečka/pixabay | Škola mala podľa psychológa zriadiť pietne miesto

Pietne miesto tam malo byť

„Z mojej praxe a skúsenosti sú pietne miesta a rituály po tragických udalostiach pre mladých ľudí veľmi dôležité práve preto, aby došlo k symbolickému rozlúčeniu, ukončeniu a mohol sa naštartovať proces smútenia. No samovražda je taká špecifická, že vždy zasahujúci psychológovia na mieste vyhodnotia, ako nastaviť opatrenia na manažment krízy a elimináciu jej dosahov,“ vysvetlil Marek Madro z poradne IPčko, prečo mala škola pietne miesto zriadiť.

Milan Uhrík: EÚ sa mení na diktatúru a médiá sú ticho (VIDEO)
V stredu večer sa v Štrassburgu ukončilo historicky dôležité hlasovanie. Slovenský europoslanec Milan Uhrík hovorí, že týmto hlasovaním sa EÚ zmení na vojenskú federáciu, kde jednotlivé štáty stratia právo veta. Uhrík vo svojom facebookovom videu... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Bol šikanovaný

„Roman mi o tom, že ho šikanujú, vravel. Šok bol, keď som zistil, že ho šikanujú dievčatá. Šikanovali ho slovne, rôznymi urážkami či narážkami na jeho výzor, vlasy, oblečenie, dokonca školskú výbavu. Stalo sa tiež, keď mal na sebe niečo lepšie ako ony, že mu to zničili. Dostával od nás vreckové, za ktoré si kúpil výbavu na výtvarnú výchovu, kde bolo naozaj všetko. Niekto mu tam vylial lepidlo a bolo po výbave. Keď som sa ozval s tým, že sa mi to nepáči, ohlas nebol takmer žiadny,“povedal v stredu  otec, podľa ktorého kvôli šikane Roman navštevoval aj psychológa. Chlapca mali podľa otcových slov šikanovať aj prostredníctvom správ na jednej zo sociálnych sietí.

Prípad už rieši polícia

„V škole sa odvolávajú na prebiehajúce vyšetrovanie. Komunikoval som s riaditeľom a so zástupcom školy. Na zástupcu školy nemôžem povedať krivého slova. Postavil sa k celej veci ako chlap. Romana mal rád, pričom ten sa mu mohol zdôveriť,“ vraví Roman Dominik.

Kyberšikanu má v hľadáčiku aj NBÚ

Problém so školskou šikanou zaregistroval aj Národný bezpečnostný úrad, ktorý varoval pred aplikáciami či profilmi na sociálnych sieťach. Dôležité je, aby rodič pravidelne kontroloval mobil svojho dieťaťa a používal aplikácie na rodičovský dohľad, v ktorých sa dá nastaviť aj vek dieťaťa. Dieťa musí vedieť, čo nesmie zverejňovať, no v prvom rade potrebuje istotu v komunikácii s rodičom.

„Možno si neuvedomujú, že takýmto príspevkom vedia ublížiť, ale na to sme tu my, rodičia, aby sme im  vysvetlili, že sa takto správať nemôžu. Preto vás prosím, milí rodičia, starí rodičia, kontrolujte svojim deťom telefóny a hlavne sociálne siete. Rozprávajte sa s nimi a hlavne ich učte, že nie sme všetci rovnakí. Nedovoľme túto formu kyberšikany!,“ apeluje na ostatných jeden z rodičov.

Po SAMOVRAŽDE žiaka Romana ďalšia HRÔZA medzi DEŤMI: Šokujúce, čo si robia ŠKOLÁCI! Vystrašení rodičia, môže ZOMRIEŤ niekto ďalší
Školská šikana. Už niekoľko rokov sporadicky na verejnosť presakujú otrasné prípady fyzického, ale aj psychického násilia medzi deťmi, mnohokrát aj na základných školách. Problematike sa preto začínajú intenzívnejšie venovať aj rodičia a... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik